Sony Ericsson K850i

RECENZIA high-endu 3G fón s 5 Mpix fotoaparátom, autofocusom, QVGA displejom a slušnou výbavou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 + UMTS + HSDPA

rozmery: 102 x 48 x 17 mm (K800i: 106 x 48 x 22 mm, K810i: 106 x 48 x 19 mm,)

hmotnosť: 118 gramov (zistená: 117 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm

fotoaparát: 5 Mpix, xenónový blesk, makro, autofocus, záznam videí (320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 40 MB + 512 MB karta MS Micro, kombinovaný slot pre MS Micro a microSD (aj microSDHC 4 GB),

správy: SMS, EMS, MMS, (do 300 kB) CB, e-mail, push e-mail, RSS, podcasting, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), Fast Port, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio s RDS, TrackID, A2DP,

ostatné: minimalizácia Java aplikácií, multitasking, WAP / HTML, videohovor, FOTA,

batéria: BST-38, Li-Pol, 930 mAh,

výdrž: do 9 hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, Wi-Fi, IrDA, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, Memory Stick Micro s kapacitou 512 MB, kábel USB, zatiaľ bližšie nešpecifikované slúchadlá, CD a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn Sony Ericssonu K850i je veľmi pútavý, páčil sa všetkým ľuďom v mojom okolí. Má príjemné rozmery, funkčnej výbave primeranú hmotnosť a kvalitné spracovanie. Pri pevnejšom uchopení však počuť nepeknú zvuky aj napriek úplnej miniaturizácii krytu batérie, SIM a pamäťovej karty. Predná stena sa pýši veľkým displejom, nad ktorým sa nachádza 3G kamera a svetelný senzor regulujúci podsvietenie. Pod displejom sa nachádzajú tri špeciálne výberové tlačidlá a v rámci alfanumerickej časti vyčnieva zelený štvorsmerový ovládací prvok. V ľavej bočnej stene sa nenachádzajú tlačidlá, v pravej sú už tradične ovládacie prvky fotoaparátu. Hore je ním dvojité tlačidlo + / -, dole zase spúšť s miniatúrnym spúšťačom fotoaparátu. Ten sa len tak samovoľne nespustí, čo bolo veľkým problémom v modeli K800i a čiastočne v K810i. Novinkou je posuvné tlačidlo pre fotografovanie / záznam videa / prezeranie záberov. Zadná stena je rovná, typická fotografickými prvkami - objektívom telefónu s integrovaným krytom a modrým podsvietením, a xenónový blesk. Zo zadnej steny vystupujú aj zvuky hlasného reproduktora. V hornej stene je ukrytý vypínač / prepínač profilov. V spodnej stene sa ukrýva všetko podstatné: kovový držiak pre pútko, Pop-port konektor a špeciálny kryt, pod ktorým je schovaná batéria, SIM karta aj pamäťová karta.

Klávesnica Sony Ericssonu K850i je netradičná. Trojica horných výberových tlačidiel je dotyková. Treba si na ňu chvíľu zvykať, potom s ňou už nebudete mať problémy. Treba však podotknúť, že sa vytratilo mnou obľúbené tlačidlo "naspäť". To vo väčšine prípadov nahrádza pravé výberové dotykové tlačidlo, ale už nie je možné vrátiť sa podržaním chýbajúceho tlačidla "naspäť" na domácu obrazovku, či jeho stlačením bezpečne rozsvietiť obrazovku, ako som to vždy robil na K800-ke či iných Sony Ericssonoch. Tiež je nezvyklé pohybovať sa do strán veľkým ovládacím prvkom, no výber potvrdzovať dotykovým tlačidlom nad ním. Podobne tomu je na UIQ Sony Ericssone P1i, ktorý má vždy v spodnej časti dotykovej obrazovky trojicu "dotykových tlačidiel". Všetko si to vyžaduje zvyk, hlavne nekritizovať po pár minútach s prístrojom. Modelu K850i nechýba tlačidlo činností, po ktorého stlačení sa zobrazí špeciálne menu. Vypínačom v hornej stene môžete aj prepínať profily.

EXTRA mínus: nevidím žiaden významný dôvod pre takúto zmenu ovládania vo vlajkovom modeli.

Displej K850-ky je úplne nový. Ponúka dostatočné QVGA rozlíšenie, novinkou sú však rozmery a pozorovací uhol. Na údaje vidíte dobre z každého uhla a zobrazovacie schopnosti na slnku sú tiež výborné. Hlavná ponuka sa nezmenila, spoľahnúť sa môžete aj na štandardné či menej štandardné témy. Správca súborov sa presunul do Organizátora. Domáca obrazovka nie je stále prepojená s kalendárom, pomôcť môže Java aplikácia Moby Today. Tá na pozadí zobrazuje nasledujúce udalosti v kalendári. V nastaveniach stále chýba regulácia doby podsvietenia, k dispozícii je len jas. Ako šetrič môže byť nastavený len obrázok.

EXTRA plus: viditeľnosť údajov na displeji z takmer každého uhla.

TIP: Kalendár (najbližšie udalosti) ako Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Hlavnou devízou Sony Ericssonu K850i je fotoaparát. Aj pri zablokovanej klávesnici stlačením drobného tlačidla hneď vedľa spúšte nastane jeho spustenie - rozsvieti sa objektív fotoaparátu, automaticky sa odsunie kryt a do troch sekúnd už fotíte. Špeciálnym posuvným tlačidlom určíte, či budete fotografovať, nahrávať video alebo snímky prezerať. Nad horným radom tlačidiel (pri polohe na ležato) sa rozsvieti štvorica pomocných ikon. Trojkou meníte režim snímania, deviatkou aktivujete časovanú samospúšť a mriežkou blesk. Makro zo skratiek zmizlo, ale to nahradila scéna "dokument" (makro + vypnutý blesk). Časovaná samospúšť je odpočítavaná zvukovo. Páči sa mi biely trojdiódový zameriavač použiteľný aj ako svietidlo (špeciálnou funkciou v menu telefónu). Xenónový blesk je dávkovaný podľa predchádzajúceho zamerania, blízke objekty neprepaľuje, vzdialené 1 - 2 metre osvetlí dostatočne. Fotoaparátu nechýbajú unikátne funkcie BestPic a Panorama. Funkcia Photo fix automaticky analyzuje a spracúva kontrast a jas odfotenej snímky. Fotoaparát K850i snáď nemá ani výraznejší nedostatok. Prezeranie fotografií je pohodlné, obrázky sa otočia podľa polohy telefónu. Ak telefón otočíte na ležato, otočí sa aj snímka na fullscreen zobrazenie. Takýto snímač je použitý aj v Apple iPhone. Snímky je možné približovať, pričom je táto funkcia prepracovanejšia než v predchádzajúcich modeloch. Priblíženie je rýchle, využíva tzv. vykresľovanie. Najprv nastane priblíženie v menšom rozlíšení, potom sa vykreslí do detailov len zobrazená časť.

EXTRA plus: Ak telefón otočíte na ležato, automaticky sa otočí aj prezeraná snímka či video a roztiahne sa na celú obrazovku.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam QVGA videí bol pre mňa trochu sklamaním, aj keď sa, z iného pohľadu, radí k tým najúspornejším. Formát MPEG4 bol zvolený dobre, dátový tok 352 kbps (do 3 MB / min.) je dobrým kompromisom medzi kvalitou a spotrebou dát. Aj zvuková stopa (31 kbps) je kvalitnejšia než na ostatných bežných Sony Ericssonoch (bežne 12 kbps). Na prezeranie videí priamo v mobilnom telefóne je tento záznam veľmi dobrý, no v počítači za konkurenciou zaostáva. Aj prezerania videí sa týka senzor polohy prístroja, ktorý pri otočení na ležato záznam otočí automaticky na celú obrazovku. Do K850.ky už výrobca zabudoval aj video blogovanie.

Podporované video formáty:

MPEG4 (s AAC alebo AMR zvukom), 3GPP (H.263 aj H.264, zvuk AMR aj AAC), RealVideo, WMV.

Parametre videa:

celkovo: 352 kbps (asi 3 MB / min., asi 6 s do 300 kB MMS)

obraz: 320 x 240 b., 14 fps, 321 kbps,

zvuk: 1 kanál, 16 000 Hz, 16 bit, 31 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 700 kB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Hudba, video a fotografie sú združené v novej sekcií Médiá. Tá obsahuje pekné prostredie, obsahuje aj nové funkcie (napr. podcast). Vo fotografiách môžete označiť obľúbené. V nastaveniach Médií môžete zrušiť automatické otáčanie, zábery sa tak môžu rovno zobraziť vždy na šírku alebo vždy na výšku.

Hudobný prehrávač obsahuje vyhľadávanie podľa interpretov, albumov či zoznamov skladieb. Prehrávač je graficky veľmi pekne spracovaný (Music player 3.0) a ponúka aj svetelné efekty. Tlačidlo hudobného prehrávača sa však, oproti K800i, vytratilo. Nechýba Mega Bass, ekvalizér, rozšírené stereo. Na pozadí sa zobrazujú potrebné hudobné informácie v závislosti od témy...ale taká, čo by ich zobrazila v K850i nie je. Pri prehrávaní na pozadí a zablokovanej klávesnici môžete regulovať hlasitosť reprodukovanej hudby. Hlasná reprodukcia je síce hlasná, ale jej kvalita patrí len ku (možno trochu lepšiemu) priemeru. Keď telefón položíte na stôl, reprodukcia vzadu umiestneného reproduktora je blokovaná, obmedzenie nastane najmä pri výškach.

Podporované audio formáty:

- MP4, AAC až eAAC+, MP3, M4A, 3GPP, AMR, WAV, WMA

EXTRA plus: K850i podporuje dva typy pamäťových kariet: microSD aj MemoryStick Micro (M2)

FM rádio s RDS je už v Sony Ericssonoch tejto triedy štandardnou funkciou. Ponúka automatické vyhľadávanie, ukladanie, minimalizáciu aj hlasnú reprodukciu hudby. Príjemné je prepojenie s funkciou TrackID, ktorá cez internet bezplatne (len za cenu dát), vďaka databáze Gracenote, informuje o práve zaznamenanej skladbe (interpret, album, rok vydania).

V kontaktoch je nová položka Môj stav. Obsahuje Moju dostupnosť, Moje kontaktné informácie, Môj blog a Názov telefónu. Z funkcií telefónneho zoznamu sa inak nezmenilo nič, pamäť sa zväčšila (1 000 mien, ale 7 000 čísiel). Nechýba záloha na pamäťovú kartu či odosielanie všetkých kontaktov cez Bluetooth do iného Sony Ericssonu. To je medzi Sony Ericssonmi vďačná funkcia. Stlačením tlačidla pre prijatie hovoru sa zobrazia všetky telefonáty, opakované sa prepisujú najnovšími. Stále chýba zobrazenie trvania jednotlivých hovorov. Inak sú možnosti registra hovorov veľmi bohaté. Modelu K850i chýba (aj oproti K800i) konektor pre externú anténu.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Páči sa mi oddelenie editorov pre SMS a MMS. Tie sú prakticky rovnaké ako v starších modeloch. Poteší ponuka naposledy použitých čísiel (mien) pri odosielaní správy. Je to veľmi návykové. Spoľahnite sa aj na kvalitný e-mailový klient. Žiaľ, nestihol som vyskúšať, či už podporuje všetky kódovania (najmä Windows 1250).

Medzi podporovanými znakovými sadami v e-mailoch nájdeme ISO-8859 (-1, -2, -5, -7, -9, -10), Windows (-1251, -1252, -1254, -1255, -1258), US-ASCII, UTF-7, UTF-8, UTF-16 a exotické sady (japonská, cyrilika, čínska).

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

EXTRA plus: Správy sa môžu automaticky ukladať na pamäťovú kartu.

Internetový prehliadač sa nezmenil, prítomný je dobrý NetFront 3.4. Nezabudnite ani na podporu RSS. Sony Ericsson K850i dokáže automaticky pravidelne kontrolovať kanály RSS a tak nikdy nezmeškáte napríklad ani článok na fony.sk (http://www.fony.sk/rss.xml alebo http://www.fony.sk/rss_pre_wap.xml).

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Novinkou v Sony Ericssone je podpora všetkých aktuálnych dátových technológií (okrem Flash-OFDM), od GPRS, cez EDGE až po HSDPA. Na lokálne dátové prenosy poslúži Bluetooth a Fast port pre spojenie káblom. Bluetooth nechýba podpora množstva profilov, napríklad HID na ovládanie PC a iných zariadení (aj s OS Windows Mobile) či PAN (personal area networking). IrDA v tomto modeli už nenájdete. Počas pripojenia ku PC je telefón aj nabíjaný. Pri používaní mass storage sa ako externý disk objaví aj pamäť telefónu, aj pamäťová karta.

EXTRA mínus: pri mass storage sa vypína ostatná časť mobilu.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Pri piatich budíkoch nastavujete aj opakovanie, určenie hlasitosti tu však chýba. Kalendár sa nezmenil. Ponúka mesačný a týždenný náhľad aj vyhľadávanie záznamov. Udalosti sú stále jedného typu, ich nastavenie je však detailné. Východzie upozornenie je 15 minút pred udalosťou.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie aplikácie: poznámky zobraziteľné v pohotovostnom stave, synchronizácia, časovač, stopky, prisvetlenie (svietidlo na 1 minútu alebo trvalo), kalkulačka a pamäť kódov.

EXTRA mínus: stále chýba prehliadač dokumentov.

Java aplikácie: Face Warp, HP Print, Photo Mate. Pribudla podpora najnovšej Java platform JP-8.

EXTRA plus: viacero Java aplikácií súčasne, multitasking, špeciálne tlačidlo.

Oproti Nokii N95 a Samsungu G600 vyniká Sony Ericsson K850i xenónovým bleskom. Nokia N95 je drahý multimediálny smartfón, už aj s 8 GB pamäťovou verziou. V porovnaní s K850i ponúka lepší záznam videí, stráca však svojou cenou, konštrukciou a slabým bleskom. Samsung G600 prekvapil kvalitou fotografií aj VGA videa, výrazne stráca viditeľnosťou údajov na priamom slnečnom svetle. Sony Ericsson K850i má slabý záznam QVGA videí, no jeho hlavnou devízou je xenónový blesk.

Výhody:

krásny displej,

dobrý fotoaparát s xenónovým bleskom,

GPRS až HSDPA,

Nevýhody:

netradičná klávesnica,

chýba prehliadač dokumentov,

chýba aktívny pohotovostný režim.

Orientačná cena: predpokladaná 15 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson K850i tu má už niekoľko konkurentov, najsilnejšími sú Samsung G600 a pripravovaný model G800. Výhodou K850-ky je najmä xenónový blesk a perfektný displej, ktorý sa príkladne správa v interiéri aj exteriéri. Záznam videí postačí na ich prezeranie priamo v telefóne. Zábavný telefón však trocha stráca v pracovných funkciách, kvôli absencii aktívneho pohotovostného režimu a prehliadača dokumentov. Navrch má v podpore HSDPA a v multitaskingu - otvorení viacerých aplikácií súčasne.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.10.2007 - 14:47

mato: asi bude min 2roky stare :roll:, ale inak je to super

anonymous15.06.2007 - 01:24 Trvalý odkaz

lol: Neviem preco ho vsade porovnavaju s N95. Porovnavat si myslim mozu len fotaky a nie funkcie. Tie telefony su uplne rozdielne.

anonymous15.06.2007 - 01:42 Trvalý odkaz

mental.disease: na inych weboch pisu o 512MB karte a absencii EDGE, ktore ma mat K858..

anonymous15.06.2007 - 11:32 Trvalý odkaz

Mario: Ovladanie bude super,medzi tlacidlami je 4 smern kriz.Konecne bez dzojstika.Uz sa nan tesim.

anonymous15.06.2007 - 15:14 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ma byt qvga,disp bude super..vyborny fonik

Celá diskusia 170 príspevkov