Zákazníci žalujú aj Google

Nedávno sme vás informovali o žalobe zákazníkov na firmu Apple za sledovanie polohy ich zariadení, pričom Steve Jobs upozornil vo svojej reakcii na to, že aj Android uchováva rovnaké informácie o svojich zákazníkoch.

Prečítajte si: Zákazníci žalujú Apple (26. 4. 2010)

Dvaja obyvatelia Oaklandu podali 27. apríla 2011 v štáte Michigan v USA na federálnom súde v Detroide žalobu na spoločnosť Google Inc za to, že ich HTC Inspire 4G s operačným systémom Android tajne nahral a uložil údaje o pohybe telefónov.

Žalobcovia sa snažia zastupovať aj iné Android telefóny a ich zákazníkov. Žiadajú o súdny príkaz na zastavenie sledovania používateľov mobilných zariadení, pričom škodu odhadujú na 50 miliónov amerických dolárov.

Google aj Apple tak čelia podobnej žalobe zo strany nespokojných zákazníkov. Obe spoločnosti svorne tvrdia, že zber údajov prebieha anonymne a nehrozí žiadne riziko zneužitia. 10. mája 2011 majú byť zástupcovia firiem na vypočutí Senátu o ochrane súkromia spotrebiteľov.

Google logo

Hovorca spoločnosti Google sa odmietol k žalobe vyjadriť. Uviedol, že poskytujú používateľom upozornenie na zhromažďovanie, zdieľanie a využívanie údajov o umiestnení. Zdôraznil, že všetko je odosielané späť na server Google anonymne a nič z toho nie je viazané na konkrétneho používateľa.

Zdroj: businessweek.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu