Telekomunikačný úrad predĺžil operátorom licencie (aktualizované)

Pôvodný článok z 9. 8. 2011 19:10

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) rozhodol o predĺžení povolení pre mobilných operátorov Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. (T-Mobile) a o výške jednorazovej úhrady za predĺženie vymedzenia frekvencií. Rozhodnutia boli obom operátorom doručené 9. augusta 2011 a predstavitelia oboch operátorov boli informovaní o doručení rozhodnutí. Rozhodnutia ešte nie sú právoplatné, operátori majú možnosť podať opravný prostriedok - rozklad.

TÚ SR na základe žiadostí operátorov rozhodnutím predĺžil povolenia o 10 rokov a pre stanovenie výšky úhrady použil ukazovateľ ARPU – priemerné výnosy na jedného zákazníka. Pri výpočte vychádzal z predpokladaného vývoja ARPU a predpokladaného vývoja počtu zákazníkov na trhu s elektronickými komunikáciami do roku 2021, následne stanovil jednotkovú cenu za 1 MHz z pridelených frekvenčných pásiem a na záver stanovil úhradu na základe požadovanej šírky frekvenčného pásma.

Bližšie sa k cene poplatku za licenciu úrad nevyjadril. V médiách sa v posledných dňoch skloňovalo slovo licencie čoraz častejšie, rovnako ako výška poplatku. Podľa niektorých návrhov by mali operátori platiť za licenice každý rok, čo sa im samozrejme nepozdávalo. Takisto sa Orange vyjadril, že pokiaľ poplatok bude vyšší než päť miliónov eur, obráti sa na medzinárodný súd, kde podá na Slovenskú republiku žalobu.

Vo svojich polročných správach zverejnil každý z operátorov aj priemerné ARPU na jedného zákazníka za mesiac. Orange uviedol priemerné ARPU 19,1 €, spoločnosť T-Mobile 15,1 €. Operátor O2 získal v roku 2006 licenciu na používanie frekvencií GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz, UMTS a FS 29 GHz po dobu 20 rokov za vtedajších 150 miliónov korún.

Zdroj: www.teleoff.gov.sk

Za čitateľský tip ďakujeme hujerovi.

Doplnené 10. 8. 2011 12:40

Z poskytnutých informácií od tlačového hovorcu Romana Vavra sme sa dozvedeli, že jednotková cena za 1 MHz (stanovená výpočtom) je pre oboch operátorov rovnaká, t.j. 800 921 eur. TÚ SR na záver stanovil úhradu na základe požadovanej šírky frekvenčného pásma, t.j. kto má väčšiu šírku frekvenčného pásma ten má vyššiu úhradu. Spoločnosti Orange Slovensko, a.s. bola na základe toho určená jednorazová úhrada vo výške 40 686 786,80 eur a spoločnosti Slovak Telekom, a.s. vo výške 47 766 928,40 eur.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu