JBL On Tour

RECENZIA hudobného príslušenstva Kvalitné reproduktory na batérie i do elektrickej siete nielen s 3,5 mm jackom.

JBL ON TOUR som objavil v predajni Rodenu za veľmi prijateľnú cenu. Vedel som, že JBL patrí k renomovaným výrobcom reproduktorových sústav, aj že tento model patrí k veľmi dobrým produktom. Počul som ho dávnejšie aj v predajni MOTOcentrum na Plynárenskej ulici a keď som mal možnosť tento produkt otestovať, neodolal som.

Balenie JBL ON TOUR je veľmi bohaté. Okrem samotného tela reprosústavy obsahuje aj puzdro, adaptér do elektrickej siete (napätie 6 V, prúd 1,0 A, priemer a niekoľko redukcií z 3,5 mm vstupu na:

- 3,5 mm

- 2,5 mm

- miniUSB

Ja som najviac využíval práve káblik 3,5 mm - 3,5 mm, ktorý som pripojil z jednej strany ku JBL ON TOUR a z druhej ku notebooku, MP3 prehrávaču aj adaptérom ku Nokii (AD-46) či Sony Ericssonu (HPM-83). JBL ON TOUR sú teda naozaj veľmi univerzálne reproduktory.

Technické parametre:

rozmery: 175 x 88 x 35 mm

hmotnosť: 350 gramov

výkon: 2 x 3 W

drivers: Two Odyssey™ Neodymium

rozsah: 100Hz – 20KHz

impedancia: >10Kohm

Signal-to-Noise (dBA): >80dB

Konštrukcia JBL On Tour je zaujímavá, ale súčasne praktická. Stačí odsunúť kryt a objaví sa dvojica malých reproduktorov s dvojicou tlačidiel + a -. Stlačením niektorého z nich sa reproduktory zapnú, stlačením oboch naraz sa vypnú. Zapnutie je indikované zelenou diódou. Keď bliká, neprichádza do reproduktorov signál, keď svieti, je všetko v poriadku. Druhá, červená, dióda slúži na indikáciu maximálnej hlasitosti, či, laicky povedané, keď už reproduktory nevládzu (slabá batéria, veľká hlasitosť a pod.).

Kvalita reprodukcie je na nenormálne dobrej úrovni. Pekná je reprodukcia výšok aj hĺbok, nechýbajú ani stredy. Maximálna hlasitosť je dostatočná na "zaplnenie" veľkej obývačky. Reproduktory sú ideálne k notebooku, na chatu, ku vode... Ja som za asi 10 hodín počúvania hudby z JBL On Tour za veľmi rôznorodých podmienok naozaj len zopár ráz použil maximálnu hlasitosť.

Šokovala ma výdrž reproduktorov. V elektre som kúpil štyri najlacnejšie AAA batérie Sony, za necelých 50 korún. Batérie vydržali hrať viac než 9 hodín a stále dodávajú energiu! Za týždeň testovania som ani nemal toľko príležitostí ich použiť. Na záhradnej oslave hrali 4 hodiny na 60 % hlasitosti (čo bolo úplne dostatočné), 3 hodiny hrali reproduktory na chate, 3 hodiny len tak doma. Keď sa energia v spomínaných low-cost batériách vyčerpá, uvediem to v diskusii pod článkom. Ideálne by bolo použitie 4 nabíjacích batérií, ale kvôli testu som zámerne kúpil a používal najlacnejšie alkalické AAA batérie. Výrobca udáva výdrž s kvalitnými AAA alkalickými batériami až 24 hodín. Po zavretí krytu (to je možné až po odpojení prítoku hudby) sa reproduktory samočinne vypnú.

Cena: 2 490 Sk (Roden)

Konkurenti JBL ON TOUR:

- Sony Ericsson MDS 60 za asi 3 000 Sk ponúkajú veľmi podobný (teda veľmi dobrý) výkon v menej kompaktnom obale, určenom len ku Sony Ericssonom. Napájanie zo siete alebo 4 x AA (lacnejší a dostupnejší formát). Výhodou je, že sa nimi mobil aj nabíja.

- Sony Ericsson MPS-75 za asi 1 500 korún výhradne ku Sony Ericssonom patria k mojim obľúbeným. Napájanie z mobilu, žiadne starosti, vynikajúci výkon.

- reproduktory Nokia MD-3 sú absolútnym konkurentom JBL ON TOUR. Nápajané sú 3 x AA batériami alebo Nokia nabíjačkou, ku zariadeniam sa pripájajú pomocou 3,5 mm konektora. MD-3 trochu zaostávajú za JBL ON TOUR kvalitou reprodukcie, no výhodou je použitie AA batérií aj fakt, že majitelia Nokií nemusia pri sebe nosiť ďalší adaptér do reproduktorov. Cena MD-3 je veľmi podobná JBL, teda 2 500 korún.

- Nokia MD-4 sú maličké, kompaktné a menej silné reproduktory s 3,5 mm konektorom a dvomi adaptérmi. Napájajú ich výhradne štyri batérie rozmeru AAA a ich využitie je slabšie. Určite by som radšej investoval do MD-3 alebo JBL.

Záver

JBL On Tour považujem za špičku medzi reproduktormi s 3,5 mm konektorom v cene 2 000 - 3 000 Sk. Sú krásne, kompaktné a hrajú výborne. Nokia MD-3 čerpajú energiu aj z nabíjačky Nokia (Sony Ericsson MDS-60 používajú štandardnú nabíjačku, podobne ako JBL On TOUR), v prípade JBL však bude určite možné použitie aj univerzálneho transformátora s napätím 6 voltov a prúdom 1 ampér. Zamerajme sa na vynikajúcu výdrž so štvoricou najlacnejších AAA batérií, výborný zvuk a univerzálne použitie. V tomto smere má JBL ON TOUR len hŕstku konkurentov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.08.2007 - 18:26

warior: Vyzeraju skvele a ak maju naozaj tych 2x3w tak to musi byt uplna pecka :) ja mam doma na stole repro 2x8w a tie stacia na ozvucenie celeho bytu :D (+sub ale o ten mi teraz neide)

anonymous02.08.2007 - 10:15 Trvalý odkaz

graffoo: maju ich aj v datarte za cenu okolo 2000, presne si uz nepamatam :)

anonymous02.08.2007 - 21:20 Trvalý odkaz

jj: s 3,5 jackom je to predsa neskutocna hlupost kupovat, za tu cenu mozem mat omnoho kvalitnejsie repro so subwooferom

anonymous02.08.2007 - 22:15 Trvalý odkaz

mato63: ano,ale ake? prenosne so subwoferom,malicke? :P
Inac,sa mi velmi pozadavaju...

anonymous03.08.2007 - 12:59 Trvalý odkaz

riso: po 9 hodinách meranej reprodukcie som zaznamenal ešte 2 hodiny reprodukcie na asi polovi?nej hlasitosti. Potom už reproduktory s najlacnejšími AAA batériami vykazovali výrazné nedostatky (pokles kvality, hlasitosti sprevádzané ?astým blikaním ?ervenej diódy).
S najlacnejšími AAA batériami Sony som teda dosiahol výdrž cez 10 hodín, a to je pod?a m?a ve?mi dobrý výkon.

Celá diskusia 13 príspevkov