Motorola S9

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Unikátne bezdrôtové slúchadlá na počúvanie hudby i telefonovanie.

V poslednom čase som sa vrhol na testovanie príslušenstva k mobilným telefónom. Je zaujímavé zisťovať, koľko zaujímavých zariadení tohto druhu je na našom trhu.

Motorola už niekoľko rokov patrí ku špičke medzi Bluetooth príslušenstvom. Kedysi som vychvaľoval bezdrôtové slúchadlá so zavieracím ramenom, ktoré boli v kľudovom stave vypnuté, a až po odklopení ramena sa zapli a automaticky pripojili ku telefónu. Takýmto systémom ste ušetrili množstvo energie. Posledným modelom tejto série je Motorola H700.

Zamerajme sa však na stereo súpravy na počúvanie hudby. Motorola svetu ponúkla už:

Motorola S805 (+ video)

- kvalitné DJ-ské bezdrôtové slúchadlá

Motorola HT820

- bezdrôtové slúchadlá do mesta

Motorola S9 sú nasledovníkom modelu HT820. Novinka je menšia, ľahšia a štýlovejšia. Skladá sa z jedného kusu, preto sa môže pýšiť odolnosťou voči potu a vode. Tlačidlá sú zaliate, štyri dokonca dotykové.

V zadnej časti je batéria, vypínač, trojfarebná dióda a miniUSB konektor pre nabíjanie. Dióda signalizuje zapnutie, aktivitu a pod.

Základné parametre:

odolné voči potu a vode (nie vodotesné!)

hmotnosť: 28 gramov

reproduktory: priemer 13 mm

výdrž: až 6 hodín hudby

používané profily: Bluetooth Advanced Audio Distribution (A2DP), Audio Video Remote Control (AVRCP), Hands-free (HFP) a Headset

Reproduktory na koncoch majú priemer 13 mm, ich prejav je veľmi pekný. Pekné výšky, primerané hĺbky.

Konce sa zasúvajú mierne do uší, a tak som po pol hodine už cítil tlačenie vo zvukovode i na ušnici. Opäť nerozumiem tomu, prečo Motorola nepoužila v tejto časti ešte mäkšie materiály (silikón a pod.). Konštrukcia S9 je síce ergonomická, no logicky nemôže sadnúť každému. A tak tvrdé materiály budú po istom čase otláčať, i keď každého na inom mieste.

S9 som používal so Sony Ericssonom K800i. Spojenie mobilu a slúchadiel bolo otázkou minúty. Pustil som si hudbu, telefón zablokoval a pracoval už len so slúchadlami. Nad každým reproduktorom je trojica tlačidiel. V strede je vystúpené mechanické (ale zaliate) tlačidlo, na jednej strane pre príjem hovoru, na druhej pre pozastavenie prehrávania. Vtedy trochu počujete aj zvuky okolia, to sa mi páči. Nemám rád, keď slúchadlá úplne utlmia vonkajšie zvuky, kvôli bezpečnosti. Problémy mi spôsobovali veľmi citlivé dotykové tlačidlá + a - či FWD a RWD. Regulácia hlasitosti aj preskakovanie skladieb síce fungovali spoľahlivo, ale pri každom nepatrnom dotyku som omylom stlačil niektoré z týchto ovládacích prvkov. Preto si ovládanie S9 bude vyžadovať trocha viac cviku.

Orientačná cena: odhadom 2 990 Sk (oficiálne v predaji v najbližších dňoch)

Záver

Motorola S9 je na prvý pohľad veľmi štýlové a vydarené stereo handsfree na počúvanie hudby i telefonovanie. Vyniká tiež dobrou reprodukciou hudby, v tomto smere som nemal výhrady. Páči sa mi aj odolnosť voči kvapkám potu a vody. Horšie je to s ergonómiou. V poslednej dobe sa stretávam často s príslušenstvom, ktoré ma tlačí a pritom by na jeho častiach stačilo použiť mäkšie materiály. Na detailoch stojí svet, a tak som S9 vrátil trochu sklamaný.

- MotoSTEREO

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.08.2007 - 16:15

graffoo: pekne su... ale radsej by som bral SE HBH-DS200 za 2000 Sk. Urcite v usiach tlacit nebudu, lebo su to spunty a ten privesok na krk ma 3,5 jack, takze si tam da clovek sluchadla ake len chce.

anonymous03.08.2007 - 22:03 Trvalý odkaz

miskos: graffoo ma pravdu, SE HBH-DS200 a HBH-DS220 sa urcite oplatia kupit... Ja som mal moznost si ich vyskusat a pacili sa mi( no cca 250sk je pre mna dost). Motoraola SS9 je ale fakt pekna a paci sa mi ze je odolna voci potu, vode-VRAJ. Radsej predsa odporucam tie od SE.

anonymous04.08.2007 - 14:45 Trvalý odkaz

Deathless: hmm mohli by ste vyskusat aj SE HBH-DS980. Som velmi zvedavy na kvalitu reprodukce hudby, model pred SE HBH-DS970 zevraj to bol otras s kvalitou hudby...aaa dobre vyzeraju

anonymous22.09.2007 - 23:24 Trvalý odkaz

Christian: Neviete mi poradit ci by tieto sluchadla isli aj na Samsungu U600 ? Tiez má A2DP. Lebo kompatibilitu pisu len s Motorolami.

anonymous26.12.2007 - 11:56 Trvalý odkaz

Sisa: Neviete ci tieto sluchadla su kompatibilne aj s Sony Ericcson k610i dik

Celá diskusia 21 príspevkov