Nokia a Apple podpísali patentovú dohodu

Fínska spoločnosť Nokia v minulosti niekoľkokrát žalovala americký Apple za porušenie patentov. V roku 2009 podala žalobu pre porušenie významných patentov, ktoré sa týkali technológií využívania GSM, UMTS a WLAN mobilnými telefónmi na bezdrôtový prenos dát či ich ochranu a šifrovanie.

Prečítajte si: Nokia žaluje Apple za porušenie patentov (26. 10. 2009)

Podľa dnes vydanej správy by malo byť všetkým sporom koniec. Nokia oznámila, že podpísala licenčnú zmluvu so spoločnosťou Apple. Dohoda povedie k vyriešeniu všetkých patentových sporov medzi spoločnosťami, vrátane odstúpenia od sťažností Nokie na Apple u americkej komisie pre medzinárodný obchod.

Dohoda zahŕňa jednorazovú platbu, ktorú Apple zaplatí Nokii za doterajšie používanie patentov a poplatok za ďalšie využívanie patentov po celú dobu platnosti dohody. Bližšie podmienky ani výška platby nie sú známe.

Počas posledných dvoch desaťročí investovala Nokia približne 43 milárd eur do výskumu a vývoja. Táto dohoda by mala mať pozitívny finančný dopad na nedávno revidovaný výhľad spoločnosti Nokia v druhom štvrťroku 2011.

Prečítajte si: Nokia má najnižšiu hodnotu akcií za 13 rokov (31. 5. 2011)

Ako sme už na našej stránke informovali, Apple má spory aj so spoločnosťou Samsung a firmy sa žalujú navzájom. Možno by sa mohli inšpirovať a vyriešiť svoj spor elegantne podobnou licenčnou dohodou.

Zdroj: press.nokia.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu