Samsung M300

Prvý kontakt s low-endom Maličké véčko s VGA fotoaparátom, FM rádiom a základnými funkciami.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 80 x 40 x 17 mm,

hmotnosť: 63 gramov (zistená: 65 g),

vonkajší displej: inverzný, monochromatický, 96 x 96 b., 18 x 18 mm,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 27 x 34 mm,

fotoaparát: VGA,

pamäť: 2 MB, 500 kontaktov, 200 SMS; 600 kB pre médiá, 700 kB pre MMS, 512 kB pre Java,

správy: SMS, EMS, MMS,

prenos dát: GPRS 4+2,

hudba: 16-hlasé MIDI, FM rádio,

ostatné: WAP 2.0, Java 2.0,

batéria: 700 mAh, Li-Ion,

výdrž: 5 h hovoru / 320 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, pamäťové karty, kryt objektívu, makro, autofocus, záznam videí, e-mail, RSS, IrDA, Bluetooth, Wi-Fi, EDGE, UMTS, HSDPA, podpora MP3,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

???

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Rozmery telefónu sú až neuveriteľne malé, je to na prvý pohľad ideálny telefón pre deti. Tiež o ňom pokojne napíšem, že je pekný a veľmi dobre spracovaný. Aj sa pohodlne otvára jednou rukou. V ľavej bočnej stene nechýba dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti, to sa mi páči. Zadnú stenu tvorí z väčšej časti samotná batéria. M300 sa tak veľmi podobá na Samsungy spred niekoľkých rokov (napr. E700).

Klávesnica je slušná, kritiku si však zaslúžia jej možnosti. V pohotovosti tlačidlom OK vstúpite do wapového prehliadača a nie do menu. Na to slúži ľavé výberové tlačidlo. Podržaním mriežky aktivujete tichý režim. Zvláštnosťou je vytáčanie zadávaného čísla podržaním posledného znaku. Napríklad zadám 1-2-3-4-a podržím 5, čím vytočím 12345. Nechýba tiež rýchle vytáčanie vybraných kontaktov podržaním niektorého z alfanumerických tlačidiel.

Displeje sú tu dva. Vonkajší monochromatický po chvíli zhasne, oživíte ho podržaním spodnej časti tlačidla pre ovládanie hlasitosti. Podržaním hornej sa monochromatická obrazovka premení na hľadáčik fotoaparátu. Tento displej si svoju úlohu plní na výbornú, aj na slnku. Vnútorný displej má slabšie rozlíšenie, ale v tejto kategórii by som ani viac nečakal. Ako tapeta dobre poslúži mesačný náhľad na kalendár. Meniť môžete aj jas i podsvietenie.

Fotoaparát je slabý, v hľadáčiku vidíte len asi polovicu snímky a výsledok nepošlete ani MMS-kou, keďže jej limitom je len 44 kB. A tak fotografujte radšej iba QVGA fotky. Ich prezeranie je zdĺhavé, pamäť veľká len 1 MB tiež nepodporuje horlivé ukladanie fotografií. Skrátka, fotoaparát tu je, ale je takmer nepoužiteľný.

M300 nedokáže súčasne zvoniť a vibrovať. Môže najprv zavibrovať, a potom zazvoniť. Z hudobných funkcií stojí za zmienku FM rádio, ale mne sa ani v Bratislave nepodarilo naladiť nejakú stanicu. Nepomohlo ani ručné zadanie. Testovacia vzorka bude zrejme patriť k menej funkčným. M300 nepodporuje prehrávanie MP3 súborov.

Editory správ sú jednoduché, slovník T9 nekomfortný...aj keď, píše bez diakritiky. Pri písaní SMS-iek bežným spôsobom sa M300 odvďačí veľkým písmom.

Telefonovanie s M300 je pohodlné...malý a ľahký prístroj poteší najmä mladších majiteľov. Hlasitosť hovoru je nadštandardná. Bočným tlačidlom môžete hovor odmietnuť, alebo len stlmiť jeho upozornenie. Tiež nechýba možnosť prijať telefonát otvorením prístroja.

Wapový prehliadač je zastaraný, spomínajte na Openwave v Siemensoch. Pomalý, so zlým využitím obrazovky a malými možnosťami.

Viacero budíkov je už typických pre Samsungy. Aktivujte si aj zapnutie vo vypnutom stave. Kalendár ponúka základné funkcie. Ak si ako tapetu určíte kalendár, neuvidíte v ňom odlišne dni s pripomienkou. Pripomienke neurčujete čas, ale termín zadáte len pri zvukovej pripomienke. Záznam v kalendári môže obsahovať len 40 znakov. Ku každej pripomienke vyberáte vždy novú melódiu. Ak zazvoní pripomienka raz a nepočujete ju, už sa o nej nedozviete.

Ďalšie funkcie:

hry - Minesweeper, Sudoku, Tetris, SNowBallFight

kalkulačka

zoznam úloh

hlasové poznámky (do 5 ks, spolu do 100 kB pamäte)

premena mien

Výhody:

- rozmery a hmotnosť,

- cena

Nevýhody:

slabá funkčná výbava

nevie zvoniť a vibrovať súčasne

Orientačná cena: 3 490 Sk

Záver

Samsung M300 sa mi páči. Nahlas zazvoní, vylovím drobčeka z vrecka, otvorím - prijmem hovor, nahlas počujem druhú stranu, ukončím hovor. Písanie správ na ňom tiež zvládam celkom dobre. Tam sa jeho možnosti končia. Fotoaparát poslúži pre MMS, rádio som si vôbec neužil. No i tak sa mi M300 páči. Je to neuveriteľne maličké véčko ako stvorené pre nenáročné deti.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.07.2007 - 19:41

shrek: dalsi zo serie rovnakych mobilov od ?am?ungu stale to iste uz je to nuda

anonymous06.07.2007 - 00:14 Trvalý odkaz

Tomi: Podla mna dobry fon...

anonymous06.07.2007 - 10:25 Trvalý odkaz

Mikullas: "Zvláštnos?ou je vytá?anie zadávaného ?ísla podržaním posledného znaku. Napríklad zadám 1-2-3-4-a podržím 5, ?ím vyto?ím 12345."
- tak tomu to sa hovori poriadna user-friendly funkcia

anonymous06.07.2007 - 12:22 Trvalý odkaz

riki: to shrek> zjavne si zakomplexovany blbstein co musi sprdnut vse co Samsung vyrobi, ale to je tvoj problem.. lebo o mnohe prichadzas, hehe

Celá diskusia 16 príspevkov