Nokia Sports Tracker

RECENZIA aplikácie Unikátna bezplatná aplikácia pre OS Symbian 3. generácie spolupracujúca s GPS modulom.

Nokia Sports Tracker je bezplatná aplikácia pre OS Symbian tretej generácie, ktorá spolupracuje priamo v mobile s Bluetooth-ovým aj vstavaným GPS modulom.

Stiahnete ju priamo z nokia.com, nainštalujete, spojíte s akýmkoľvek GPS modulom v dosahu a meriate. Čo? No predsa:

- čas presunu,

- aktuálnu rýchlosť presunu,

- priemernú rýchlosť presunu,

- prejdenú vzdialenosť,

- aktuálnu nadmorskú výšku,

- aktuálne súradnice,

- kurz.

Mnohí z nás precestujú podstatnú väčšinu vzdialenosti po známych trasách. Navigáciu použijeme raz - dva razy do roka a ostatok času nás skôr zo zvedavosti zaujíma, koľko kilometrov je to z domu k babičke, koľko z chaty domov a podobne. Tak si ku svojmu mobilu kúpime nejaký GPS modul, do 3 000 korún to nie je problém. Ak máme bežný mobil, postačí aj Java aplikácia vlkGPS, ak napríklad Nokiu s OS Symbian S60, použijeme bezplatnú aplikáciu Nokia Sports Tracker. Zíde sa pri pešej turistike, na bicykli aj v aute.

V Nokia Sports Trackeri si môžete tiež nastaviť okruhy (laps), ktoré sa zídu napríklad pri behu. Stačí pri prvom prebehu štartom/cieľom označiť túto polohu a potom sa vám už zaznamenávajú automaticky časy jednotlivých okruhov.

Z merania vyplývajú potom rôzne typy grafov:

- rýchlosť vo vzťahu ku času (speed vs. time)

- rýchlosť vo vzťahu ku vzdialenosti (speed vs. distance)

- nadmorská výška vo vzťahu k vzdialenosti (altitude vs. distance)

Prezerané grafy je možné až 32-násobne priblížiť a veľmi zaujímavé je aj porovnávanie dvoch posledných grafov, kedže si viem prehľadne skontrolovať nadmorskú výšku a rýchlosť v jednom bode, stačí sa ovládacím prvkom presunúť hore / dole. Priblíženie (tlačidlom 5 a 0) ostáva zachované. Niekedy LD-3W spraví chybu, odošle v jednom momente napríklad nesprávnu nadmorskú výšku. Tak si tento bod priblížim, pozriem šípkou hore rýchlosť presunu v danom bode a zistím, že tam naozaj nebolo možné na takej krátkej trase prejsť takéto prevýšenie (pokles). Mnou spozorovaná chyba nastala pri blúdení mestom uličkami so slabším signálom, kde bola rýchlosť presunu len niekoľko km/h.

Veľmi zaujímavou funkciou je ukladanie trás. Teraz mám v pamäti za posledné obdobie 19 trás, v mesačnom náhľade pekne vidím, v ktorých dňoch som meral. Sports Tracker som najviac využíval v aute, na meranie trás, dokonca si viem predstaviť, ako si ním odmeriam presnosť počítadla kilometrov v aute. Nokia 6110 navigator a Nokia E61 + LD-3W ukázali takmer úplne zhodnú prejdenú vzdialenosť z Trnavy do Bratislavy, teda pri meraní trasy prejdenej automobilom sa o presnosť báť nemusíte. Horšie je to pri chôdzi, tam robí neplechu statická navigácia, ktorá je v GPS module Nokia LD-3W vypnutá (pri rýchlosti pod 4 km/h neodosiela údaje) a aj na bicykli nie je LD-3W práve najspoľahlivejší nástroj.

Po stlačení červeného tlačidla Nokie E61 sa aplikácia neukončí! To je výborná správa. Aplikácia dokáže v Nokii E61 dokonca prijímať údaje z LD-3W súčasne s aplikáciou Nokia Maps, ktorú stiahnete zo smart2go.com.

Nastavenia Nokia Sports Tracker

GENERAL

- access point - prístupový bod do internetu som musel vymazať. Dokonca, kým som ho nevymazal, aplikácia sa po pár sekundách automaticky ukončila. Slúži na aktualizácie, ale nechýba mi.

- check for updates - online kontrola nových verzií programu,

- measurement unit - ako jednotky si určite zvoľte km a km/h,

- workout backlight - podsvietenie môže byť stále zapnuté, ale permanentné zapnutie podsvietenia nájdete aj pri práci s aplikáciou,

- autolap signal - hlásenie prebehnutia okruhu (zvukovo alebo svetelne)

- autolock - používanie automatické blokovanie klávesnice po zadanom čase,

- GPS filtering - úroveň filtrovania GPS signálu, ktorú som za celý čas nemal dôvod meniť,

- altitude offset - kompenzácia nadmorskej výšky

ACTIVITIES

- pri nastavovaní aktivity (chôdza, beh, bicykel, lyžovanie či dvoch vlastných) zadávate:

- show speed / pace - teda rýchlosť v km/h alebo rýchlosť chôdze v minútach potrebných na prejdenie jedného km,

- autopause - zastavenie merania pod rýchlosť 1, 2 alebo 5 km/h (možné aj vypnúť),

- speed averaging - spriemerovanie rýchlosti každých 5, 10, 20, 30 alebo 60 sekúnd, či vypnuté.

Najviac sa mi pri použití v aute páči autopause pod 5 km/h.

Spotreba energie pri použití GPS aplikácií je veľká, najmä pri stálom rozsvietení displeja. Neustále je vypočítavaná priemerná rýchlosť a ďalšie údaje, tým pádom je namáhaný procesor aj pamäť telefónu. Aj príjem dát cez Bluetooth má svoj podiel na spotrebe energie. Nokia LD-3W podľa výrobcu vydrží na jedno nabitie prijímať a odosielať údaje až 22 hodín (tzv. druhá edícia LD-3W), ale ani plne nabitá Nokia E61 s 1500 mAh batériou to s modulom toľko nevydrží. Na niekoľko-hodinovú túru táto kombinácia vystačí, v aute mám zase autonabíjačku, ale na celodenné meranie výletov jednoducho zabudnite. Tam zrejme najlepšie poslúži jednoúčelový GPS prístroj s poriadnou batériou.

Celé trasy je možné exportovať v množstve formátov (ako trasu, KML - Google Earth, GPX - ku fotkám, XML - , CSV - tabuľka, čisté dáta), a to aj po dlhšom čase. Stačí vybrať nejakú trasu z kalendára (v rámci Sports Trackera) a uložiť ju napríklad ako KML. Práve formát KML pre Google Earth (aplikáciu Google Earth, teda akúsi online zemeguľu do PC, sťahujte zo stránky earth.google.com). Implementácia trás do Google Earth je veľmi pútavá.

Záver

Nokia Sports Tracker rád používam na meranie dĺžky trás, zisťovanie aktuálnej rýchlosti, páči sa mi najmä zobrazenie veľkých číslic na bielom podklade. Chválim tiež výstupy v mnohých formátoch a ukladanie trás do denníka - kalendára. Ohromné je zobrazovanie prejdenej trasy priamo v druzicových snímkach Google Earth v PC. Keď sa ma známy opýta, ako som šiel na dovolenku, pošlem mu KML súbor veľký 300 kB, a on si ho otvorí priamo v mape.

FREE DOWNLOAD: nokia.com

- nájdete tu dve verzie: pre S60 3.0 (Nokia N71, N73, N75, N76, N80, N80ie, N91, N92, N93, N93i, E50, E60, E61, E62, E65, E70, 3250, 5500 Sport, 6290, ...) a S60 3.1 (Nokia N95, E90, 6110 Navigator, ...). Nemal som s E61 problém stiahnuť aplikáciu priamo do mobilu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.07.2007 - 23:11

Barton: Staticku navigaciu si mozes na LD-3W vypnut cez SirfDEMO

anonymous21.07.2007 - 20:32 Trvalý odkaz

Hosak: Tu trasu v KLM dokaze precitat aj Google earth free alebo iba PRO verzia?

anonymous22.07.2007 - 19:24 Trvalý odkaz

riso: screenshoty su z normalnej verzie. takte dokaze. ;)

anonymous08.09.2007 - 00:26 Trvalý odkaz

TaTo: Super clanok, potesil. Dnes som si stiahol tento soft, som nim nadseny, hlavne tym exportom do google earth, este tak, keby sa nejakym sposobom dala mnou zaznamenana trasa exportovat do nokia map ,tam kde chybaju zaznamenane cesty,ulice....

Celá diskusia 9 príspevkov