TÚ SR uložil pokutu Slovak Telekom

Telekomunikačný úrad SR uložil pokutu spoločnosti Slovak Telekom, a.s. vo výške 140 tisíc eur za porušenie zákona o elektronických komunikáciách. Spoločnosť porušila zákon tým, že 17. 1. 2011 v popoludňajších hodinách v rozsahu regiónu Žilinského kraja nezabezpečila všetkým užívateľom verejnej telefónnej siete nepretržitý prístup na všetky čísla tiesňového volania vrátane jednotného európskeho čísla tiesňového volania 112.

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, ST má právo podať opravný prostriedok. Prípadné porušenia iných zákonov, ktoré spôsobili výpadok alebo mohli nastať v dôsledku výpadku tiesňových liniek, vyšetrujú príslušné orgány.

Prečítajte si: TÚ SR od minulého utorka vyšetruje výpadok tiesňových liniek (24. 1. 2011)

TÚ SR pri určení výšky pokuty prihliadol na závažné skutočnosti a dôsledky, a rozhodol sa uložiť pokutu v hornej polovici možnej sadzby. Došlo k obmedzeniu dostupnosti pomoci pri prípadnom ohrození života, zdravia, bezpečnosti a majetku občanov a skutok sa rozsahom potenciálne dotkol veľkého počtu obyvateľov Žilinského kraja.

Výpadok trval niekoľko hodín, navyše sa stal vo vyťažených poobedňajších hodinách. Polícia vec hodnotí ako všeobecné ohrozenie a začala trestné stíhanie. Boli zohľadnené aj poľahčujúce okolnosti, napr. neúmyselnosť konania či výluka zodpovednosti ST za nezálohovanie telekomunikačných systémov integrovaného záchranného systému.

Slovak Telekom nevzniesol žiadne námietky na procesné konanie TÚ SR a poskytol potrebnú súčinnosť. Ku všetkým podkladom sa mohol vyjadriť, čo aj v určených lehotách využil. TÚ SR sa všetkými vyjadreniami ST v konaní dôkladne zaoberal.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu