Motorola Q 9h

RECENZIA smartfónu 3G telefón s OS Windows Mobile 6, kvalitnou QWERTY klávesnicou, podporou HSDPA a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY,

OS: Windows Mobile 6 Standard,

procesor ARM1136 OMAP 2420, 325 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS, HSDPA

rozmery: 116 x 64 x 12 mm

hmotnosť: 115 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 320 x 240 b., 65 536 farieb, 49 x 37 mm, uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 150 MB + 512 MB microSD, 64 MB RAM, pamäť zdieľaná všetkými aplikáciami,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, instant messaging (MSN),

globálny prenos dát: GPRS (0,080 Mbps), EDGE (0,200 Mbps), UMTS (0,375 Mbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0 (A2DP and AVRCP), kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, prehrávač MPEG4 (H.263 aj H.264 kodeky),

ostatné: Java, Internet Explorer + Opera, videohovor, prehliadač dokumentov DOC, XLS, PDF, PPT, ZIP,

rozpoznávanie hlasu, antivírusová ochrana,

batéria: BT-60, Li-Ion, 1340 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: 0,74 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt, EMS, RSS, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, Wi-Fi,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka (model FMP5202A), USB dátový kábel, stereo slúchadlá, 512 MB TransFlash, Microsoft ActiveSync 4.5, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorolu Q 9h som mal v ruke už pred niekoľkými mesiacmi. Na model Motorola Q (MotoQ) sme čakali viac než rok a nedočkali sme sa. Po prvom predstavení to bol neskutočný stroj, neskôr priemer (Nokia predstavila silného konkurenta, model E61 a neskôr vylepšenie E61i), až sa z neho časom stal úplne bežný smartfón (pokorený ultratenkým Samsungom i600 s HSDPA, či atakovaný viacerými modelmi HTC). Predstavením modelu Q9h sa Motorola snaží dohnať zameškané. Dlhodobo používam Samsung i600 a niekoľko týždňov aj Nokiu E61i, teda priamych konkurentov Motoroly Q 9h (h = HSDPA). V článku, ale najmä v závere bude preto porovnávať Q9h práve s E61i a i600.

Motorola Q 9h a Motorola Q gsm

Motorola Q 9h je trochu väčšia, než by sa patrilo. Hlavne mohla byť tenšia. Displej nevyužíva najlepšie prednú plochu, za to klávesnica je to najlepšie, čo na Q 9h môžeme nájsť. Ale o tej až neskôr. Displej lemuje sivý rám...optické zväčšenie? Nebolo by lepšie použitie skutočne väčšieho displeja? Pri Nokii E61i pozerám na uhlopriečku 71 mm, tu len 61 mm, a pritom je Q 9h tenšia len o pár mm. Uhlopriečka 58 mm v Samsungu i600 je s prihliadnutím na jeho trpasličie rozmery veľmi dobrá. Zaujímavá je zadná stena Q 9h. Hore fotoaparát s LED bleskom, vpravo kryt microSD karty, v hornej tretine uvoľňovač zadného krytu, ktorý nechráni len batériu, ale aj dvojicu veľmi dobrých reproduktorov. Spracovanie Q9h je veľmi dobré, použité materiály si zaslúžia pochvalu. Menším sklamaním je microUSB konektor v ľavej bočnej stene bez krytu, ktorý nahradil univerzálny a obľúbený miniUSB konektor. Na druhej strane, rovnaký microUSB konektor začína používať Nokia, a keď sa ešte pridá HTC, Samsung a Sony Ericsson...snívam. SIM karta sa zasúva vedľa batérie, výmenou sa mechanicky opotrebúva. Zapnutie a vypnutie sprevádzajú celkom neškodné, jemné tóny.

Ako som už naznačil, klávesnica Moto Q 9h je veľmi pohodlná. Skladá sa z dvoch častí - horná je jednoliata, okolo päťsmerového ovládacieho prvku, spodná je zložená z 37 vystúpených pohodlných tlačidiel. Vpravo hore je tlačidlo pre vstup do správ, to som si ihneď obľúbil (ako na i600). Vľavo hore je vstup do prehliadača Opera. Podržaním domčeka sa zobrazí dôležitá ponuka profilov, zamknutia klávesnice, nastavení Bluetooth a rádiovej časti (sietí). Jedine cez túto ponuku zamknete manuálne klávesnicu! Stredové päťsmerové tlačidlo dopĺňajú bočné ovládacie prvky v pravej stene. Medzi šípkou hore a dole je potvrdzovanie, pod nimi zase krok naspäť. Presne tu má Samsung i600 ovládacie koliesko Jog dial, ktoré sa Motorola snažila aspoň čiastočne nahradiť. Nokii E61i takýto prvok v bočnej stene chýba úplne a to ma trocha mrzí. Windows Mobile je typický tým, že červeným tlačidlom neukončuje aplikácie. Stláčaním tlačidla "späť" môžete prechádzať aj dávnejšie spustenými aplikáciami.

Stále som nespomenul tlačidlo "c" pre mazanie a návrat späť. Nachádza sa v hornej, jednoliatej časti a nahrádza absentujúci backspace v rámci QWERTY. Nachádza sa tu SHIFT, ENTER, ALT, ale nie backspace. Preto som pri písaní musel často prejsť palcom hore ku tlačidlu "c". Spodný rad tlačidiel tvoria šikovné rýchle skratky pre kalendár, kontakty, prehrávač hudby, fotoaparát a rozpoznávanie hlasových povelov (v angličtine a iných cudzích jazykoch).

EXTRA plus: veľmi pohodlná klávesnica a užitočné klávesové skratky v spodnom riadku.

Displej už poznám, zo Samsungu i600...tento je len trocha väčší. Na slnku nič moc, rovnako ako spomínaný Samsung a viacero ďalších konkurenčných modelov od HTC. V tomto má navrch Nokia (nielen E61i). Nastavenia displeja sú slabšie, chýba ovládanie intenzity podsvietenia. V Motorole Q 9h je česká lokalizácia s celkom dobrým prekladom. Nastavenie podsvietenia však hľadajte v sekcii Nastavení - Řízení spotřeby (doba podsvietenia + zapnutie inteligentného podsvietenia). Využitie displeja OS Windows Mobile 6 Standard je dobré. Menu žiaľ dokážu usporiadať len skúsení používatelia zásahom do systému.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát sa radí ku slabšiemu priemeru. Výsledky vidíte v Galérii...a to som sa snažil ukázať len to najlepšie. Fotoaparát spustíte špeciálnym tlačidlom v spodnom rade, to chválim. Blesk svieti neustále, takže je výborne použiteľný aj ako svietidlo. Nastavenia fotoaparátu sú bohaté a najlepšie výsledky by som si možno aj trúfol vyvolať na papier 13 x 9 cm. Snímky žiaľ nie sú pomenované podľa dátumu, len poradovým číslom za vami nastavenom texte. Takže na dovolenke môžete fotiť snímky dovolenka01, dovolenka02 atď. Zapnutie blesku, zníženú hodnotu jasu aj nastavenie vyváženia bielej si pamätal aj pri ďalšom spustení. Vyváženie bielej na hodnote "oblačno" nastavujem na každom mobile pre odstránenie modrého nádychu. Osvedčilo sa na K800i aj tu v Q 9h. Pri prezeraní snímok mi chýba fulscreen zobrazenie, to ponúka len Prezentácia. Snímky na displeji vyzerajú veľmi dobre. Mriežkou snímky približujete, hviezdičkou odďaľujete. Nechýbajú ani možnosti úprav obrázkov - najmä logická tvorba výrezov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je teoreticky dobrý, QVGA rozlíšenie sa vám určite bude páčiť. Počas záznamu nemôžete používať priblíženie. Ale videá som nebol schopný prehrať v PC, daný kodek nepoznal žiadny mnou používaný program. Na displeji mobilu vyzerajú celkom dobre. Dátový tok videí je asi 418 kbps (asi 3 MB / min.) a kvalita priemerná (ako QCIF).

UKÁŽKA VIDEA

Jednoduché a bezplatné 3GPP a MPEG4 prehrávače: Total Video Player (2,7 MB) alebo Rules Player (1,1 MB).

Motorola Q 9h ponúka profily, v ktorých sa nastavuje:

- štýl zvonenia (zvoniť, zvoniť raz, zosilňované zvonenie, vibrácia, pulzujúca vibrácia, násobné vibrácie, vibrovať a potom zvoniť, vibrovať a zvoniť, ticho), hlasitosť,

- štýl upozornenia budíka, hlasitosť budíka,

- štýl zvonenia notifikácie, hlasitosť notifikácie,

- hlasitosť systémových zvukov.

Q 9h však dokáže upozorňovať na hovor aj MP3 skladbou, treba ju uložiť priamo do My documents v telefóne. Potom sa objaví aj medzi ringtones. Melódiu nastavujete pre hovor, pripomienku, nový e-mail, novú textovú správu, novú hlasovú správu, instantnú správu, novú správu CB, budík, správu SIM toolkit, upozornenie, otázku, upozornenie, zvukovú kontrolu klávesnice (nejedná sa o tóny tlačidiel).

V Q 9h nájdete Windows Media Player. Jeho možnosti sú bohaté, ani s prehrávaním hudby ani fullscreen videí nemá problém. Pekne pracuje aj s knižnicami, hudbu vyhľadá na karte aj v mobile a vy si môžete zvoliť počúvanie hudby napríklad od určitého autora alebo vytvárať playlisty. Slúchadlá v balení sú pekné, ale reprodukciou nevynikajú. Hrajú dobre. Hlasná reprodukcia zo zadných reproduktorov je prekvapivo kvalitná a hlasná.

FM rádio Motorola Q 9h chýba, ale jedno riešenie tu je: Resco Player_FM - počúvajte kdekoľvek online Rádio_FM vďaka unikátnej a bezplatnej aplikácii. K dispozícii sú tri stupne kvality, pohodlné počúvanie je v najnižšej kvalite možné aj cez GPRS/EDGE. Odporúčam!

Až 150 MB pamäť Motoroly Q 9h je úplne dostatočná na programy, e-maily, správy, kontakty... Na hudbu, videá a fotky použijete priloženú alebo dokúpenú microSD kartu. Motorole Q 9h chýba mass storage, na ktorý som si zvykol aj v Samsungu i600 (jeden z mála telefónov s Windows Mobile a mass storage) aj Nokii E61i. Ale asi každý majiteľ Motoroly Q 9h bude mať nainštalovaný ActiveSync (bez neho to v PC skrátka nejde) a tam sa objaví aj prieskumník súbormi telefónu či pamäťovej karty. Počas pripojenia ku PC dodávaným USB-microUSB káblom sa Motorola nabíja, aj vo vypnutom stave.

Telefónny zoznam je veľmi detailný, výborne synchronizovateľný s MS Outlook. V bežných zariadeniach s Windows Mobile stlačením 2-5-3 na domácej obrazovke vyhľadáte napríklad ALEnu, keďže pod dvojkou je ABC, pod päťkou JKL a pod trojkou DEF, ktorých kombináciou vznikne napríklad počiatok ALE... Na Motorole Q 9h je QWERTY, a tak stačí zadať priamo A-L-E v pohotovostnom stave.

EXTRA plus: vyhľadávanie v telefónnom zozname priamo z pohotovostného stavu pomocou QWERTY.

Odmietnutý hovor považuje za odmietnutý a vy ste po odmietnutí prichádzajúceho informovaní ikonou v hornom stavovom riadku. Počas hovoru vidíte aj meno telefonujúceho, ako aj dobu aktuálneho hovoru a samozrejmosťou je možný vstup do menu. Záznam hovoru chýba. V registri nájdete aj dĺžku jednotlivých hovorov. Kontaktu v zozname hovorov pod zeleným tlačidlom môžete poslať SMS, v zozname hovorov v menu je tu však oveľa pestrejšia ponuka možností. Motorola Q 9h nemá prednú kameru a nepodporuje videohovory.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Editor SMS správ je jednoduchý až strohý. Potvrdenie o doručení nastavíte natrvalo, ale môžete ho pri každej správe zrušiť. V správach je množstvo nastavení, veď je to Windows Mobile. V zozname správ môžete vidieť dátum a čas správy, prijaté správy zoradiť podľa dátumu, predmetu, odosielateľa alebo typu správy, a to zostupne alebo vzostupne. Do SMS a MMS správ môžete tiež pridávať podpisy. Editor MMS správ je nový, samostatný a užívateľsky prívetivý.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Na nový e-mail som bol upozornený samostatnou melódiou, nechýba ani pravidelná kontrola (15 min. až 24 hodín). Mnou testovaná a nastavená Motorola Q 9h sťahovala správy staré 0 až 3 dni a vždy prvých 5 kB. Tvorba nového mailu je otázkou pár sekúnd, napíšete text s automatickým podpisom, pridáte kontakt a odošlete....teda, mail sa odošle až pri ďalšom spojení (send/recieve). To je nevýhoda, ktorá ostala zachovaná z Windows Mobile 5.0. Na prácu s textovými správami je Q 9h dokonalý nástroj, sani prílohami nemáte problém, keďže je v novom prístroji aj prednastavený prehliadač dokumentov. Q 9h dokáže už aj prílohy ukladať! To je oproti WM5 veľká novinka.

EXTRA plus: konečne pohodlné ukladanie príloh z e-mailov.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

V Motorole Q 9h sa nachádzajú dva internetové prehliadače - Internet Explorer a Opera. Webovému tlačidlu je priradená Opera, veľmi dobrá aplikácia pracujúca s viacerými oknami. Mrzí ma, že som nedokázal ku internetu pripojiť Operu Mini 4 beta, rovnako ako na Samsungu i600. Netuším, čo bolo v mojich Java nastaveniach zle. Bežná opera vie zobrazovať stránky na celej ploche displeja, používať lupu a ďalšie užitočné funkcie. Motorola v hornom riadku ikonou upozorňuje na využívané spojenie (G, E, 3G, H).

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

V dátových prenosoch je na tom Q 9h dobre. Ponúka pripojenie cez GPRS, EDGE, UMTS aj HSDPA. Lokálne veľmi dobre poslúži Bluetooth (presné parametre TU) a USB kábel. Menším sklamaním je použitie microUSB namiesto miniUSB. Zase budem musieť pre nové Motoroly používať inú nabíjačku, aj nabíjačku do auta, iný USB kábel, iné handsfree. Niekomu môže chýbať podpora Wi-Fi, ktorú Q 9h neponúka. Mne chýba aj pohodlné pripájanie notebooku ku internetu cez modem Samsung i600, ktorý obsahuje úžasnú aplikáciu Internet Sharing. Žiadne nastavenia v PC, stačí pripojiť i600 ku PC a v Internet Sharing zadať "pripojiť". Toto Motorole Q 9h chýba a pripájanie musíte uskutočňovať cez ActiveSync. No nejedná sa o žiadnu tragédiu.

EXTRA plus: podpora HSDPA.

EXTRA mínus: chýba podpora Wi-Fi

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Jednoduchý budík sa nachádza v nastaveniach času. To je pre mňa oproti Samsungu i600 veľký krok späť. Nastavujete jeden budík s opakovaním.

EXTRA mínus: slabý budík ukrytý v nastaveniach.

Kalendár s prepojením na domácu obrazovku je pýchou telefónov s Windows Mobile. Týždenný aj mesačný náhľad je veľmi vydarený, v mesačnom mi však chýba názov mesiacov pri prechádzaní týždňami, pomôžu vám len čísla týždňov. Nová pripomienka obsahuje položky: predmet, čas začiatku, termín konca, celodenná poznámka, miesto, účastníci, alarm, opakovanie, stav, utajenie, poznámka. Chýba každodenné opakovanie udalosti v kalendári. Pripomínanie udalosti v kalendári je presne podľa mojich predstáv. Párkrát upozorní na blížiacu sa udalosť krátkym neotravným tónom, potom ostane na displeji informácia o udalosti, ktorú nezrušíte ani červeným tlačidlom. Ale môžete ju odložiť o 5 minút až hodinu, ako si zvolíte v možnostiach. Tento čas určujete pri každom pripomenutí samostatne.

Synchronizácia - ideálne je zariadenie s Windows Mobile synchronizovať s MS Outlook v PC. Mnou obľúbená služba ZYB.com si so zariadením Windows Mobile zatiaľ neporadí. S Google Calendar môžete synchronizovať online a bezplatne vďaka službe GooSync.com.

Rozpoznávanie hlasu je zaujímavá funkcia. Povedzte "call martin" a telefón vytočí Martinove číslo v zozname. Rozpoznávač hlasu spustíte špeciálnym tlačidlom vľavo dole. Má jedinú chybu, nerozumel mojej angličtine a po slovensky nevie. A tak nepozná slovo babička, ale "babika", nepozná otec, ale "otek" a pod. Ak sa naučíte vyslovovať anglicky vaše kontakty, dokážete si poradiť aj s touto aplikáciou. Alebo môžete po anglicky nadiktovať telefónne číslo.

Prehliadač a editor dokumentov Documents To Go je šikovná aplikácia. V dokumentoch DOC zalamuje text podľa riadkov na displeji mobilu, takže sa dá všetko pekne čítať. A dokonca si poradí aj so ZIP súbormi.

EXTRA plus: šikovný prehliadač a editor dokumentov

Ďalšie funkcie: úlohy, kalkulačka, network wizard (automatické nastavenie prístroja podľa SIM karty), McAfee VirusScan (bezplatný antivirus), SIM toolkit, správca súborov, VPN, Windows Update, Documents To Go, Formátovanie karty, Správca pamäte, správca úloh, hard reset.

Výdrž Motoroly Q 9h nie je ničím úchvatná. Jedine Samsung i600 (ako aparát s Windows Mobile) dokáže reguláciou jasu ovplyvniť výdrž, Motorola to nedokáže. A tak sa musíte spoľahnúť na výrobcom nastavenú hodnotu jasu. Displej totiž spotrebúva najviac energie. Mne Q 9h vydržala deň až dva, pri 15-minútovej kontrole e-mailov a občasným používaním.

Výhody:

klávesnica

práca s e-mailami

podpora UMTS a HSDPA

Nevýhody:

chýba Wi-Fi

čakal som miniUSB

nenapíšete diakritiku

Orientačná cena: 14 990 Sk (Roden s. r. o.)

Porovnanie so Samsungom i600 a Nokiou E61i

Nokia E61i mi priniesla po mesiacoch s i600 podstatne pohodlnejšiu klávesnicu a možnosť písať pohodlne so slovenskou diakritikou. To neponúka ani Motorola Q 9h. Nokia ponúka návykovú svetelnú diódu upozorňujúcu na prijaté správy či zmeškané hovory. Má tiež väčší a na slnku výborne čitateľný displej. OS Symbian má svoje výhody, OS WIndows Mobile tiež, o tom písať nebudem. Rozmerovo sú si E61i a Q 9h podobné. Fotoaparáty všetkých troch telefónov sú dobré akurát na prezeranie snímok na displeji, ale záznam kvalitných videí Nokie E61i je to, čo sa mi na ňom páči najviac. Nokia E61i neponúka podporu HSDPA, a tak ju ako modem nepoužívam. Výhodou je podpora Wi-Fi.

Samsung i600 je veľmi silným konkurentom Motoroly Q 9h. Je podstatne menší, štýlovejší a ponúka Jog Dial, návykové ovládacie koliesko. Chválim tiež reguláciu jasu, ktorá na najvyššej úrovni oslní celú miestnosť aj pomôže na slnku a na najnižšej perfektne šetrí batériu. Klávesnica i600-ky je kameňom úrazu, keďže som si na jej malé tlačidlá musel dlho zvykať. Výhodou je podpora všetkých dostupných dátových technológií okrem Flash-OFDM - teda GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi. Návykové je použitie ako modemu - spojím káblom s PC, v mobile zadám pripojiť a za pár sekúnd som na notebooku online. Fotoaparát i600 nie je nič extra, ale záznam videí nerobí problémy ani na displeji, ani v PC. Podržaním domčeka v i600 sa ukáže správca úloh. Nechýba tu ani viacero budíkov, stopky, converter, aj rozpoznávanie hlasu v angličtine. V Motorole Q 9h je novinkou ukladanie príloh z e-mailov, ale pomocou Total Commandera to dokážem aj v i600 (prijatú prílohu vyhľadám v mobile pomocou TC a skopírujem do My Documents). Aj prehliadač Opera je v Motorole dobrou pomôckou. Tiež Documents To Go si musí majiteľ Samsungu i600 kúpiť, v Motorole je aplikácia prichystaná. Motorola teda v boji s i600 vyhráva jednoznačne najmä podstatne lepšou klávesnicou.

Záver

Motorole Q 9h trochu vyčítam absenciu Wi-Fi a od ostatných pracovných nástrojov by ju určite odlíšilo aj FM rádio. Takto sa Q 9h radí do skupiny bežných pracovných nástrojov s Windows Mobile, kde je veľká konkurencia najmä zo strany HTC. Najmä kompaktný model HTC Vox s vysúvacou QWERTY klávesnicou ma očaril. A je ešte o čosi lacnejší. Motorola Q 9h sa pýši najmä kvalitnou klávesnicou a podporou HSDPA. To je jej základnou devízou.

Dôležité odkazy:

support Motorola Q 9h

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.08.2007 - 15:28

Atlis: Absencia Wifi je v dnesnej dobe smutna...

anonymous09.08.2007 - 16:54 Trvalý odkaz

graffoo: no a teraz, ked samsung spristupnil aktualizaciu na WM6 pre i600, tak tato motka ma este vacsiu konkurenciu v nom. uz si len vybrat podla klavesnice, ktora komu sadne...

anonymous09.08.2007 - 17:14 Trvalý odkaz

Atlis: ...presne tak a kupit si E61i :D

anonymous09.08.2007 - 19:04 Trvalý odkaz

megaace: alebo pockat na i620, uz tych par dni sa oplati...:-)

anonymous09.08.2007 - 20:25 Trvalý odkaz

Mato: Som nevedel ze to az take dolezite, najma pri par gb

Celá diskusia 22 príspevkov