Sony Ericsson HPM-83

RECENZIA hudobného príslušenstva Štýlové stereo slúchadlá na uši nielen pre Sony Ericssony.

Základné parametre:

hmotnosť: 52 gramov

dĺžka kábla: 20 + 100 cm,

Fast port konektor,

3,5 mm konektor,

zabudovaný mikrofón,

zabudované tlačidlo prijatia a ukončenia hovoru,

HMP-83 som pripojil ku Sony Ericssonu K800i a počúval. Keďže sa toto príslušenstvo delí na dve časti, redukciu a samotné slúchadlá, mohol som kvalitu reprodukcie ľahko porovnať.

Výhodou takýchto slúchadiel je, že vnímam aj zvuky okolia, a tak sa cítim bezpečnejšie pri prechádzaní cez cestu a podobne.

Bežne používam slúchadlá AKG K24P, s kovovým hlavovým mostom bežného typu. Ich cena je asi 1 200 korún. HPM-83 v porovnaní s nimi reprodukujú viac hĺbok, no čo sa týka výšok, boj prehrávajú na celej čiare. Sony Ericsson HPM-83 majú oproti porovnávaným slúchadlám AKG výhodu v dizajne, pohodlnej pripojiteľnosti ku Sony Ericssonom, aj plastovému mostu, ktorý je umiestnený na zadnej časti krku a nenarúša tak účes poslucháča. Nech sú tieto nevýhody pre niekoho banálne, musíme ich brať do úvahy. HMP-83 sú podľa môjho názoru slúchadlá Sennheiser PMX-40 alebo PMX-60 v trochu inom prevedení.

HPM-83 priamo konkurujú staršie slúchadlá HPM-85, ktoré sa mi veľmi páčia. Reprodukcia týchto slúchadiel je na veľmi podobnej úrovni - silné hĺbky, slabé výšky. HPM-85 sú pohodlnejšie, vďaka tradičnej konštrukcii a nastaviteľnému hlavovému mostu. HPM-83 nijako nenastavíte a po hodine nosenia ma tlačili na hornej strane oboch ušníc. Nie som zvyknutý nosiť takéto slúchadlá, a tak ma táto bolesť doslova otravovala. Preto preferujem buď slúchadlá do uší, alebo na uši s klasickým hlavovým mostom.

Po hodine počúvania hudby potulkami mestom som nemal pocit, že by K800i výrazne stratila na kapacite batérie. Spotreba energie slúchadlami HMP-83 je väčšia než pri bežných slúchadlách, no nejedná sa o výrazný rozdiel.

Orientačná cena: predpoklad 1 000 - 1 500 Sk

Záver

Slúchadlá HPM-83 prinášajú akurát nový vzhľad. Ja by som dal prednosť väčším a pohodlnejším slúchadlám HPM-85, ale kto preferuje most na záhlaví, konečne sa dočkal. Ak nevyžadujete výrazné výšky, ale zameriavate sa na hĺbky, sú pre vás HPM-83 vhodným adeptom. Pre krátkodobé nosenie do školy či práce sú ako stvorené, no po hodine - dvoch ma už tlačili na ušniciach tak výrazne, že som ich musel odložiť.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.07.2007 - 17:35

graffoo: pri tej cene radsej tie AKG alebo ak chce clovek zahlavny most a zaroven pohodlne nosenie aj dlhu dobu tak sennheiser PMX100... daju sa zohnat za podobnu cenu ale kvalita je urcite lepsia... aj ked dizajnovo sa mi tieto sluchy velmo pacia :)

anonymous27.07.2007 - 18:01 Trvalý odkaz

riso: nezabudajte na jednu dolezitu vec. v cene HPM-83 je uz aj adapter na Fast port, co je pri beznych sluchadlach nutne kupovat. Pri AKG K24P je dolezite poukazat na kovovy hlavovy most, ktory je v lete na slnku menej znesitelny. Ja si ich (najma zvukovo) neskutocne pochvalujem (za tie peniaze), ale nikomu ich vnucovat nemienim. :)

anonymous27.07.2007 - 20:03 Trvalý odkaz

Ronn: no urcite budu lepsie ako tie spuntaky HPM-70, ktore kvalitou zvuku nepresahovali ani sluchadla dodavane ku Clare. Keby som vedel ze to bude hrat taku plecharinu, ani si ich nekupim :) Riso na tej poslednej fotke: bud ten kabel naprd vychadza s tych sluchadiel alebo ich mas zle nasadene...

anonymous27.07.2007 - 20:04 Trvalý odkaz

mato63: sa mi podarilo odpalit Kossy,myslim ze toto bude dobra nahrada. :D

anonymous28.07.2007 - 02:25 Trvalý odkaz

graffoo: z fast-portu na 3,5 jack neoriginal s kablikom dlhym cca 5 cm kupi clovek v kazdom druhom bazare za 50-100 sk... takze nad tym by som sa az tak nerozculoval :? a ronn, mal si original HPM-70? ;) ja som kupil v bazare ich cinkse kopie za 400 a hrali len basy, niner kupil v tom istom bazare den po mne tie kopie a hrali mu zas len vysky :D

Celá diskusia 33 príspevkov