LTE Advanced: až desaťkrát rýchlejší mobilný internet

V týchto dňoch Ericsson demonštroval švédskej Národnej a poštovej telekomunikačnej agentúre (PTS) ďalší krok v rozvoji LTE technológie, známy pod menom LTE Advanced. Počas ukážky, ktorú realizovali v švédskom meste Kista, predstavili rýchlosti 10 krát vyššie než tie, čo v súčasnosti využívajú užívatelia LTE technológie vo Švédsku.

Systém, využívajúci komerčný hardvér, fungoval na testovacej frekvencii, ktorú poskytla PTS. Toto umožnilo Ericssonu prvýkrát demonštrovať v mobilnom prostredí (over the air) funkciu technológie LTE Advanced, akou je agregácia nosného signálu v rozsahu 3 x 20 MHz (60 MHz zlúčených).

Švédsko bolo medzi prvými, ktoré udelilo licenciu harmonizovanému frekvenčnému spektru v pásmach 2,6 GHz a 800 MHz a je aj prvou krajinou na svete, kde bola LTE technológia komerčne zavedená.

Prečítajte si: V Štokholme bola do prevádzky uvedená prvá LTE sieť (18. 12. 2009)

Technológia LTE Advanced ešte zvýši rýchlosť a kapacitu, ktoré budú pre zosieťovanú spoločnosť v budúcich rokoch nutnosťou. Technológia je kompatibilná s globálnym štandardom 3GPP 10.verzia. V súčasnosti si Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU) vybrala LTE Advanced ako jednu z technológií, ktorá spĺňa kritériá Medzinárodnej mobilnej telekomunikácie. Predpokladá sa, že prvé fázy technológie LTE Advanced sa dostanú do komerčnej prevádzky v roku 2013.

Skvalitnenie prichádzajúce s technológiou LTE Advanced zahŕňa agregáciu nosného signálu a rozšírené funkcie multiple-input a multiple-output (MIMO – technológia viacnásobného vstupu a výstupu). Z pohľadu používateľa to znamená, že informáciu je možné získať a poslať oveľa rýchlejšie, dokonca aj keď je sieť preťažená. Toto, spolu s väčšími rýchlosťami, výrazne skvalitňuje používateľskú skúsenosť.

Demo systém využil multi-node, multi-štandardnú rádiovú základňovú stanicu RBS 6000. Živý prenos dát bol streamovaný medzi RBS a pohybujúcou sa dodávkou, z ktorej sa monitoroval výkon siete. V ukážke sa využila agregovaná šírka pásma 60 MHz, čo je oveľa vyššia hodnota v porovnaní so súčasným maximom 20 MHz, ktoré je možné v LTE sieti využiť. V downlinku sa použila technológia 8 x 8 MIMO.

LTE Advanced

V roku 2010, prvom roku fungovania technológie, počet používateľov s prístupom k LTE sieťam narástol z 0 na 150 miliónov ľudí. Ericsson dodal väčšinu týchto komerčných LTE sietí a podpísal kontrakty so šiestimi zo siedmych top svetových operátorov, zoradených podľa výšky globálnych príjmov v roku 2010.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu