Fínske obliny

Vedúci objavil za záhradou noru neznámeho tvora. Veľkú a tmavú! Žeby práve v blízkosti svojho verného fanúšika sa usídlila záhadná zelená postavička z loga Androidu? Čítajte!

O Nokii sa v poslednej dobe hovorí najmä v súvislosti s jej prekvapivými krokmi, prípadne prešľapmi. Ale vlastne aj to sú kroky. Tentokrát zostala prekvapená asi sama. Jej Ovi Obchod zaznamenal za posledný rok takmer osemnásobný rast, čo znamená päť miliónov stiahnutých aplikácií denne. Pekné číslo zrejme navýšia nové modely. Nokia s takmer bavoráckym názvom X7 už podľa zaradenia prezrádza, že jej silnou stránkou budú multimédiá a štvorica novátorsky sa tváriacich reproduktorov. Double stereo sme tu ešte nemali, takže sa tešíme na hudobný zážitok v krabičke o rozmeroch 120 x 63 x 12 mm. Legendárne skvelá a redakciou obľúbená é-sedemdesiatjednotka dostala nástupcu v mene hesla: VYSOKOU KVALITOU PRÁCE KAŽDÉHO PRACOVNÍKA K EFEKTIVNÍ PRÁCI CELÉHO KOLEKTIVU! Tešíme sa.

Anička, Anča, Anna. Trikrát to isté meno, no vždy s iným významom. Kým tá prvá má stále meno v slovenskom folklóre a druhú nafukujú po večeroch hlavne starí mládenci, tak pojem Anna bude mať pri večerných diskusiách foňákov úplne iný význam. Ako vidíme po minulotýždňovom Filipovi, v mobilnom biznise sú krstné mená v kurze. Tentokrát si kalendárom pomohla vyššie spomínaná Nokia, ktorá takto pomenovala svoj aktualizovaný OS Symbian. Pribudli potešujúce vylepšenia, zastaraný webový prehliadač sa dočkal zrýchlenia, inovovali Ovi Mapy a čo je hlavné, ikony sú konečne zaoblené! Milujeme obliny! Nokia chce v tomto roku predať 150 miliónov zariadení s OS Symbian a minimálne štyri roky sa bude tomuto operačnému systému ďalej venovať a pracovať na jeho zaobľovaní. Ale inak vraj príde s operačným systémom Windows, no nebude to WP7. Takže sa nechajme prekvapkať...

Madženta určite už dávno chcela vymyslieť nejakú bomba-fasa akciu, ale jej ružoví odborári sú už od pondelka v štrajkovej pohotovosti. Takže iba vyjednáva. Ešte stále máme v hlavách drahé vianočné masírovanie plebejcov reklamami s Dedem a už je tu druhá strana mince: Slovak Telekom chce v tomto roku prepustiť 730 ľudí. Asi zlacnejú hovory. Iba-žeby-nie. Štát v tomto prípade ťahá za kratší koniec, kedže nemecký gigant vlastní väčšinový 51 % podiel v tejto zlatej bani. Nezmyselnú prezamestnanosť treba rozumne riešiť, ale naozaj si tých zbytočných pár stoviek ľudí všimlo vedenie až teraz? Sa nám nechce veriť.

Natrieť Nemcom to môžeme aspoň v hokeji v prvú májovú nedeľu. Orindž ako významný sponzor ponúka špeciálnu edíciu predplateniek s low-endami. Dostanete zopár benefitov chutiacich zvyčajne iba mesiac, Lašákovu šnúrku z ľavej korčule a Golonkovu instantnú vtipnú kašu. Samoškou je CLIP na tridsať dní grátis, potom môžete iba tipovať, kto vám to asi tak volá. Alebo ho odhalit za cenu takmer 12 eur. Ale nie je cena ako cena. Tú s názvom Via Bona Slovakia získal citrusový operátor už po tretíkrát. A za čo? No predsa za komplexný prístup k zodpovednému podnikaniu. Vám sa to nebodaj nezdá?!

S blížiacim sa hokejovým sviatkom sa zobúdzajú aj vývojári a ich aplikácie venované tvrdým mužom s drevenými palicami. Po iOS a Androide pribudla jedna aj pre Symbian. Tak šup, nech viete kto, kedy a s kým.

Inak my už odpoveď vieme, takže: vedúci, v pondelok a s HTC Incredible S. Ďalší vybavený "eskový" model, ktorý ničím neurazí, ale zároveň nebudete mať pri ňom slastné pocity ako počas prvej jazdy na bicykli bez pomocných koliesok. Senzáciu prinesie skôr nový taiwanský topmodel - HTC Sensation. Uvidíme, povedal krtko.

Pred záverom ešte musíme ozrejmiť úvod. Skončil netelekomunikačne. Asi jazvecom. Na odhalenie životných návykov zeleného androidového mužíčka si teda musíme ešte počkať.

Na pobavenie zverejnil server makeuseof.com desať "naj-dislike-ovanejších" videí. Justin Bieber rebríček významne okupuje, ale ak ste ešte nevideli Rebeccu Black, nemali by ste si nechať ujsť túto jedinečnú príležitosť. Piatok bol síce včera, ale vyše dva-milión-krát nepáčené video...to už volačo znamená:

Vedúceho denníček

- Môj uplynulý týždeň sa niesol v znamení autosalónu, kde nechýbali ani pekné a milé hostesky, a nových HTC aj Nokií.

- Nové HTC potešili novým HTC Sense, ktoré sa však na aktuálnych modeloch kvôli hardvérovým nárokom neobjaví. Čo už.

- V pondelok som dôkladne vyskúšal navigáciu v rámci HTC Sense. Prekvapila. Milo.

- Všetko je v galérii HTC Desire S a jeho videu, ktoré nájdete na našom YouTube kanáli, a o chvíľu aj na Fony.sk.

- Škoda len 30-dňovej licencie, chcelo by to aspoň dvojročnú. Nokia má v tomto smere navrch a všelijaké crack verzie plnohodnotných navigácii tiež. Žiaľ.

- Keď už sme u navigácií, Sygic v spolupráci s doteraz neznámou službou CE-Traffic (CE = Central Europe?) uvádza dopravné informácie v reálnom čase. Za necelých 10 eur.

- Ostávam pri bezplatnom Waze.com. Nepoznáte? Vyskúšajte!

- Aj Google Latitude je fajn služba. Milá ukážka :

Diskusia k článku:

Začať diskusiu