Motorola SLVR L9

RECENZIA mid-endu Vynovená L7-ka s 2 Mpix fotoaparátom, EDGE, FM rádiom.

Na viac než deň sa mi do ruky dostala nová Motorola SLVR L9. Pripravili sme si tak pre vás stručnejšiu recenziu.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 113 x 49 x 11,5 mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: 100 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 30 x 38 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 20 MB + microSD (do 2 GB),

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 (A2DP), miniUSB (USB 1.1), mass storage,

hudba: MP3/AAC/AAC+/eAAC+/AMR/ WAV prehrávač, FM rádio s RDS,

ostatné: Java, WAP,

batéria: BK60, 880 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/350 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, LED blesk, xenónový blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, EMS, UMTS, HSDPA, RSS, instant messaging, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, miniUSB stereo handsfree, 128 MB microSD (bez adaptéra), CD, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola L9 je veľmi podobná staršiemu modelu L7. Má rovnaké tvary i rozmery, trochu vyššiu hmotnosť kvôli použitiu ťažších kovov a väčšieho počtu či iného druhu súčiastok.

Pozorované rozdiely Motoroly SLVR L9 oproti L7:

- 2 Mpix oproti VGA,

- podpora EDGE (bola aj v L7e),

- FM rádio s RDS,

- lesklý kov na prednej stene

- rozloženie a podsvietenie klávesnice,

- jednotný editor SMS a MMS,

- v SMS znaky neodpočítava od 450, ale pripočítava od 1,

- trochu upravený internetový prehliadač,

- mierne upravené ponuky druhej úrovne,

- v kalendári pribudol typ zadávanej udalosti,

- v kalendáru pribudla viac než 200-znaková poznámka ku každej udalosti,

- bohatšia zložka Hry a aplikácie (Java),

- fullscreen hľadáčik fotoaparátu a videa,

- fotenie a natáčanie videí s telefónom na ležato,

- lepšie prezeranie obrázkov, na celej ploche displeja.

RECENZIA: Motorola SLVR L7

SKÚSENOSTI: plus/mínus: Motorola SLVR L7

Motorola SLVR L9 sa teda dizajnovo od L7 zásadne nelíši, ale funkčných noviniek je tu dosť. Poďme postupne. Dizajn je zrejmý z fotiek. Displej ostal pôvodný, 176 x 220 bodov považujem dnes za základ, menej by som neodporúčal nikomu, kto s mobilom robí niečo viac, než len SMS a hovory. Na slnku sa javí ako slabší priemer. Nezmenilo sa nič zvláštne. Ovládanie je ale upravené, a k lepšiemu. Zmizlo tlačidlo Menu, a tak všetky operácie uskutočňujete obomi výberovými tlačidlami plus päťsmerovým ovládacím prvkom. Stredovým tlačidlom potvrdzujete a Motorola konečne prehodnotila aj jeho úlohu, takmer vždy sa jeho stlačením ocitnete v najpravdepodobnejšej situácii. Pri tvorbe správy sa stlačením objaví ponuka "Vložiť ...", pri fotografovaní jeho stlačením fotku uložíte, pri prezeraní snímok sa jeho stlačením zase táto roztiahne na celú obrazovku. Konečne zdravá a jednoduchá logika v menu Motoroly. Zhasínanie displeja spôsobuje nulovú viditeľnosť údajov typu zmeškaný hovor či neprečítaná správa. Pre kontrolu zmeškaných udalostí je nutné stlačenie (napríklad) červeného tlačidla, ktoré rozsvieti displej aj pri zablokovanej klávesnici. Motorola ponúka zobrazenie funkcií priradených ku viacsmernému tlačidlu na pohotovostnom displeji (a Nokia ho očividne len okopírovala).

EXTRA plus: konečne sa vytratilo tlačidlo Menu a ovládanie je prirodzenejšie

EXTRA mínus: stále staromódne menu, zhasínanie displeja.

Fotoaparát je slabý, postačí na základné momentky, ale konkurencia je v tomto smere ďalej. Ak chcete dobrý fotomobil, v cenovej hladine do 8 000 Sk máte k dispozícii len Sony Ericsson K750i či K550i, ostatné bežné 2 Mpix fotoaparáty dosahujú podobné výsledky ako SLVR L9 (aj keď väčšinou lepšie). Pri prezeraní snímok kazí dojem stále nepodarená lupa - priblíženie fotiek a obrázkov. Snímky je možné aj mierne upravovať a prezerať na celej obrazovke. So záznamom videí s teoreticky peknými parametrami (rozlíšenie 352 x 288 b.) sa premenil na menšie sklamanie, keď som videl výsledok. Každopádne, je to lepšie než QCIF (176 x 144 bodov) mnohých značiek, ale na CIF video (352 x 288 b.) z Nokií S60 to nemá: UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 700 kB).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA mínus: nízka kvalita fotografií

Efektivita fotoaparátu

Výrezy 2 Mpix fotiek:

- prvý z 2 Mpix originálu (1600 x 1200 b.),

- druhý zo zväčšeniny 1,3 Mpix fotky (1280 x 1024 b.) v programe IrfanView,

- tretí zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView:

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými" fotkami, keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia.) V prípade SLVR L9 má síce 2 Mpix význam, detaily medzi 1,3 a 2 Mpix sú viditeľné, no mňa porovnanie (viď animácia) presvedčilo skôr používať práve stredné, 1,3-megapixelové rozlíšenie.

EXTRA plus: záznam videí s rozlíšením 352 x 288 b.

Motorola SLVR L9 dokáže samozrejme súčasne vibrovať a zvoniť, nechýba ani dvojminútové pripomínanie zmeškaných udalostí (neprijatý hovor, správa, pripomienka). Reproduktor je vzadu, ľahko zakryjete otvory nad ním, čo spôsobí značné stíšenie zvukov vo vrecku či po položení na postel. Prehrávač hudby je veľmi jednoduchý, ale funguje napríklad aj na pozadí.

EXTRA plus: pripomínanie zmeškaných udalostí vibráciou alebo pípnutím s dvojminútovým intervalom

FM rádio s RDS zobrazuje názov počúvanej stanice. Vyhľadávanie je pomalšie než na konkurenčných produktoch. Podržaním dvojky sa počúvaná frekvencia uloží pod tlačidlo 2. Hviezdičkou zapnem hlasnú reprodukciu, aj ju vypnem. Šikovné. Dodávané slúchadlá sú celkom schopnej kvality.

EXTRA plus: FM rádio s RDS

Pamäť 20 MB je dostatočná, súbory ukladajte na microSD kartu.

Telefonovanie je doplnené o určité čistenie zvuku, technológiu, ktorej efekt som však významne nepocítil. Nie je možné uskutočniť záznam hovoru, hlasné handsfree nechýba. Telefónny zoznam je nezmenený, jednoduchý. Dokonca je synchronizovateľný. Na displeji vidíte vždy oba zoznamy - v mobile aj na SIM, nastavujete si však predvolenú pamäť.

Potvrdenie o doručení SMS je nutné stále zadávať pri každom písaní správy. V prípade MMS je doručenka v nastaveniach, čo je zaujímavé, keďže editor je jednotný. Výbornou pomôckou je automatické mazanie správ po vami zadaných dňoch či pri dosiahnutí určitého počtu správ. Editory správ sú síce fajn, ale reakcie L9 na písanie už nie. Pri rýchlom zadávaní znakov L9 nestíha, na slovník iTAP si treba tiež zvyknúť. Berte to skôr ako nejakú výzvu, že vy predsa ten slovník musíte raz pochopiť a prekonať bariéru. S e-mailami sa pracovať dá, ale veľmi pohodlné to nie je. Aj kvôli použitému displeju, písmu, nepeknej grafike atď. Už sa neviem dočkať modelov s OS Linux Java. E-mailový klient umožňuje vloženie obrázku, videa zvuku či hlasového záznamu. V nastaveniach elektronickej pošty zadávate okrem bežných parametrov spiatočnú adresu, meno, čistenie každých X dní, uloženie na serveri, zapnutie oznámenia o novej správe či kontrole servera, automatická kontrola pošty (každých 1/2 až 8 hodín), automatický podpis, zabezpečenie a nastavenie maximálnej veľkosti e-mailovej správy (do 1 024 kB, t.j. 1 MB). Dokiaľ neotvoríte všetky prijaté e-maily, bude vám v hornej lište svietiť obálka - ikona neprečítanej správy.

EXTRA plus:pomerne bohaté možnosti e-mailového prehliadača

EXTRA mínus: netradičný slovník iTAP, pomalšie reakcie pri dlhších textoch.

Wapový prehliadač neumožňuje zobrazenie jednoduchých HTML stránok (fony.sk/text a podobne). Prehliadač ponúka viaceré vydarené funkcie. Pomocu hviezdičky a mriežky sa po stránke pohybujete väčšími krokmi (po niekoľkých riadkoch). Voľba "Prejsť na URL" si pamätá poslednú zadanú adresu. Položka "História" sa tiež často zíde. Nechýbajú ani záložky (tzv. skratky) a po ukončení každého dátového spojenia ste informovaní o počte prenesených dát.

EXTRA mínus: slabý WAP prehliadač.

Bluetooth s A2DP a GPRS + EDGE v konfigurácii 4+2 už rok u Motoroly nepovažujem za niečo netradičné. Ani miniUSB konektor nie je novinkou, spolu s podporou mass storage. Pre užívateľa inej značky je potrebné pripomenúť, že Motoroly nabijete akýmkoľvek miniUSB-USB káblom, stačí, aby ste ich zapnuté pripojili k PC. Motorola SLVR L9 sa hneď v mojom PC objavila ako externý disk a ja som bez inštalácie mohol pracovať s pamäťovou kartou, akoby bola v čítačke. Dátové prenosy týmto spôsobom však boli nezvyčajne pomalé, rovnako ako v L7-ke. Podpora IrDA, UMTS, HSDPA a Wi-Fi chýba.

EXTRA plus: miniUSB a jeho možnosti

Nastaviť si môžete až 5 rôznych budíkov, pri ktorých meníte názov (využitie napríklad pre nazvanie budíkov podľa dní v týždni), čas, melódiu a jej hlasitosť. Takto si len každý večer aktivujete ten správny na ďalší deň. Páči sa mi možnosť nastavenia hlasitosti pre každý budík samostatne. Červeným tlačidlom aj pravým tlačidlom budík deaktivujete, preto budíky nie sú opakované. Kalendár je postačujúci. Ponúka automatické mazanie udalostí po zadanej dobe, východzie zobrazenie mesačného alebo týždenného náhľadu, začiatok dňa a vypnutie upozornení na udalosti pri vypnutom prístroji. Chýba aktívny pohotovostný režim a už som si zvykol aj na krajšie a lepšie grafické spracovanie kalendára. Poznámky mi v telefóne chýbajú, dlhší text (viac než 200 znakov) však v L9 napíšete ku každej pripomienke. Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

EXTRA plus: podrobné nastavenie jednotlivých budíkov, aj hlasitosti pre každý z nich.

Z Java aplikácií nájdete priamo v L9 tieto:

- L9 help - Java pomocník

- Motorola TEXT – jednoduché a bezpečné zálohovanie textových správ. Viac na www.motorolatext.com. Aj priamo z mobilu si vytvoríte nové konto založené na vašom telefónnom čísle. Po pripojení zadáte len váš PIN a potvrdíte podmienky používania. Vytvorenie konta trvalo asi 20 sekúnd. Celý proces spotreboval 13 kB.

- Motorola BACKUP – online bezplatné zálohovanie telefónneho zoznamu podobného typu ako Motorola TEXT.

- Motorola SETUP – online nastavenie internetu a MMS.

- sudoku - hra

- football - hra

- digital audio player - pomalý MP3 prehrávač

Počas nabíjania sa priebežne zobrazuje stav batérie. To mnohé značky mobilných telefónov dodnes nezvládajú. Nehovoriac o tom, že Motorolu L7 nabijem kdekoľvek z PC pomocou miniUSB-USB kábla, ktorý používam aj pre pripojenie fotoaparátu. Pozor však na to, že mobil takto nabijete len v zapnutom stave.

Výhody:

- pevná konštrukcia, kvalitné materiály,

- miniUSB, mass storage,

- FM rádio s RDS

Nevýhody:

- menu a používaný typ písma,

- slabý fotoaparát,

- niekedy pomalé reakcie.

Orientačná cena: 7 490 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

Na Motorolu L9 si treba zvyknúť, ja som ju mal v ruke len jeden deň. Model L7 som kedysi intenzívne používal, preto mi je aj L9-ka blízka. FM rádio je fajn, miniUSB s nabíjaním si neviem vynachváliť, pripomínanie zmeškaných udalostí tiež. Podpora EDGE poteší, veľa jej toho teda nechýba. Na druhej strane, sníma nepekné fotografie, pri písaní je stále pomalšia a použitý typ písma hodnotím ako najzaostalejší spomedzi všetkých výrobcov. L9 má mnoho konkurentov, hlavne trendovú Nokiu 6300, elegantnú Motorolu KRZR K1, štýlovú Nokiu 7373 či multimediálny Sony Ericsson K550i. L9 to má v tejto škále konkurentov ťažké.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.07.2007 - 17:17

Mato: veru hej, k550i v danej cene, jedine este 6234

anonymous19.07.2007 - 22:03 Trvalý odkaz

Peter: K550i 6190,- v T.mobile navolno,

anonymous20.07.2007 - 00:25 Trvalý odkaz

graffoo: A v Datarte je teraz K550 za 5990. Naozaj nie je co riesit. Je drahá táto motorola...

anonymous20.07.2007 - 00:50 Trvalý odkaz

Peter: mne sa ale L7 zdala krajsia, malapre mna krajsiu prednu stranu,akurat VGA fotak ma vtedy odradil ked bola v Orange na akciu.L9 je namoj vkus moc leskla

anonymous20.07.2007 - 03:14 Trvalý odkaz

RemuS: Znacne zlepsenie, ale na SE to stale nema, inac by sa mohli aj troska krotit s tymi cenami v SE, lebo potom to vyzera ze tie fony nie su kvalitne :P
btw, ta animacia sa tam nejako nenachadza :P

Celá diskusia 12 príspevkov