Ekologické ťahy

Minulotýždňové kvašáky nám zachutili, ale musíme uznať, že niečo sa v mobilnom svete predsa len deje. A aby nič nevyšlo nazmar, odporúčame aspoň zamraziť z nich vodu a poliať čokoládou. Mobilné eskimo uhorkovej sezóny 2011 je na svete!

Že využiť sa dá naozaj všetko, vie aj magenta. Už v priebehu júla začína automaticky a ako štandard ponúkať elektronickú faktúru všetkým novým a prolongujúcim zákazníkom. Oficiálnym cieľom tejto zmeny je čo najväčšia snaha prispieť k ochrane životného prostredia. Tatranským boroviciam padol kameň zo srdca, veď vždy túžili skončiť ako papier v pánskom časopise a nie na päťeurovej faktúre Jožka z Dolnej Onej. Veď doteraz bolo údajne vďaka zákazníkom s elektronickou faktúrou ušetrených 4 800 stromov, čo znamená v reči papiera 8,5 milióna faktúr. Možno by viac pomohlo nevkladať zbytočné farebné letáčiky s ponukou zvonení a pozadí. Tým neoficiálnym dôvodom bude asi snaha ušetriť na poštovnom a balnom, ktoré ide samozrejme na úkor marže operátora. A my sme si pritom už zvykli vyzerať vždy dvadsiateho našu poštárku na modrej Liberte!

Tímobajl nemá okrem šetrenia stromov zjavne do čoho pichnúť, tak sa aspoň pochválil tlačovou správou. GGG sieťou pokrýva vraj už viac než polovicu našej rodnej hrudy, takže ako hovoria stredoslováci: géčka nájdete už kaje-taje. Ak ste zo západného Slovenska a márne zháňate po blízkych stavebninách piesok, tak vedzte, že už je dávno na pláži. A nie na hocijakej - na Magio pláži. Na nej vás okrem trojrozmerných báb privíta od 21. júla do 7. augusta 24 filmov. To všetko sa udeje po zotmení a zadarmo.

Že v mobilnom svete sa rozdiely stierajú čoraz viac, nás presvedčila aj Nokia. Jej beta verzia aplikácie Nokia Maps má síce zopár vylepšení, ale aj možnosť zobrazenia máp na zariadeniach s operačným systémom Android a iOS. Hlasová navigácia síce nefunguje, ale aj tak to vyzerá, akoby sokol sedel na kukučích vajciach v slepačom kuríne. Skrátka, zvláštne.

Vedúci mal po dlhšej dobe zase niečo v rukách. Ak nerátame dozreté marhule z jeho záhrady, tak tentokrát to bolo väčšie, sedempalcové. Áno, prvý tablet od HTC. Nebyť tej prestrelenej ceny, tak máme na trhu ideálny nástroj na prácu, zábavu a vo vedúceho prípade aj na kontrolu odfláknutej práce redaktorov.

Novinkou sa pýši tiež Android. Spoločnosť LifeView uviedla na trh ANDROID TV - do biela sfarbený multimediálny prehrávač pracujúci pod operačným systémom Android 2.2 s DVB-T tunerom, ktorý sa pripája k TV prijímaču cez HDMI rozhranie. Okrem sledovanie Šeherezády môže používateľ na svojom televízore používať napríklad internetový prehliadač, mailový klient, prehrávať média, skajpovať, fejsbukovať a jutubovať. Zaujímavá bude hlavne možnosť využitia 150 tisíc aplikácií bezplatne prístupných cez Market, takže tu vidíme veľký potenciál. Google tiež, preto chce byť aj v našich obývačkách.

Hoci Sony Ericsson pred výsledok svojho bačovanie počas druhého kvartálu musel dať znamienko "mínus", nič to nezmenilo na jeho odvážnych plánoch. Dve jadrá majú už dávno topmodely od konkurencie, takže by bolo načase prísť aj s niečím z vlastnej dielne. Zatiaľ síce iba vo fáze šuškandy, ale ak sa potvrdí 1,4 GHz procesor, 12 Mpix foto a kapacita batérie 2 500 mAh, tak bude zase o čom snívať v technoidných snoch.

Už sme si zvykli na zásahy Európskej komisie do zlatej bane mobilných operátorov, ktorá sa nazýva roaming. Euroúradníkom sa našťastie stále máli, preto požadujú, aby sme si za tri roky mohli uzatvoriť roamingovú mobilnú službu s akýmkoľvek operátorom. A bez nutnosti zmeny SIM karty a čísla svojho telefónu. A aby toho nebolo málo, tak v júlovom finále 2014 by sme nemali zaplatiť viac než 0,24 € za odchádzajúci hovor, 10 centov za prijatý minútový telefonát či SMS a 0,50 € za jeden megabajt dát. V každom prípade sú to ceny, ktoré donedávna neplatili ani na domácom piesočku.

A aby sme na záver nezabudli na trhovú jednotku, ktorá bola nezvyčajne ticho, tak si ju pripomenieme trochu inak. Ideálne súťažou v ktorej hrá úlohu partnera. Šieste výročie Fony.sk prináša štyri otázky počas štyroch týždňov. Tak prečo neskúsiť flirt so šťastenou?

Diskusia k článku:

Začať diskusiu