Nokia pripravuje navigáciu použiteľnú v budovách

Nokia Research Center vyvinula navigáciu použiteľnú v budovách, bez potreby GPS. Fungovať by mala s presnosťou na 30 cm. Oficiálny blog Nokia Conversations pridal na svoj YouTube kanál video, kde prezentuje "Indoor Navigation" v praxi.

Princíp spočíva v tom, že v budovách budú na stropoch umiestnené vysielače, ktorých signál bude mobilný telefón prijímať, a určovať tak polohu. Využitie by podľa Nokie mohlo byť hlavne na rozľahlých termináloch letísk, či v obchodných centrách alebo v nemocniciach. Teda na miestach, kde sa človek môže ťažšie orientovať a navigácia mu pomôže rýchlo sa dostať tam, kam práve potrebuje.

Pri zadaní cieľového miesta sa dozviete dĺžku trasy a čas, za ktorý k cieli dorazíte. V prípade letiska navigácia počíta aj so zdržaním pri odbavení a letiskovej kontrole. Prípadne upozorní, aké počasie vás čaká po prílete do vašej destinácie.

Vo videu je znázornené, že navigácia môže poslúžiť aj ako strážca vašej batožiny. V prípade, že na nej máte pripnutý čip, a odídete od nej na kritickú vzdialenosť, mobil vás na to upozorní. Výborná vec pre zábudlivcov.

Kedy bude navigácia uvedená do praxe a aká technológia bude v mobilnom zariadení potrebná, zatiaľ nevieme. Nokia tvrdí, že má ísť o technicky jednoduché a cenovo nenáročné riešenie. Určité zdržanie však môže nastať pri montáži vysielačov vo vnútri budov. Lebo nie každý majiteľ môže byť ochotný flexibilne reagovať na požiadavku Nokie pri inštalácii.

Zdroj: research.nokia.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu