Sony Ericsson vykázal v druhom štvrťroku čistú stratu

Spoločnosť Sony Ericsson vykázala za druhý štvrťrok 2011 prevádzkovú stratu 37 miliónov Eur, pričom v predchádzajúcom štvrťroku mala prevádzkový zisk 19 miliónov Eur. Vyplýva to zo správy o hospodárskych výsledkoch firmy. Prezident a riaditeľ spoločnosti Bert Nordberg to pripisuje zemetraseniu v Japonsku, ktoré bolo 11. marca 2011. Zemetrasenie malo dopad na obmedzenia v dodávateľskom reťazci.

Predaj smartfónov s operačným systémom Android tvoril v sledovanom štvrťroku až 70 % z celkových tržieb. Podľa slov riaditeľa spoločnosti bolo na trh k 15. júlu 2011 dodaných 16 miliónov telefónov radu Xperia. V priebehu štvrťroka to bolo 7,6 milióna, čo je medziročný pokles o 31 % v dôsledku zníženia objemu a obmedzeniu dodávky kritických komponentov. Tie mali za následok aj pokles počtu funkcií v dodávaných telefónoch.

Priemerná predajná cena telefónu (ASP) za sledovaný kvartál bola 156 €. Ide o medziročný pokles o 3 %, ale oproti minulému štvrťroku je to 11 % nárast. Čistá strata bola v druhom štvrťroku 50 miliónov Eur, kedy v rovnakom období minulého roka vykázala firma čistý zisk 12 miliónov a v predchádzajúcom kvartáli mala 11 miliónov čistého zisku.

SE vysledky

Aj napriek negatívnym hospodárskym výsledkom udržuje spoločnosť Sony Ericsson prognózu mierneho rastu pre zvyšok roka 2011.

Zdroj: sonyericsson.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu