Zákazníci žalujú Apple

V posledných dňoch internetom rezonujú informácie o údajnom sledovaní používateľov zariadení iPhone a iPad. Niektorí zákazníci už podali na firmu v USA žalobu za porušenie súkromia.

Našiel sa aj jeden zákazník, ktorý sa e-mailom obrátil priamo na Steva Jobsa s otázkou o vysvetlenie, prečo je pasívne sledovanie polohy v iPhone súčasťou softvéru. Napísal, že je pre neho skľučujúce vedieť, že jeho presná poloha ostáva zaznamenaná a podotkol, že pred tým, než prejde na Android, ktorý ho vraj sledovať nebude, by rád dostal odpoveď, ktorá vnesie viac svetla do problému.

Steve podľa svojho zvyku bol v odpovedi veľmi stručný a vlastne nič bližšie ani nevysvetlil. Iba odpovedal: "Ale áno, robia to. Nechceme nikoho sledovať. Informácie, ktoré kolujú, sú nepravdivé."

Je potrebné uviesť, že iOS nezaznamenáva presné GPS dáta, ale lokalitu podľa prihlásenia sa k BTS alebo Wi-Fi bodom. Dáta sú následne posielané na server Apple. Toto je súčasťou FW od iOS 4.0, kde sa v súbore "consolidated.db" zhromažďujú informácie o polohách zariadení. Pri aktivácii nového iPhonu alebo iPadu, či pred nahratím nového softvéru musel každý súhlasiť s licenčnými podmienkami, v ktorých je uvedená aj skutočnosť o zaznamenávaní polohy.

To, na čo sú údaje zbierané a či sú poskytované aj tretím stranám, priamo vysvetľuje Apple v podmienkach. Ide podľa nich výlučne o lepšie cieľovanie reklamy. Apple ponúka reklamnú platformu iAd a práve v nej poskytuje svojím inzerentom informácie, vďaka ktorým môžu svoju reklamu presnejšie umiestniť.

Pri každej zálohe zariadenia cez iTunes sa informácie v podobe súboru "consolidated.db" ukladajú do vášho počítača ako nešifrované. V prípade, že si kúpite nové zariadenie, zozbierané údaje zo súboru sú pri obnovení zálohy z predchádzajúceho telefónu alebo tabletu do nového automaticky prenesené. Spôsob, ako zabrániť prípadnému zneužitiu vašej zálohy z PC, je zaškrtnutie šifrovania záloh v iTunes.

Kto má záujem, môže si stiahnuť aplikáciu iPhone Tracker, ktorá vám ukáže váš pohyb zo súboru v zálohe.

iPhone Tracker

Výsledok zbierania informácií o pohybe jedného iPhonu si môžete pozrieť na tejto mape.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu