Ericsson: vývoj mobilného internetu

Spoločnosť Ericsson nedávno uskutočnila prieskum s cielom zistiť informácie o využívaní internetu obyvateľstvom. Odhaduje, že počet používateľov širokopásmového pripojenia prekročí v tomto roku jednu miliardu. Klienti spoločnosti vraj vyžadujú prístup k internetu vždy a všade a 90 % z opýtaných využíva internet každý deň.

Prieskum, ktorý realizoval Ericsson v roku 2010 v USA, Veľkej Británii a vo Švédsku ukázal, že v roku 2002 iba 36 % opýtaných používalo pripojenie k internetu každý deň. V roku 2010 to bolo už 90 % opýtaných. Najpokročilejšími používateľmi internetu sú majitelia iPhonov. Až 80 % z nich tvrdí, že sa k sieti pripájajú každý deň. V prípade používateľov laptopov sa jedná o 74 % a v prípade smartfónov ide o 63 %.

Pri plánovanom použití internetu, ktoré vyžaduje sústredenosť, spotrebitelia preferujú väčší displej a klávesnicu, a to predovšetkým v situácii, keď ide o pripojenie z domu. Ak však vznikne spontánna potreba byť online, vtedy ľudia uprednostňujú zariadenia typu smartfón. Zaujímavé je, že tieto typy telefónov nahrádzajú notebooky aj v prípade potreby krátkodobého pripojenia k internetu v pohodlí domova.

Ericsson prieskum

štatistika používania internetu, zdroj: Ericsson Global Infocom

Z výskumu Ericsson ConsumerLab vyplýva, že rastúca popularita smartfónov a tabletov vedie k zmene životného štýlu, ktorý sa stále viac spája s neobmedzeným prístupom k internetu. To sa týka nielen súkromného života, ale aj podnikania a vzťahov so štátnou správou.

Na trhoch v USA, Veľkej Británii a Švédsku vzrástol objem mobilných širokopásmových pripojení o 23 % medzi rokmi 2007 a 2010. Dá sa predpokladať, že je to reakcia na zvýšenie počtu vlastníkov osobných prenosných počítačov, ktoré predstavovalo 38 % medzi rokmi 2006 a 2010.Ďalší výrazný nárast bol zaznamenaný pri využívaní možnosti mobilného pripojenia aspoň raz za mesiac, ktoré v roku 2007 využívalo iba 19 % používateľov a v roku 2010 to už bolo 33 %.

Ericsson prieskum

typy pripojenia, zdroj: Ericsson Global Infocom

Spoločnosť Ericsson odhaduje, že by sa mal do roku 2016 počet širokopásmových pripojení zvýšiť až na 5 miliárd, z ktorých by 95 % pripadlo na HSPA, LTE a CDMA siete.

Prieskum realizoval Ericsson ConsumerLab v USA, UK a Švédsku.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu