Samsung L760

RECENZIA mid-endu Elegantný slajder s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, lacnejší 3G braček Samsungu U600.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: + UMTS

rozmery: 100 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 132 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, uhlopriečka 50 mm, 32 x 40 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), kryt, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 44 MB + microSD, kontakty, sms, kalendár

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio s RDS,

ostatné: Java, WAP, videohovor, prehliadač dokumentov, údajne aj YouTube (nie v testovanej vzorke),

batéria: Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 350 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, EMS, instant messaging, HSDPA, Wi-Fi, IrDA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), blesk, makro, autofocus,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka s novou koncovkou (model ATADS10EBE), USB kábel s novou koncovkou (model APCBS10UBE), stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva do špeciálneho otvoru vedľa batérie, výmenou sa mierne mechanicky poškodzuje. Pamäťovú kartu vložíte pod kryt do ľavej bočnej steny. Zapnutie telefónu môže byť sprevádzané pozdravom a tónom. Telefónu nechýba režim offline (profil Odpojený).

Samsung L760 mi výrazne pripomína U600 , resp. ešte viac model U700 (ten sa u nás nepredáva). Zadná časť je z matného plastu, predná z lesklého, na ktorom však neostávajú viditeľné otlačky prstov. L760 je jednoducho veľmi pekný slajder s malou "bradou" výraznou až po vysunutí horného ramena. Objektív fotoaparátu v zadnej časti horného ramena sa odokryje až po jeho vysunutí. Predná kamera je zamaskovaná v pravom hornom rohu prednej steny. Spracovanie prístroja je veľmi kvalitné. Samsungu L760 chýba otvor na pútko, to sa stáva pri tejto značke v poslednej dobe veľmi často.

Vysunutie je sprevádzané tlakom pružiny, zaprieť sa musíte o ochranné sklíčko displeja. V tomto momente nastane aktivácia dotykových tlačidiel okolo päťsmerového ovládacieho tlačidla. Zasunutím sa môže zastaviť / nezastaviť vykonávaná operácia, vysunutím zase môžete prijať / neprijať hovor.

Klávesnica L760-ky je vydarená, aj jej horná, aj spodná časť. Hlavným stredovým tlačidlom vstupujete z pohotovosti do menu, a nie wapového prehliadača ako v iných modeloch Samsungu. To ma potešilo. V ľavej bočnej stene je dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, a to sa mi tiež páči. V pravej bočnej stene sú dve tlačidlá: spodné spustí fotoaparát alebo videohovor, horné otvára špeciálnu ponuku - hovor / správy / internet prehrávač hudby / ukončiť všetko. Keď začnem písať správu, jeho stlačením môžem hneď prejsť bez jej ukončenia na prehrávač hudby, potom sa vrátiť do rozpísanej SMS a pod. Je to akási forma multitaskingu (fungovanie viacerých úloh naraz). V tomto sa L760 veľmi podobá na Samsung Z240, v ktorom som ešte napísal: "Uvítal by som prepínanie akcií i medzi MP3 prehrávačom." A pozrime sa, už je v ponuke! A aby som zachoval nastolený trend: uvítal by som ešte prepínanie akcií aj medzi FM prijímačom.

EXTRA plus: multitasking - prepínanie hovorov / správ / internetu / hudobného prehrávača kedykoľvek pomocou bočného tlačidla.

Klávesnica je pekne nabielo podsvietená. Nie je problém odblokovať telefón ani v zavretom stave. Všetkým štyrom smerom hlavného ovládacieho prvku priraďujete pre pohotovostný stav ľubovoľné funkcie.

Displej ma zmiatol. Najprv som myslel, že sa jedná o QVGA, až po preštudovaní parametrov som naozaj videl, že tak jemný nie je. Menu je vo forme 12 (3 x 4) ikon alebo zoznamu. Mrzí ma, že ako tapeta nemôže byť zobrazený kalendár, ako na iných Samsungoch. Teší ma, že je možné vypnúť tzv. kontextovú ponuku, teda zobrazovanie položiek vo vnútri označenej zložky. Konkrétne snímky tejto funkcie nájdete v Galérii L760. Meniť môžete aj štýl zobrazenia hodín. Nechýba ani regulácia jasu a času podsvietenia (10 s až 10 min.). Preklad menu testovanej vzorky bol nedokonalý, verím, že vo finálnom kuse bude všetko v poriadku. Aj tento Samsung si pamätá poslednú navštívenú polohu v každej ponuke aj úrovni. Pri vstupe do menu je kurzor na poslednej použitej funkcii. Viditeľnosť údajov na slnku je podpriemerná.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Priemerný fotoaparát za ideálnych podmienok, napríklad krajiny pod mrakom, fotí celkom pekne. Do Galérie som vložil zámerne viacero fotiek za rôznych svetelných podmienok. Fotoaparát spustím bočným tlačidlom, no i tak mu to trvá 2 sekundy. Nechýba množstvo nastavení, vyberiem prepnutie kamier, až 6 rozlíšení, vyváženie bielej farby. Jendoznačne každému radím nastaviť hľadáčik ako "Zobrazenie so štandardným pomerom strán". Hľadáčik tak síce využíva len asi polovicu plochy displeja, ale vidíte vždy výslednú snímku. Pri iných alternatívach vidíte len časť snímky.

Prezeranie snímok je primerane rýchle i pohodlné, akurát mi chýba zobrazenie (pootočenie) snímok na celej obrazovke. V úpravách fotiek nechýba ani výrez, a tak mi úpravy pripadajú dostatočné. Ja vždy používam z týchto editorov len výrez určitej časti snímky, ktorý chcem odoslať MMS-kou alebo e-mailom. A to mi Samsung L760 ponúka, takže som spokojný.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je slabší, rozlíšenie podpriemerné, inak spokojnosť. Videá sú dobre použiteľné do MMS-ky aj na prezeranie v telefóne. Zaujímavé je, že L760 dovoľuje prezeranie videí na celej obrazovke (otočené), ale pri fotkách takáto funkcia chýba.

Parametre videa:

celkovo: 167 kbps (asi 1,3 MB / min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 155 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA

Jednoduché a bezplatné 3GPP a MPEG4 prehrávače: Total Video Player (2,7 MB) alebo Rules Player (1,1 MB).

Samsung L760 ponúka aj profily, posledným je offline. Problémom nie je súčasné zvonenie a vibrovanie. V rámci profilu ešte nastavujete:

- hlasitosť a melódiu hovoru,

- samostatný štýl upozornenia správy (teda či vibrovať), tón upozornenia, opakovanie upozornenia, hlasitosť,

- ostatné zvuky.

Podržaním mriežky aktivujete tichý režim.

EXTRA plus: nastavenie profilov - určenie hlasitosti a vibrácií pre hovory a správy samostatne.

Prehrávač hudby funguje aj na pozadí. Vyhľadáva skladby podľa interpretov, žánrov či najviac / nedávno prehrávané. Po minimalizovaní (trebárs červeným tlačidlom) sa na domácej obrazovke zobrazuje názov skladby a stredové tlačidlo sa premení na hudobný ovládač. Nechýba ani podpora A2DP profilu, prehrávania hudby v bezdrôtových slúchadlách. Podľa hodnotenia je možné potom pesničky zoradiť. Zrýchlený posun v rámci skladby dosahuje asi 10-násobnú rýchlosť (za 10 sekúnd sa posuniete asi o 100 sekúnd skladby). Stereo slúchadlá v balení sú priemernej kvality a kvôli novému konektoru bude veľký problém kúpiť čo len neznačkovú redukciu na 3,5 mm jack. Počas počúvania hudby v zavretom stave pri zablokovanej klávesnici je možné regulovať hlasitosť aj bez odblokovania prístroja.

EXTRA plus: veľmi pokrokový prehrávač hudby s reguláciou hlasitosti aj pri zablokovanej klávesnici.

EXTRA mínus: ku L760 pripojíte kvôli novému konektoru (zatiaľ) len priemerné slúchadlá z balenia.

FM rádio si pamätá naposledy naladené frekvencie, nechýba však aj funkcia automatické ladenie dostupných frekvencií. Do pamäte si ukladá frekvencie, nie názvy. Samozrejmosťou je hlasná reprodukcia a ručné nastavenie frekvencie. V pohotovosti zobrazuje L760 názov naladenej frekvencie, rádio teda bez problémov funguje na pozadí. Nechýba ani budenie rádiom, ale len pri pripojených slúchadlách. Odporúčam prečítať si tiež článok Porovnanie FM rádií.

EXTRA plus: FM rádio s RDS.

Interná kapacita 44 MB je rozšíriteľná pomocou kariet microSD. Po pripojení ku PC sa L760 správa ako čítačka kariet alebo Samsung PC Studio, prípadne sa na správanie vždy pri pripojení kábla opýta. Ak nemáte v telefóne kartu microSD, zobrazí sa ako externý disk. Pri použití ako veľkokapacitného zariadenia neodpojí rádiovú časť. Do L760 uložíte 1000 kontaktov, 500 SMS a 100 + 50 + 50 + 20 + 20 udalostí v kalendári, 20 poznámok. E-maily aj MMS využívajú celú pamäť.

EXTRA mínus: po pripojení ku PC káblom a použití mass storage je nutné deaktivovať Bluetooth, ale po odpojení sa toto automaticky neaktivuje.

V pohotovostnom stave zadám +421902 a už L760 zobrazí všetky kontakty s takýmto začiatkom. Stále je totiž pripravený hľadať zhodu aspoň štvorice čísiel. Po vstupe do kontaktov už hľadá len podľa počiatočných znakov kontaktov. Vždy vidíte tri mená aj s číslom pod sebou. V telefónnom zozname môže kontakt obsahovať len jeden e-mail a chýba tu aj adresa, postačiť musí poznámka dlhá max. 50 znakov. Samozrejmosťou moderného telefónu je rýchla voľba. Ako zvonenie môžete použiť len súbor uložený v telefóne.

EXTRA plus: vyhľadávanie kontaktov podľa vyhovujúcej kombinácie čísiel priamo z pohotovostného stavu.

Pri prichádzajúcom telefonáte môžete bočným tlačidlom zvonenie stlmiť alebo hovor odmietnuť. Odmietnutím sa môže odoslať automatická SMS s vami zadaným textom. Po stlačení "zeleného" tlačidla v pohotovosti sa zobrazí podrobná história posledných hovorov. Priamo z registra môžete vložiť číslo do zoznamu odmietnutí a daný účastník sa vám už nedovolá. Bude presmerovaný do odkazovej schránky, ale vám sa zobrazí zmeškaný hovor. To len pre kontrolu. L760 si pamätá aj dĺžku jednotlivých hovorov v registri a nájdete tu aj "Manažér hovorov" s počítadlom dát. Samsungu L760 úplne chýba záznam hovoru. Hlasné handsfree je kvalitné. Ako správny 3G mobil, aj L760 ponúka videohovory.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Samsung L760 ponúka nové písanie textov so slovníkom T9. Zapnutie / vypnutie T9 nastane po podržaní hviezdičky (ako Sony Ericsson). Po stlačení 6-2-3 telefón napíše "nad" a nulou môžete prepnúť ďalšie vyhovujúce kombinácie. Zaujímavé je, že Samsung U600 pekne pod daným slovom ponúkne ďalšie kombinácie (obe, maď, mad), ale L760 nie. Škoda. Ak nevyberiete inú kombináciu a šípkou opustíte slovo, posunom kurzora naspäť sa slovo "nad" už neoznačí. Jedine vymazaním "d" môžete opäť získať možnosť meniť celú kombináciu nasledujúcu po číslach 6-2-... Nechýba ani výber a kopírovanie textu.

V Samsungu L760 sa nachádza jednotný editor správ. Pridaním objektu alebo ručne sa SMS premení na MMS. Ak spravím fotku a potom zadám odoslať cez MMS, zmenší ju na VGA rozlíšenie. Ak však priamo v editore vyberiem vytvorenie fotky, je už na mne, aké rozlíšenie vo fotoaparáte zvolím, pokojne sa pridá aj snímka 800 x 600 bodov. Editor správ je jednoduchý, užívateľsky prívetivý. Potvrdenie o doručení prijmem ako samostatnú SMS. Pri písaní s T9 sa diakritika pred odoslaním oreže, ak mám v nastaveniach správ zadanú redukovanú podporu.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mailová správa môže obsahovať len 2 000 znakov. Ku správe nebol problém pripojiť ani fotku veľkú 446 kB, ale limit v nastaveniach môže byť len 500 kB, a tak som väčšiu (ďalšiu) fotku priložiť nemohol (a väčších je väčšina). Odpoveď na e-mail môže obsahovať aj pôvodný text a ku každej správe pridá aj váš podpis. Limit pre e-maily je 100, 300 alebo 500 kB, podľa vášho nastavenia. Nechýba tiež automatická kontrola schránky (interval 30 min. až 24 hod.). Pamäť pre MMS aj e-maily je zdieľaná s celkovou.

EXTRA mínus: veľkostné obmedzenie odosielania fotiek (a iných súborov) v e-mailovom prehliadači.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Internetový prehliadač môžete spustiť pomocou špeciálneho tlačidla multitaskingu, alebo cez hlavnú ponuku (položka Internet). V telefóne je použitý prehľadávač NetFront. Stlačením ľavého tlačidla voľby počas prezerania stránky spustíte menu "Možnosti" a v tejto ponuke máte k dispozícií tieto možnosti:

- prejsť na (prejdete na odkaz, na ktorom máte nastavený kurzor),

- prejsť dopredu / dozadu,

- znovu načítať,

- nastavenie pracovnej plochy (stránku zobrazí v originálnom rozložení a kurzorom sa po nej pohybujete) / zobrazenie s inteligentným prispôsobením (stránka sa prispôsobí displeju telefónu),

- veľkosť stránky (ZOOM),

- prejsť na domovskú,

- pridať a zobraziť záložky,

- odoslať adresu (e-mailom, správou alebo cez bluetooth),

- zadať adresu,

- kopírovať adresu (do správy / e-mailu),

- Uložiť (obrázok, webovú stránku),

- zobraziť uložené stránky,

- zobraziť históriu,

- spresniť (nastavenia načítania obrázkov, JavaScriptu, prehranie zvukov, zmazanie vyrovnávacej pamäte...).

Bočným tlačidlom pre ovládanie hlasitosti sa pohybujete po celých obrazovkách. Prehliadač považujem za dobre spracovaný i vďaka veľkému množstvu nastavení. V hlavnom menu je prítomná i položka "Google", pod ktorou máte dve funkcie: Search a Mail. Po ich potvrdení sa spusti klasický vyhľadávač Google v rámci internetového prehliadača (google.com/xhtml) a Gmail (gmail.com). Keď si tieto adresy uložím do záložiek internetového prehliadača môjho telefónu, mám v ňom akoby túto funkciu Search.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát je na mid-end celkom bohatý. Poteší najmä podpora Bluetooth príslušenstva s A2DP. V telefóne nechýba ani podpora GPRS, EDGE a UMTS, ktorá je indikovaná v hornom riadku príslušnými ikonami. Vďaka slotu pre pamäťové karty môžete použiť aj ako čítačku pamäťových kariet.

EXTRA mínus: nový konektor pre pripojenie príslušenstva i nabíjačky, ktorý sa na prvý pohľad nelíši od doterajšieho (D900, U600, E250 a pod.).

Odporúčame aj články 3G (UMTS).

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

V telefóne môžete vytvoriť až 10 budíkov, ktoré majú nasledujúce nastavenia: aktivácia upozornenia, čas alarmu, typ alarmu (melódia, vibrácia…), tón zvonenia (polyfonické alebo zvuková nahrávka, alebo FM rádio), hlasitosť budíka, dni budenia, posunúť budík (o 1 - 10 minút) a opakovať budík. Pri vypnutom telefóne vás zobudí až po nastavení Automatické zapnutie.

EXTRA plus: veľmi dobré nastavenie až 10 budíkov, ktoré vyhovie úplne každému. Zobudí vás aj FM rádio a na hlasitosti, akej vy chcete.

V kalendári prítomné je mesačné, týždenné a denné zobrazenie. Zaznamenať doň môžeme poznámky v znení: plánovaná činnosť, výročie, sviatok, dôležité a súkromné. Pre všetky druhy pripomienok sa dajú nastaviť i upozornenia s budíkom.

NetFront DocumentViewer - prehliadač dokumentov bez možnosti editácie. DOC som aj vyskúšal a dočkal sa nadštandardnej ponuky funkcií (klávesové skratky, fullscreen zobrazenie, otočenie, priblíženie, prispôsobenie dokumentu obrazovke...). V Eseries od Nokie som zvyknutý, že sa text prispôsobí obrazovke, zalomí sa podľa riadkov. Tu je dokument akoby obrázkom v pôvodnom štýle a vy po texte "beháte". Je to zdĺhavé a menej pohodlné.

Ďalšie funkcie: poznámka, úloha, hlasový záznamník (60 min.), svetové hodiny, kalkulačka, prevodník, časovač, stopky, SIM toolkit

Samsung L760 sa nemusí hanbiť ani za svoju výdrž. Po prvom upozornení na vybitú batériu nespustíte ani prehrávač hudby, ani ďalšie "nepodstatné" funkcie. Aj jas displeja sa zníži na minimum. To je šikovné opatrenie. Mrzí ma nový dátový konektor zhodný aj pre nabíjačku.

Výhody:

- údajne cena,

- vzhľad, spracovanie a ovládanie,

- hudobné funkcie.

Nevýhody:

- nový konektor,

- slabší fotoaparát a najmä záznam videí,

- rôzne špeciality Samsungov.

Orientačná cena: netrúfam si odhadnúť

Záver

Samsung L760 je zaujímavý model s množstvom výhod a najmä viacerými opravenými nedostatkami svojich predchodcov. Mal by byť dostupný za dobrú cenu, preto bol použitý slabší displej i fotoaparát. Základne funkcie mobilného telefónu L760-ka spĺňa na výbornú. Aj prehrávač hudby a FM rádio potešia. Naopak, nový dátový konektor donúti majiteľa počúvať hudbu len pomocou priložených slúchadiel priemernej kvality. Fotoaparát sa radí k priemeru. Uvidíme, ako sa L760-ka na trhu uchytí, ale ja jej dávam veľmi dobré vyhliadky.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.08.2007 - 02:02

People: eejha aky sympatak. Paci sa mi. Samsung si u mna polepsil. Na cenu som veru zvedavy.

anonymous06.08.2007 - 02:35 Trvalý odkaz

Mato: Veru, skoda toho videa, ale multitasking v strednej triede, uz len nokia na to prdi

anonymous06.08.2007 - 09:09 Trvalý odkaz

Mato: Funkcne skor e740 s 3g, ale asi pamat na javu furt 4mb?, to bude asi najvacsie minus

anonymous06.08.2007 - 13:55 Trvalý odkaz

martin: zeby som zacal uvazovat aj nad samsungom? ten multitasking vyzera dobre

anonymous06.08.2007 - 16:03 Trvalý odkaz

hono: podla mna nieje velmi pekny.......aspon v tej farbe co ho ponuka t-mobile.....za cenu nieco pod 7000

Celá diskusia 55 príspevkov