Roamingové hovory a dáta majú opäť zlacnieť

Európska komisia pre telekomunikačné odvetvie prišla s ďalším návrhom, ktorý poteší zákazníkov mobilných služieb. Požaduje, aby od 1. júla 2014 mohol zákazník uzatvoriť roamingovú mobilnú službu s akýmkoľvek operátorom bez toho, aby zmenil SIM kartu a číslo svojho telefónu.

Európska únia pritom začala regulovať roamingové hovory už od roku 2007. Aktuálne ceny sa komisii zdajú byť stále predražené a chce umožniť aj virtuálnym operátorom zapojiť sa do boja o zákazníka. Aj keby malo ísť len o niekoľkodňovú ponuku. Sľubuje si od toho väčší konkurenčný boj a výhodnejšie ceny pre spotrebiteľa.

V praxi by to znamenalo, že v prípade vycestovania do zahraničia, by zákazník mohol na určitý čas uzatvoriť doplnkovú zmluvu nezávisle od zmluvy so svojím hlavným domácim operátorom a využiť cenovo výhodnejšiu ponuku.

A nielen to. Komisia navrhuje upraviť ceny za volania a dáta v roamingu tak, aby sa najneskôr do roku 2015 vyrovnali cenám, ktoré zákazník zaplatí za volania a dáta v domácej sieti. Úprava cien má byť postupná. Od 1. júla 2012 by mala byť maximálna roamingová cena za odchádzajúci hovor 0,35 € / min a 0,10 € / min prichádzajúceho hovoru a za odoslanú SMS správu. Za 1 MB dát má zákazník zaplatiť maximálne 0,90 €.

Od 1. júla 2014 by roamingoví zákazníci nemali zaplatiť viac než 0,24 € / min odchádzajúceho hovoru, 0,10 € / min za prijatý hovor a za odoslanú SMS správu a 0,50 € / 1 MB dát. Dôležité je zjednotenie účtovania dát po kilobajtoch a nie po stovkách kB alebo dokonca za každý započatý megabajt.

Komisia chce týmto krokom ochrániť spotrebiteľov pred vysokým účtom za faktúru mobilných služieb, ktorá by sa mohla objaviť po návrate z dovolenky, napr. aj pre neznalosť nastavení mobilného telefónu pri pobyte v zahraničí.

Návrh Európskej komisie musí schváliť najskôr Európsky parlament a členské štáty Európskej únie. Dá sa očakávať veľký odpor zo strany mobilných operátorov a preto by bolo predčasné brať návrhy komisie ako hotovú vec.

Zdroj: patria.cz

Diskusia k článku:

Začať diskusiu