microUSB nabíjačka bude štandard aj pre ostatnú elektroniku

O nabíjačkách spoločných pre všetky značky mobilných telefónov sa hovorí a píše už dlho. Teraz sa objavili informácie, že na novom štandarde pracuje skupina ITU zriadená pri OSN. Nové rozhranie by malo vychádzať z klasického USB a microUSB konektora. Kábel sa bude dať odpojiť od tela nabíjačky tak, ako to poznáme už z mnohých moderných nabíjačiek k mobilným telefónom.

Jeden kábel tak bude môcť byť použitý pre nabíjanie aj pripojenie cez USB k počítaču. Výrobcovia nebudú musieť dodávať s výrobkom novú nabíjačku, čo prispeje k nižšej cene za výrobok. Takisto veľkosť balenia bude menšia, čím dôjde k zníženiu nákladov na prepravu aj skladovanie. Týmto krokom sa významne zníži množstvo elektronického odpadu, ktorý vzniká pri výmene opotrebovaných mobilných zariadení za nové. Rovnaký konektor majú dostať nielen mobilné telefóny a tablety, ale i digitálne fotoaparáty, GPS navigácie či MP3 prehrávače. Po ukončení nabíjania bude podľa novej normy spotreba menej než 0,03 W.

nabijacka WentronicIlustračný obrázok nabíjačky Wentronic

Mnohí používatelia tento krok privítajú. Stratí sa tak problém s nabíjaním telefónu napr. u známeho, ktorý nevlastní rovnaký typ nabíjačky ako my. Takisto prenášanie súborov zo zariadenia do PC bude vďaka jednotnému konektoru jednoduchšie.

Komentár Richarda Hombauera: Treba si však uvedomiť, že napríklad taký tablet nenabijete hocijakou nabíjačkou. Napríklad ku Samsung Galaxy Tab nestačí nosiť káblik s USB koncovkou, pretože odber zariadenia je pri nabíjaní podstatne vyšší než ponúka tradičné trafo s USB koncovkou predávané k mobilným telefónom (0,6 až 1,0 A) . A tak si majiteľ takéhoto tabletu musí nosiť aj vlastný káblik (nekončí totiž microUSB konektorom), aj nabíjačku. Platí však, že s dvojampérovou nabíjačkou s USB koncovkou nabijete aj tablet, aj mobil. Takže nie je všetko len o univerzálnych konektoroch, niekedy si so slabou microUSB nabíjačkou nepomôžete. Napríklad moja microUSB nabíjačka s nízkym výstupným prúdom (500 mA) ku Bluetooth handsfree Jabra tiež nenabije každý mobil s microUSB konektorom.

Zdroj: www.zdnet.co.uk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu