Hewlett-Packard ponúka licenciu na WebOS

Agentúra Bloomberg informovala koncom júna 2011 o zámeroch svetového výrobcu osobných počítačov Hewlett-Packard ponúknuť licenciu na mobilný softvér WebOS aj iným výrobcom. Riaditeľ spoločnosti Leo Apotheker potvrdil rokovania s radom spoločností. Mnohé z nich vraj prejavili záujem a rokovania pokračujú.

Hewelett-Packard sa domnieva, že mobilný trh ešte nebol nasýtený a majú so svojím softvérom šancu na úspech. Ich ambíciou je stať sa tretím najpoužívanejším operačným systémom, hneď po iOS a Androide. Spoločnosť sa týmto krokom snaží riešiť svoje problémy. Za posledný mesiac znížila predpoveď zisku z predaja osobných počítačov o jednu miliardu dolárov a licencovanie operačného systému by pomohlo vyrovnať výpadok v príjmoch.

Prečítajte si: Hewlett Packard ukončila akvizíciu spoločnosti Palm (13. 7. 2010)

Spoločnosť neuviedla časový rámec, kedy sa majú rokovania skončiť, ani mená partnerov, s ktorými hovory prebiehajú. Podľa neoficiálnych informácií má byť jedným z nich spoločnosť Samsung, ktorá si vraj dokáže predstaviť WebOS vo svojich tabletoch Samsung Galaxy Tab, pretože Google vraj môže obmedzovať úpravy pre mobilné zariadenia s OS Android. Napriek určitým výhradám plánuje Samsung aj naďalej spoluprácu s Google, neodmieta však používanie aj iného operačného systému vo svojich zariadeniach.

Hewlett-Packard plánuje dať WebOS do širšej škály produktov a rozbehnúť produkciu viac než 100 miliónov zariadení ročne. Podľa júnovej správy Needham & Co podiel Androidu na trhu USA klesol v prvom štvrťroku z 52,4 % na 49,5 %. Analytik Charlie Wolf povedal, že je predpoklad ďalšieho poklesu, pretože stále viac spotrebiteľov v USA sa rozhoduje pre iPhone firmy Apple. V celosvetom meradle OS Android naopak v prvom štvrťroku vzrástol.

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu