Čo prinesie Symbian Belle?

Aktualizáciu operačného systému Symbian na verziu Anna sľubuje Nokia už dlhé mesiace. Posledné informácie hovoria o termíne do konca tretieho kvartálu 2011. Aj keď oficiálny update ešte nebol vypustený, na internete sa objavujú nové správy o nástupcovi Anny. Má ním byť Symbian Belle.

Symbian Belle prináša oveľa viac inovácií než Symbian Anna, ktorý priniesol skôr kozmeticky a hlavne graficky upravený Symbian. Vyzerá to, že aj napriek neochote používať operačný systém Android vo svojich smartfónoch, sa spoločnosť Nokia inšpirovala v novej verzii Symbianu práve týmto obľúbeným systémom.

Nová verzia má priniesť rolovaciu hornú lištu, ktorá bude plniť rovnakú funkciu ako v systéme Android. Zobrazí zmeškané události, správy, e-maily a umožní rýchly prístup k nastaveniam Wi-Fi, Bluetooth, mobilných sietí a profilom.

Symbian BelleSymbian BelleSymbian Belleobrazky: Nokiablog.ro

Na ľubovoľné miesto na domácej obrazovke sa budú dať umiestniť widgety rôznych veľkostí. Aktuálne je ich počet obmedzený veľkosťou na šesť zástupcov. Počet domácich obrazoviek sa zvýši na šesť.

Pribudne aj nový internetový prehliadač s pridaným dolným riadkom, ktorý umožní lepšiu navigáciu medzi stránkami, otvorenými oknami, prístup k záložkám a do histórie prehliadania.

V menu na kontextovej lište pribudne šípka Späť, ktorá mnohým používateľom v aktuálnom systéme chýba. Kontextová lišta bude ponúkať podľa potreby až päť rôznych skratiek, napr. Hľadanie alebo Možnosti.

Symbian BelleSymbian BelleSymbian Belleobrazky: Nokiablog.ro

Kedy sa dočkáme nového Symbianu Belle u nás, nie je isté. Niektoré optimistické zdroje udávajú koniec tohto roka, my sa na základe skúseností s uvádzaním noviniek od Nokie na trh prikláňame skôr až k začiatku roka 2012.

Zdroj: www.nokiablog.ro

Diskusia k článku:

tomas 10.02.2012 - 23:48

No aktualizoval som N8 na Belle ale vydim skorej negativa, oproti Anne: Ked si pripojim k PC telefon a stahnem do zlozky daky film, ci hudbu a nasledne vsetko zavrem, odpojim telefon od Pc, tak obnovovanie galerie trva aj cez hodinu a pol a to aj ked stiahnuty film, ma len 4mb. To u anni islo za chvilocku. Dalej, ked zapnem bluetooth, tak trva dlho kym najde zariadenia na sparovanie -- nekonecne dlho, co zas u anni trvalo chvilocku. Dalej SMS spravy --- katastrofa- vyhodi vas hned do konverzacii a az cez menu idete do povodnych sms sprav- neda sa to ani inak nastavit. Dalej niektore aplikacie, ktore v anne slo dat na plochu sa v belle nedaju dat. Po grafickej stranke je belle pekny system ale nemoznost zmenit vzhlad ci farbu - widgetov ako napr hodiny - pripomienky v kalendary a hudobny prehravac je negativny tah - nie kazdemu takyto vzhlad vyhovuje --- anna mala krajsie widgety a za pomoci tem, mohli byt aj priehladne. Len tak pre zaujimavost - widget s aplikaciou hudobneho prehravaca je priiiiiserny. Chyba mi tu aj moznost,, jednoducho kontrolovat spustene aplikacie ako u Anni - teraz je to krkolomne. Prijatelny je len vzhlad niektorych veci a par uz v clanku spomenutych detajlov.

Celá diskusia 1 príspevok