Orange: prvá solárna základňová stanica v Rajci

Spoločnosť Orange blízko Rajca uviedla do prevádzky prvú ekologickú základňovú stanicu. Na svoju prevádzku využíva slnečnú energiu. V budúcnosti sa chce Orange stať "zeleným operátorom". Pilotná prevádzka má odhaliť, či je v slovenských klimatických podmienkach efektívne využívanie solárnej energie na šírenie mobilného signálu. Základňová stanica Orangeu funguje v obci Malá Čierna.

Výhodou takéhoto alternatívneho zdroja je predovšetkým ekologický prínos. Znamená to znižovanie spotreby elektrickej energie z neobnoviteľných zdrojov, ale tiež zníženie emisií CO2. Pri budovaní takýchto pripojení je výhodou, že nedochádza k narušeniu krajiny rozsiahlymi zemnými prácami.

Okrem spomenutých ekologických prínosov, umožňuje alternatívne napájanie do budúcnosti aj znižovanie nákladov. Nielen vo forme úspory na výstavbe dlhých elektrických prípojok, ale aj pri predpokladanom náraste cien energie v nasledujúcich rokoch.

Solarna stanica

V roku 2011 sa spoločnosť Orange Slovensko chystá vybudovať ešte niekoľko ďalších pilotných ekologických staníc, a to nielen s využitím slnečnej, ale aj veternej energie.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu