Zo starinky sú novinky

Ešte 884 sobôt prejde a my oslávime upratovaciu tisícku. To už bude na trhu šiesty operátor pokrývať Kysuce signálom GGGGG, Nokiu kúpi šikmooká Nokla, vedúci svojim deťom lietajúci tanier a z prče stránku premenuje na ufony.sk. Ale nepredbiehajme, stále je rok 2011. Svet má ešte zásoby ropy, dobrých ľudí a aj dobrých nápadov.

Frčku do nosa konkurencii dal v 22. týždni low-costový Tesko mobile. Vraj "cenovou revolúciou". Tak poďme do tankoch, ale kde je Che Guevara alebo aspoň Lenin? My vidíme iba zamaskované ou-tú, ktorému tmavé okuliare, parochňa a nalepené fúzy zjavne nestačia. Nevadí, konkurenciu tentokrát poráža. Minimálne v cene za hovory vo vlastnej sieti. Len tak, bez vynúteného dobíjania, aktivácie, poplatkov, nutnosti kúpiť akciové polotučné mlieko. Kto podlezie sumu 1 cent? V tomto prípade vieme odpustiť aj retro tarifikáciu 60+1 a nutnosť navštíviť supermarket v národných farbách. No krok to bol pochopiteľný a asi aj nutný. Veď máte v blízkom okolí niekoho, kto tesko mobajluje? Ja nie. Toto bude možno dôvod na jeho vznik a aby mal s kým minúť euro za sto minút hovoru, tak stiahne so sebou ďalších. V rámci rodiny, kamarátstiev a vzťahov ideálna možnosť ako sa počuť za pár drobných. A ou-tú dokúpi vedľajší pasienok pre nové ovečky.

To sa na deň deciek plesklo po vrecku a umožnilo posielať SMS-ky vo vlastnej sieti do zblbnutia zadarmo. Aby nevykrvácalo, tak akciu podmieňuje obľúbeným dobitím kréda za minimálne desať eur mesačne. Toto robila doteraz najmä oranžovo-ružová konkurencia. Kto dobíjal mesačne desiatku aj doteraz, získa zaujímavý benefit. Kto nie, tak ten môže svoje potreby zabaliť do 160 znakov. Akcia sa týka iba predplateniek, takže voči postpaidovým zákazníkom to určite fér nie je, hoci fér to inak je.

Aspoň tri nové fóny prihodil do svojej ponuky Orindž. Jednoducho Mini Black Sensation, alebo ak chcete takú malú čiernu senzáciu. Počkáme si radšej na reakciu voči centovej tesko ponuke.

Slovak Telekom a Magistrát Blavy svorne doviezli vetrieskami na breh Dunaja nekonečné tony piesku, aby ho premenili na dokonalý "fejk" prímorskej pláže. Pardon, Magio pláže. Už chýbajú iba predajcovia varenej kukurice, nudisti a dievky hore bez. Ale inak chválime dobrý nápad, ktorý teší návštevníkov mesta už piaty rok. Ak vám bratislavký piesok, prípadne šutre na Liptovskej Mare nestačia, určite dáte prednosť slanej vode niekde v Európe. Ružový EU-róming umožní lacnejšie volať v celej EÚ, obľúbené Chorvátsko žiaľ stále zostáva mimo hru. Pri aktivácii do konca júna sa dokonca vyhnete mesačnému poplatku, ktorého význam je skôr iba symbolický, nech sa ovečky poponáhľajú. Mimochodom, v porovnaní so štandardným a bezplatným Euro roamingom, sa potom výhoda lacnejších volaní prejaví až po prevolaní aspoň 30 minút. No a kto sa na pláži vykecáva, že?

Kyslik nám už prišiel o svoju konkurenčnú výhodu, keď svojím dvom rivalom doteraz účtoval vyšší prepojovací poplatok, než oni jemu. Cena sa od júna vyrovnala na nebaťovských 0,0551 € za minútu, takže v ringu vyhrá naozaj iba ten silnejší. Zároveň však poklesla, čiže môžeme očakávať zlacnenie hovorov, dátových prenosov, mobily za euro, flat vo vlastnej sieti....a potom sa zobudiť po nočnej...

Nokia má už dlhodobo problémy, nedosahuje zisky ako za mlada a hodnota jej akcií je najnižšia za posledných 13 rokov. No, ale v tej dobe ju ťahal model 5110 a know-how v podobe výmenných krytov. A samozrejme vtedajšia tajuplná aura okolo pojmu mobilný telefón. Stačí si zaspomínať aj na rok 2007, na trhu frčal sympatický smartfón 6120 a športovci túžili po odolnej Nokii 5500 Sport. Dnes by tieto telefóny dieru do sveta neurobili, v rukách sú skôr hanbou, ako výsadou. A na čo ešte dobre poslúžia? No predsa na vytvorenie najväčšej ponuky akciových telefónov na trhu! Aspoň podľa slov tímobajlu. Naozaj zvláštny krok, ponúkať zaprášené modely, ktoré ohurovali ľud pred 4-5 rokmi. Čo po takej dobe batéria? Čo náhradné diely? A mimochodom, čo tie ceny, ktoré nemajú charakter dopredaja?? Ale uznávame, je to šikovný krok ako vyprázdniť sklady. Možno jeden z desiatich zákazníkov nesleduje trendy a Amerika v podobe RAZR-u V8 bude pre neho to pravé.

Vedúci starinky netestuje, radšej má dotykáče s Androidom. HTC Wildfire S má minimálne dvoch priamych konkurentov, dvojňadrový LG Optimus 2X ešte viac. Takže bude kuca-paca.

Ak vás každý mesiac trápi pohľad na faktúru s vyučtovaním vášho využívania mobilnej siete, tak nevešajte hlavu. Egyptskému prezidentovi Husnímu Mubbarakovi prišiel tiež účet za mobilné služby. No pán Husni bude platiť za jej nepoužívanie. Teda, konkrétne vypnutie počas nedávnych nepokojov. Jeho sabotáž si egyptský súd ocenil na 90 miliónov eur. Tak sa radšej nebúrme a vážme si čo máme. Nech Ivan G. nemusí stlačiť červené tlačidlo OFF.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu