O2: 3G sieť v júni

Podľa informácií operátora O2 sa spoločnosť v júni 2011 chystá spustiť zákazníkmi dlho očakávanú 3G sieť. V tom čase sa budeme môcť spoľahnúť na 20 % pokrytie, 33 % populácie pokryje O2 v priebehu júla (24 miest). Pred spustením pribudne na webe O2 aj online mapa pokrytia.

Prečítajte si: O2: 3G naplno rozbehneme v roku 2011 (29. 9. 2010)

Technológia dovolí download do 14,4 Mbps, ale O2 bude ponúkať a komunikovať maxinálnu rýchlosť 1 Mbps. Náš dnešný test v Senci s testovacou SIM kartou ukázal praktický výsledok približne 0,8 Mbps. Predávané rýchlosti (konkrétne balíky zatiaľ nie sú známe) budú pravdepodobne dve: rýchlejší balík s 1024 / 512 kbps a slabší s downloadom 512 kbps a uploadom 256 kbps.

Čím viac ľudí bude pripojených k jednej základňovej stanici, tým budú klesať rýchlosti. Nemá ale nastať situácia, že z jednej 14-megabitovej stanice odčerpá aktívny zákazník v jednom momente sedem megabitov za sekundu. Ak na takú stanicu bude v jednom čase a za ideálnych podmienok pripojených sedem ľudí, budú mať všetci megabitovú rýchlosť. Samozrejme, že rýchlosť ovplyvňujú mnohé parametre (vzdialenosť, počasie, zastavané územia...)

Spustením 3G sa určite zvýši celková kapacita siete a uvoľní sa aktuálna 2G sieť s technológiami GPRS a EDGE.

Dodávateľom koncových komponentov je Huawei, pričom 2G sieť aj všetky ďalšie komponenty ostávajú od Nokia Siemens Networks. Huawei je overeným dodávateľom 3G v Českej republike, kde tohto dodávateľa využívajú už 3 roky.

O2 3G

Diskusia k článku:

Začať diskusiu