HTC Touch

Prvý kontakt so smartfónom Mobil s OS Windows Mobile 6 Professional, 2 Mpix fotoaparátom, dotykovým displejom a špeciálnym ovládaním.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6 Professional

CPU: OMAP 850, 200 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 58 x 100 x 14 mm,

hmotnosť: 112 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 240 x 320 b., 43 x 56 mm, uhlopriečka 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (3GPP, 176 x 144 b.),

pamäť: 128 MB + microSD, 64 MB RAM,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth, miniUSB, mass storage, Wi-Fi 802.11 b/g,,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač,

ostatné: Java, WAP, prehliadač dokumentov,

batéria: 1100 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 hodín hovoru / 200 hodín pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, IrDA, UMTS, HSDPA, GPS, kryt objektívu, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

- zariadenie, batéria, nabíjačka, stereo handsfree s miniUSB konektorom, 1 GB microSD, batéria, stylus, kožené púzdro, CD s ActiveSync a MS Outlook, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

O HTC Touch som sa toho dočítal veľa, a vždy boli jeho recenzie trochu kritické. Vraj sa jedná len o softvérovú nadstavbu, a takú domácu obrazovku pre ovládanie jedným prstom si dokáže nainštalovať každý skúsenejší majiteľ zariadenia s Windows Mobile. Ale máme tu aj množstvo menej skúsených užívateľov, ktorí chcú mobil s pohodlným ovládaním jednou rukou, ktorý výrobcom pripravené zjednodušenie ocenia. A pre tých je tu elegán HTC Touch.

Aj keď je to smartfón, o ktorom som veľa čítal i množstvo fotiek videl, po rozbalení som ostal mierne šokovaný. Taký drobný a sympatický. Kvalitné spracovanie i materiály. Prepáčte tie superlatívy, ale konečne sa v mojej ruke ocitol krásny smartfón. Balenie je elegantné, obsahuje aj stereo handsfree s pripojením do miniUSB konektora. Kto chce pripojiť iné slúchadlá, nech si kúpi redukciu miniUSB->3,5mm za pár korún (napríklad na roden.sk). Pekné a praktické puzdro je dnes ku elegantnému zariadeniu nutnosťou, nechýba ani v tomto prípade. V balení nájdete aj pamäťovú kartu microSD s kapacitou 1 GB. Posuvné tlačidlo v bočnej stene slúži len na reguláciu hlasitosti zvonenia a hovoru.

Displej je klasický, dotykový, QVGA, ale s novou technológiou TouchFLO. Neviem, čo je na nej unikátne. Či prispôsobenie prostredia ovládaniu prstom, alebo reagovanie na dotyk väčšou plochou, pričom pohybom prsta spôsobíte posun obrazu (textu, položiek a pod.). Domáca obrazovka je veľmi pekná a praktická. Ponúka 3 záložky:

- doma - čas, info o správach a zmeškaných udalostiach

- počasie - aktuálna predpoveď napríklad pre Bratislavu na dnes i ďalšie dni

- skratky - 8 ikon vyvolávajúcich vami vybrané aplikácie s absolútne logickým mazaním aj výberom nových. Desiata ikona je venovaná zablokovaniu displeja.

Pod týmito zložkami sa stále nachádza riadok prepojený s kalendárom informujúci o najbližších udalostiach alebo tiež informácia o neprečítaných e-mailoch (odporúčam len jedno z nich). Hodiny môžu byť zobrazené v záhlaví všetkých programov.

Tieto funkcie ešte dopĺňa akási virtuálna kocka. Aktivujete ju posunom prsta po displeji zdola nahor. Potom horizontálne (doprava a doľava) prechádzate medzi jej tromi stranami: music, photos, videos / 6 skratiek / telefónny zoznam s rýchlym vytáčaním.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

To, že sa v zariadení ukrýva len 200 mHz procesor som si za tých pár hodín s prístrojom ani nevšimol. Mrzel ma skôr sprievodca nastaveniami, ktorý neobsahoval Slovensko. Ale vyplniť ručne v nastaveniach jediný riadok "APN: internet" nemohol byť pre mňa problém. Dokonca sa tu nachádza aj aplikácia Zdieľanie internetu, ktorú poznáme aj zo Samsungu i600 (mimochodom už s verziou Windows Mobile 6.0 standard). Tu som ocenil výhodu miniUSB konektora. Od PC som odpojil fotoaparát, v HTC Touch zadal "pripojiť" a kábel do neho strčil...o chvíľu som už ťahal elektronickú poštu cez EDGE. Myslím, že by bolo možné aj zdieľanie Wi-Fi, ale to som nemal možnosť vyskúšať.

Ovládanie je fajn, dve perá v balení potešia. Bez použitia pera, s použitím prstov a šikovného päťsmerového ovládacieho prvku, som ovládal väčšinu funkcií. Tých, ktoré nevyžadujú písanie a zadávanie textu. Touch totiž neponúka zadávanie textu typu "graffiti" alebo "hand writing". Postačiť musí jednoduchá softvérová klávesnica s doplnením ponuky špeciálnych znakov s diakritikou. Na písanie správ v električke to určené veľmi nebude. Červeným tlačidlom sa vrátim na domácu obrazovku. V pravom hornom rohu je výborný správca spustených aplikácií. Samozrejmosťou pre Windows Mobile je množstvo rôznych nastavení a prispôsobení správania sa vybraných tlačidiel či funkcií.

Za mriežkou nad displejom sa okrem reproduktora nachádza aj niekoľko farebných diód. Indikujú nabíjanie, prihlásenie ku sieti a podobne.

HTC Touch je zábavný nástroj. Fotoaparát je pohodlný, ale výsledky z neho nie sú najlepšie. Najmä záznam videí ma sklamal svojim rozlíšením 176 x 144 bodov. FM rádio som v prístroji nenašiel. Zato prehrávač hudby je prispôsobený pohodlnému ovládaniu a podporuje aj knižnice a rozšírené vyhľadávanie. S ním sa mi pracovalo veľmi dobre.

Telefónny zoznam je nezmenený, rovnako aj kalendár patrí k najlepším. Budíky sú tu tri. S e-mailami sa v HTC Touch pracuje štandardne dobre. Všetky funkcie som používal s obrazovkou otočenou na ležato, pravou rukou sa veľmi dobre ovládal päťsmerový ovládač. E-maily sú tradičné, prílohy sa prijímajú až po ich označení. Ak je v jednej správe 100 kB dokument aj 900 kB obrázok, označíte si len tú prílohu, ktorú chcete vidieť. To šetrí čas aj peniaze. Dokumenty môžete aj prezerať, aj upravovať. Chýba fullscreen zobrazenie, lupa prítomná je.

Internetový prehliadač Internet Explorer nepatrí k mojim najobľúbenejším. Stránky môžete posúvať pohybom prsta po displeji, ale nie je to také jednoduché, ako by som si želal. S pripojením Opera Mini k internetu som mal problémy. EDGE na prezeranie e-mailov aj webu stačí, a kto potrebuje veľkú rýchlosť, použije Wi-Fi. No ja som si tiež zvykol na HSDPA.

Výhody:

- veľmi pekný, drobný smartfón,

- prispôsobenie domácej obrazovky ovládaniu jednou rukou,

- podpora Wi-Fi.

Nevýhody:

- slabý záznam videí,

- chýba niekoľko funkcií, ktoré som očakával,

- veľmi lesklý displej.

Orientačná cena: 13 990 Sk (itonline.sk

Záver

HTC Touch som mal v ruke len asi dve hodiny, no i tak ma zaujal. Je to veľmi pekné zariadenie s OS Windows Mobile 6 Professional. Domáca obrazovka s technológiou TouchFLO sú veľmi šikovným spestrením nudného prostredia OS Windows Mobile. Ak chcete múdry, elegantný a netradičný mobil na bežné použitie, správy, pohodlné vládanie mediálnych funkcií, organizáciu času, určite porozmýšľajte aj nad HTC Touch. Neponúka prevratné funkcie, najmä písanie na virtuálnej klávesnici bez graffiti nie je najpohodlnejšie, ale na "čítanie a pozeranie" je Touch ideálny.

Určite každému odporúčam prezrieť animáciu na htctouch.com. Je tam aj verzia v českom jazyku.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.09.2007 - 04:45

Emilio: Fotografie zaznamenáte 2 MPix fotoaparátom s makro režimom... Neobsahuje/nepodporuje:...makro...

anonymous14.08.2007 - 12:30 Trvalý odkaz

riso: nema. Opravene. ;)

anonymous14.08.2007 - 14:56 Trvalý odkaz

miskos: Takze HTC touch, mal by patrit do novej generacie telefonov s dotykovym displejom, ako napriklad Apple iPHONE alebo LG prada... Mal som tu moznost vyskusat si ho, a neni to tak..! HTC touch pracuje na platforme Windows Mobile 6 Professional, s upravami pre ovladanie prstom - TouchFlo. No tieto upravy celkom nevisli!.. napriklad pisanie SMS... bez stylusu sa jednoducho neobidete! A pritom Apple iPhone to bez problemov dokaze... Celkovy dojem s HTC touch mam dobry, no to dotykove ovladanie... radsej si pockam na LG Prada a iPHONE... zaujimavi kusok je napriklad Samsung Ultra Smart F700... Aby som nezabudol!, v Cechach sa predava v prepocte na sk za 13990 sk...

anonymous14.08.2007 - 15:14 Trvalý odkaz

miskos: To tu uz ako nikto nevie nic o HTC touch? a o ovladani prsto - TouchFlo - pre tych koho to zaujima - HTC touch ma v sebe napriklad az 2 Mp3 prehravace - Windows Media player - ktory sa da ovladat len so stylusom a potom Audio Manager - ten sa da ovladat prstom... Pre tych co nevedie: TOUCH znamena dotyk...

anonymous14.08.2007 - 17:38 Trvalý odkaz

miskos: HTC touch - fotoaparat: HTC ma rozlisenie 2 Mpx bez automatickeho zaostrovania, mataca video v rozliseni 176 x 144bodov... Nastavenia fotoaparatu sa daju ovladat ciastocne cez TouchFlo - ale nezaobidete sa bez stylusu. Na tele tohto telefonu sa nachadza mini USB konektor - cez ktory sa pripoja dodavane sluchatka aj kebel k PC...

Celá diskusia 31 príspevkov