Nokia prepustí 4 000 zamestnancov, budúcnosť Symbianu otázna

Fínska spoločnosť Nokia dnes oznámila, že podľa novej stratégie, ktorá má viesť k upevneniu pozície a úsporám nákladov, pristúpi ku globálnemu zníženiu počtu svojich zamestnancov, a to do konca roku 2012. Celkovo má ísť o 4 000 zamestnancov z približne celkového počtu 65 000. Vo Fínsku pôjde odhadom o 1 400 ľudí.

Znižovanie stavu sa očakáva v niekoľkých etapách, spolu s plánovaným zavádzaním výrobkov Nokia a portfólií služieb. Najväčší dopad to bude mať na operačné systémy Symbian a MeeGo. Okrem toho Nokia oznámila plány na strategickú spoluprácu so spoločnosťou Accenture, s ktorou spolupracuje už od roku 1994.

Približne 3 000 zamestnancov prejde podľa plánu do tejto spoločnosti, kde sa budú ďalej venovať vývoju softvéru a súvisiacich služieb. Obidve spoločnosti očakávajú dokončenie dohody v lete 2011, pričom k prechodu zamestnancov dôjde do konca tohto kalendárneho roku.

Posledným krokom má byť spustenie programu pre zamestnancov zasiahnutých znižovaním stavov. Nokia sľúbila, že bude venovať čas, peniaze aj odborné znalosti pre úspech programu, ktorý má pomáhať nájsť ľahšie uplatnenie na trhu pre prepustených zamestnancov.

Prečítajte si: Nokia prechádza na Windows Phone (11. 2. 2011)

Po prvom kroku Nokie, ktorým bola dohoda o spolupráci so spoločnosťou Microsoft na vývoji spoločného operačného systému pre smartfóny, sa dalo očakávať, že budú nasledovať ďalšie kroky. Tým je presunutie celej divízie Symbian vrátane zamestnancov zaoberajúcich sa jeho vývojom a výskumom na plecia inej spoločnosti.

Pritom len nedávno sme z úst predstaviteľov Nokie počuli slová o tom, ako chcú do konca roku 2011 predať 150 miliónov nových zariadení s OS Symbian. Zároveň sľúbili, že ešte minimálne štyri roky sa budú Symbianu venovať. K jeho aktualizácii na najnovšiu verziu s označením Symbian Anna má pritom prísť v druhom kvartáli 2011.

Prečítajte si: Symbian žije - odkazuje Nokia skeptikom (12. 4. 2011)

Akcie spoločnosti Nokia dnes od rána rástli a zatváracia cena bola 6,155 EUR za jednu akciu, čo je o 3,27 % vyššie, než predchádzajúci deň (Zdroj: bloomberg.com). Investori tak zrejme vnímajú tento krok pozitívne.

Zdroj: conversations.nokia.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu