Motorola KRZR K3

RECENZIA mid-endu Priamy nástupca KRZR K1, pekné úzke 3G véčko s podporou HSDPA a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS, HSDPA

rozmery: 103 x 42 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 174 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: ???)

vonkajší displej: pasívny, 120 x 160 b., 65 536 farieb, 19 x 26 mm, uhlopriečka 33 mm,

vnútorný displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 31 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (352 x 288 b.),

VGA kamera na videohovory,

pamäť: 50 MB + microSD,

správy: SMS (iTAP), MMS (do 300 kB), CB, e-mail (do 4 MB),

globálny prenos dát: GPRS 4+4, EDGE 4+4, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, miniUSB, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+ prehrávač,

ostatné: Java, WAP, videohovor,

batéria: Li-Ion, BT50, 900 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, EMS, RSS, instant messaging, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna vzorka

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB dátový kábel, CD Motorola Phone Tools 4.0, stereo slúchadlá, 256 MB microSD, elegantné puzdro,

motorola_krzr_k3motorola_krzr_k3motorola_krzr_k3Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola KRZR K3 je z diaľky na nerozoznanie od predchádzajúceho modelu K1, ktorý sa už predáva aj v čiernej verzii, ktorá je veľmi podobná práve novej K3-ke.

porovnanie KRZR K1 a K3

Pozorované rozdiely K3 oproti K1:

- mierne odlišný dizajn i materiály, K3 už netreba tak často leštiť,

- značne vylepšené oba displeje,

- podpora UMTS a HSDPA,

- kamera pre videohovory,

- 12 ikon hlavnej ponuky oproti 9,

- väčšia ponuka užitočných Java aplikácií,

- interná pamäť 50 MB oproti 20 MB,

- nové tlačidlo Web.

Motorola KRZR K3 sa mi spočiatku veľmi nepáčila, najmä kvôli lacno pôsobiacim plastom v okolí kĺbu. Ten je však odolný voči škrabancom a v kombinácii s oceľou pôsobí spoľahlivo odolne. K3 už nevyzerá tak sladučko, ale snaží sa pôsobiť ako poriadne véčko. Vonkajší displej sa zväčšil, v pohotovosti na ňom vidíte neustále inverzne zobrazené hodiny. Jeho zobrazovacie schopnosti na slnku sú veľmi dobré. Pod displejom je množstvo otvorov pre výstup hlasných zvukov. miniUSB konektor sa nachádza vľavo, v K1 je v pravej stene. Kĺb je pevný, odolný, na otvorený mobil sa môžete kľudne na zemi aj postaviť. Otvor pre pútko je v pravej časti kĺbu, teda v tej horšej časti. Keby bol umiestnený dole, bolo by po všetkých problémoch aj mojej kritike. Pamäťovú kartu zasúvate nad SIM, pod zadným krytom.

Klávesnica je dobrá, výborne podsvietená. Kto doteraz nevlastnil jednoliatu klávesnicu, bude si na K3 musieť chvíľu zvykať, ale mne sa s ňou pracovalo veľmi dobre. Číslam 3 - 9 môžete priradiť Rýchlu voľbu. Všetkým štyrom smerom hlavného ovládacieho prvku môžete priradiť pre pohotovostný stav vlastné funkcie. Tie môžu byť v podobe ikon zobrazené na domácej obrazovke. Inteligentnému bočnému tlačidlu tiež priraďujete funkciu vy. V zavretom stave majú bočné tlačidlá svoje dôležité funkcie.

EXTRA plus: rýchle reakcie kdekoľvek v menu, aj pri písaní dlhších správ.

Oba displeje sú vylepšené. Vonkajší je podstatne väčší než v K1, neustále zobrazuje čas (inverzne, na čiernom pozadí) a je dobre viditeľný aj na slnku. Vonkajší displej sa nedá nijako upravovať, resp. viaceré nastavenia sú zhodné s vnútorným (tapeta, jas...). Podsvietenie môže byť nastavené na najviac 20 sekúnd. Hlavná ponuka môže byť ikonová alebo vo forme zoznamu. Usporiadanie položiek v hlavnej ponuke je výsadou už mnohých Motorol. K dispozícii sú tri motívy, aj spomínaná regulácia jasu a zmenu doby podsvietenia displeja v nastaveniach nájdete tiež.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA plus: možnosť usporiadať hlavnú ponuku podľa vlastných predstáv.

Fotoaparát patrí priemeru, k tým lepším dvojmegapixlom sa radí najmä pri fotografovaní večer a v noci. Hľadáčikom je celý vnútorný alebo, po zavretí, externý displej. Vertikálnymi šípkami prepínate funkcie (zoom, jas, efekty), horizontálnymi ich hodnoty. V nastaveniach meníte 4 typy rozlíšenia, 3 stupne kvality a niekoľko tónov uzávierky. Prezeranie snímok je možné na celom displeji, ale vtedy nie je možné listovať snímkami. Stlačením hlavného tlačidla sa však spustí prezentácia - automatické listovanie snímok roztiahnutých na celej obrazovke. Spodná informačná lišta je priehľadná, a informácie na nej zobrazené (názov snímky a veľkosť) po pár sekundách zmiznú. Funkcia Lupa sa z prehliadača obrázkov úplne vytratila. Pre Motorolu KRZR K3 nie je problém ani kopírovanie či presun snímok na kartu a naopak. Fotky je možné posielať cez Bluetooth, MMS (automatické zmenšenie na asi 320 x 240 b., 20 kB), do e-mailu je ich nutné pridať až pri jeho tvorbe.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA mínus: chýba lupa.

Motorola KRZR K3 zaznamenáva po vložení pamäťovej karty microSD aj videá s rozlíšením 352 x 288 bodov, čo je na mobil veľmi dobrá hodnota. Lenže v mojom prípade som pozoroval jeden problém - videá zaznamenávané v miestnosti (cez deň aj večer) boli plynulé, no snímky zaznamenané vonku na bežnom svetle boli trhané a absolútne nepozerateľné. Pochopil by som, keby tomu bolo naopak, no takéto problémy si naozaj neviem nijako vysvetliť. Nechýba prezeranie videí na celej ploche displeja.

Motorole K3 nechýbajú štýly (profily) s bohatými nastaveniami. Tiež nesmiem zabudnúť na pravidelné pripomínanie zmeškaných udalostí pípnutím alebo vibráciou, teda tak, ako si nastavíte pri každom profile. K3 dokáže súčasne zvoniť a vibrovať.

EXTRA plus: pripomínanie zmeškaných udalostí pípnutím alebo vibráciou v pravidelnom intervale.

Prehrávač hudby je vydarený, ponúka všetky potrebné možnosti a dokáže samozrejme prehrávať hudbu aj na pozadí. Nechýba mu tiež vyhľadávanie skladieb podľa interpretov a albumov. Po zavretí telefónu vidíte na externom displeji názov skladby, autora a čas: uplynulý / celkový. Bočným tlačidlom pohodlne regulujete hlasitosť. Druhým bočným tlačidlom zobrazíte zoznam skladieb podľa udaného výberu a tlačidlom na reguláciu hlasitosti zase prepínate jednotlivé piesne. Opakovaným stlačením spodného tlačidla prehrávanie pozastavíte. Veľmi zaujímavé je, že Motorola K3 dokáže počas prehrávania hudby aj fotiť, ale vypnutie fotoaparátu uskutočníte až po otvorení véčka. Stereo slúchadlá s miniUSB koncovkou v balení sú celkom slušnej kvality. Komu nestačia, môže si kúpiť miniUSB-3,5mm adaptér.

50 MB internej pamäte je dostatočné množstvo pre všetky typy správ, základné MP3 melódie, Java aplikácie aj zopár fotiek a videí. Perfektná je podpora mass storage, keď Motorolu KRZR pripojíte najbežnejším univerzálnym miniUSB káblom ku PC, objaví sa ako čítačka pamäťových kariet a súčasne sa nabíja!

EXTRA plus: miniUSB konektor + mass storage.

Pamäť telefónneho zoznamu zobrazovala po skopírovaní 26 kontaktov zaplnenie 1 %, čo znamená kapacitu pre viac než 2 000 kontaktov. V telefónnom zozname vyhľadávam za každých okolností podľa viacerých počiatočných znakov, zobrazený môže byť zoznam na SIM, v mobile, alebo obidva naraz. Kontakt je možné priamo zo zoznamu vložiť do správy, odoslať cez MMS, Bluetooth alebo e-mail, kontakty je možné hromadne označovať a pracovať s nimi. Nechýba rýchla voľba a skupiny volajúcich. Pred volaním je možné číslo upraviť. Prítomné sú dve formy zobrazenia zoznamu, zoradenie podľa mena alebo priezviska a predvolená pamäť, ktorá však nesúvisí so predvoleným zobrazením kontaktov zo SIM alebo mobilu.

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazia volané čísla, mriežkou alebo hviezdičkou sa dostanete ku prijatým aj neprijatým. Po kliknutí na kontakt v registri sa zobrazí termín aj dĺžka hovoru. Počas hovoru môžete aktivovať kvalitné hlasné handsfree (ešte pred spojením!), hovor preniesť cez Bluetooth, prezerať kontakty, kalendár, správy. Telefonovanie s KRZR je veľmi pohodlné, v tomto smere si ju nemôžem vynachváliť. Teší ma aj pravidelné pripomínanie zmeškanej udalosti vibráciou alebo pípnutím. Nechýba ani videohovor.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Trochu ma mrzí, že Motorola zanevrela na štandard EMS, ale teraz je editor SMS a MMS jednotný. Vložením obrázka sa SMS zmení na MMS, ale čisto textovú MMS nepošlete. Slovník iTAP sa nezmenil, treba si naň chvíľu zvykať. Nechýba počítadlo napísaných znakov. Pri odosielaní správy sa aj v tejto Motorole šikovne zobrazí celý telefónny zoznam a vy len označíte želaných príjemcov. V správach nie je možné meniť veľkosť písma, vidíte 7 riadkov textu s jeden a pol násobným riadkovaním. Do e-mailu môžete vložiť obrázok, zvuk alebo video. Maximálna veľkosť e-mailu môže byť až 4 MB. Nechýba možnosť pravidelne mazať staré správy podľa nastavenej doby alebo množstva. Kontrola správ môže prebiehať každých 15 minút až 8 hodín. Poteší aj automatický podpis.

EXTRA mínus: jednotný editor SMS a MMS mi skôr nevyhovuje, než vyhovuje.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Wapový prehliadač neumožňuje zobrazenie jednoduchých HTML stránok (fony.sk/text a podobne). Prehliadač ponúka viaceré vydarené funkcie. Pomocou hviezdičky a mriežky sa po stránke pohybujete väčšími krokmi (po niekoľkých riadkoch). Voľba "Prejsť na URL" si pamätá poslednú zadanú adresu. Položka "História" sa tiež často zíde. Nechýbajú ani záložky (tzv. skratky) a po ukončení každého dátového spojenia ste informovaní o počte prenesených dát. V K3 sa nachádza aj priamo záložka Google.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Prenos dát z mobilu do PC je jednoznačne najpohodlnejší cez bežný miniUSB kábel. Medzi mobilmi pomôže Bluetooth a na diaľku poteší nielen kombinácia GPRS / EDGE, ale aj UMTS a HSDPA. Jednotlivé dostupné technológie označuje ako 2G (GPRS), 2,5G (EDGE), 3G (UMTS), 3,5G (HSDPA). Keďže sa u nás v Orangei (len tento operátor sa na Slovensku venuje masovo HSDPA) môžeme na limit 7,2 Mbps tešiť zrejme až v roku 2008, obmedzenie HSDPA na 3,6 Mbps v Motorole K3 nemôže byť problémom.

EXTRA plus: podpora HSDPA.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BPP (1.2) Sender - GAP - GAVDP - Headset-AG - HFP (1.5) AG - OPP-Client - OPP-Server - DUN-GW - FT-Server

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

V Motorole K3 si môžete nastaviť 5 neopakovaných budíkov. Pri každom nastavujete melódiu a hlasitosť, to je výborná vec. Mňa zobudí aj najmenšia hlasitosť, niekto zase vyžaduje najvyššiu. Kiež by takáto možnosť bola u všetkých značiek mobilných telefónov. Problém však je, že budíky nie sú opakované. Skúšal som všetky možnosti deaktivácie budíkov a vždy sa tým vyplo budenie pre ďalší deň. V zavretom stave stlačením bočného tlačidla budík len oddialime o pár minút, a tak musíte mobil otvoriť a stlačiť buď pravé výberové tlačidlo, alebo červené tlačidlo. Obe však daný budík definitívne vypnú (ale nevymažú). Preto budete musieť večer budík opäť aktivovať.

EXTRA plus: nastaviteľná hlasitosť a melódia jednotlivých budíkov.

Celkom kvalitný kalendár s mesačným a týždenným náhľadom, opakovaním udalostí aj automatickým mazaním. Chýba aktívny pohotovostný režim a už som si zvykol aj na krajšie a lepšie grafické spracovanie kalendára. Poznámky mi v telefóne chýbajú, dlhší text (viac než 200 znakov) však v K3 napíšete ku každej pripomienke. Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Z Java aplikácií nájdete priamo v K3 tieto:

- KRZR help - Java pomocník

- Motorola TEXT – jednoduché a bezpečné zálohovanie textových správ. Viac na www.motorolatext.com. Aj priamo z mobilu si vytvoríte nové konto založené na vašom telefónnom čísle. Po pripojení zadáte len váš PIN a potvrdíte podmienky používania. Vytvorenie konta trvalo asi 20 sekúnd. Celý proces spotreboval 13 kB.

- Motorola BACKUP – online bezplatné zálohovanie telefónneho zoznamu podobného typu ako Motorola TEXT.

- Motorola SETUP – online nastavenie internetu a MMS.

- Asphalt Urban 3D - demo hry, ktorú si musíte zakúpiť,

- Rough Guides - sprievodca po európskych mestách využívajúci pripojenie k internetu.

Počas nabíjania sa priebežne zobrazuje stav batérie. To mnohé značky mobilných telefónov (okrem Sony Ericssonu) dodnes nezvládajú. Nehovoriac o tom, že Motorolu K3 nabijem kdekoľvek z PC pomocou miniUSB-USB kábla, ktorý používam aj pre pripojenie fotoaparátu. Pozor však na to, že mobil takto nabijete len v zapnutom stave.

Výhody:

- pekné displeje dobre viditeľné na slnku,

- miniUSB, mass storage,

- podpora EDGE, UMTS a HSDPA,

Nevýhody:

- neopakované budíky,

- nevyspytateľný záznam videí,

- slovník iTAP.

Orientačná cena: 12 990 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

Motorola K3 je vydarené, ale drahé véčko. Neviem, aká časť populácie Slovenska ocení podporu HSDPA v elegantnom mobile. Na druhej strane je to pevný telefón skôr do ruky chlapa, s ktorým sa pohodlne telefonuje a ponúka viacero unikátnych vlastností. Avšak, za 14 000 Sk kúpite Samsung i600, tenký a štýlový smartfón s HSDPA, za podobnú cenu sa predáva Samsung U600, Motorole K3 konkuruje aj RAZR maxx s podporou HSDPA a veľmi silným konkurentom je aj vydarený HSDPA smartfón od Nokie, model 6120 classic.

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.07.2007 - 15:00

fuzz: 13 tisic? :DDDDDD ty vole to je odvaha

anonymous24.07.2007 - 16:54 Trvalý odkaz

graffoo: tak s tou cenou to fakt prepiskli...

anonymous24.07.2007 - 17:50 Trvalý odkaz

RemuS: podla mna je to otrasny fon ako vacsina Motorol, aj ked podporu sieti treba uznat

anonymous24.07.2007 - 19:22 Trvalý odkaz

People: proste motorola. ex-dvojka na trhu vo svete. :) dalo sa to cakat. Tenky stylovy smartfon s HSDPA je aj N6120c za podstane rozumnejsi peniaz.

anonymous24.07.2007 - 21:11 Trvalý odkaz

Quo: Ja som mal jej predchodcu K1 a ta tiez stala v tej dobe 14 000 na roden.sk a aj inde, ked som ju mal. /ja som ju mal ale za ovela lepsich podmienok :lol:/
Nebojte, cena klesne. :)
Na K1 mi vadila pomalost pri pisani dlhsich textov a vobec, pomalsie reakcie fonu a aj 176x220 pri displayi su uz hranicne. Inak fajny,pevny fonik, ktory by som teraz o5 privital ako sekundarny fon, avsak, keby bol za max 1500,- :lol:

Celá diskusia 17 príspevkov