Samsung Z240

RECENZIA mid-endu 3G véčko s tromi vymeniteľnými krytmi v balení, 1,3 Mpix fotoaparátom aj prehliadačom dokumentov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS,

rozmery: 95 x 50 x 17 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 165mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: 88 g)

externý displej: monochromatický, inverzný, 128 x 32, 33 x 8 mm,

interný displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b, 33 x 42 mm, uhlopriečka 52 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 58 MB + microSD, 500 SMS, 1 000 kontaktov, 100 + 2 x 50 pripomienok, 20 úloh, 20 poznámok,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps), Bluetooth, USB kábel

hudba: MP3/AAC/AAC+/e-AAC+/WMA/WAV prehrávač,

ostatné: Java, WAP 2.0, videohovor, prehliadač dokumentov,

batéria: 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neponúka / nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, aktívny, kryt objektívu, autofocus, HSDPA, IrDA, FM rádio, RSS,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, tri vymeniteľné kryty, potrebné dokumenty.

Zapnutie/vypnutie

Samsung Z240 zapnete po otvorení podržaním tlačidla pre ukončenie hovoru. Nasleduje animované logo FUN clubu, a po zadaní PIN kódu sa zobrazí štandardný pozdrav - “Welcome to 3G”. Tento pozdrav môžete upraviť, limitovaní však ste 42-mi znakmi. Počas uvítania môžete mať nastavený tón zapnutia / vypnutia, a to i s nastaveniami - vibrácia, vibrácia a potom melódia, vibrácia a melódia, vibrácia a stúpajúci, stlmené. Telefón otvoríte vtlačením palca medzi pevnú časť a vyklápacie rameno, vďaka medzierke po oboch stranách telefónu. Výmena SIM karty je pomerne jednoduchá. Najprv odoberiete zadný kryt, potom batériu. SIM karta sa zasúva do plastovej komôrky vedľa batérie a pri častom vyberaní dochádza k jej opotrebúvaniu. Telefón disponuje i offline režimom, avšak ten aktivujete až v nastaveniach telefónnych profilov.

Dizajn

Samsung SGH-Z240 je dvojfarebná štýlovka strednej triedy. Pri zatvorenom stave ma upútal jej vzhľad. Veľa ludí mi potvrdilo, že vďaka striebornej brade vyzerá ako vozidlo Mustang. Oko ale upúta celý predný panel, ktorý pozostáva z fotoaparátu, zrkadielka a monochromatického displeja. Na pravej bočnej hrane sa nachádza slot pre microSD kartu (chránený plastovým krytom) a pod ním jednopolohové tlačidlo spúšte fotoaparátu. V opačnej stene je spoločný otvor pre nabíjačku a handsfree (s krytom) a tlačidlo na ovládanie hovoru, ktorého podržaním rozsvietite vonkajší diplej, priblížite snímaný obraz / obrázok v galérii, prijmete hovor, alebo stlmíte zvonenie prichádzajúceho hovoru. Vo vnútri telefónu na vyklápacom ramene je na dnešnú dobu priemerný displej s rozlíšením 176 x 220 bodov. Pod ním je logo Samsungu a dvojica reproduktorov. V kĺbe je osadená kamera (640 x 480 bodov) pre videohovor. Spodná časť s bradou v sebe ukrýva zapustenú klávesnicu, ktorá sa podobá klávesniciam Motorol. V balení sa ukrývajú navyše dva výmenné kryty. Štandardný bordový kryt sa však po dvoch týždňoch nosenia vo vačku trocha zodral. Samsung opäť nepoužil otvor pre šnúrku.

EXTRA plus: tri rôzne farebné kryty v balení - modrý, biely a bordový.

Klávesnica

Klávesnica má jasné biele podsvietenie, je zapustená do vnútra tela telefónu. Je vytvorená z tvrdého plastu a klávesy sa veľmi dobre stláčajú. Nad alfanumerickou časťou klávesnice je kruhové štvorsmerné tlačidlo so stredovou voľbou. Jeho stlačením sa dostanete priamo do hlavného menu telefónu. Jednotlivým smerom tlačidla môže byť priradená rýchla voľba. Zaujímavé sú i dve tlačidlá umiestnené po stranách štvorsmerného tlačidla. Pravé slúži na uskutočnenie videohovoru, zatiaľ čo ľavé má funkciu multitaskingu (viac spustených aplikácii naraz) medzi hovorom, správami a internetom. Uvítal by som prepínanie akcií i medzi MP3 prehrávačom. Ak máte slabú batériu tak sa posvietenie tlačidiel vypína.

EXTRA plus: vstup tlačidlom OK z pohotovosti do menu je v Samsungu Z240 oproti iným modelom značky príjemným prekvapením.

Displej

Telefón má dva displeje. Vonkajší – monochromatický so šiestimi farbami podsvietenia a vlastným pozdravom. Vnútorný displej má rozlíšenie 176 x 220 bodov, zobrazí maticu ikon hlavného menu 3 x 4 alebo ako zoznam. Vnútorný displej má päť úrovní nastavenia jasu, podsvietenie displeja a kláves od 15 sekúnd po 1 minútu a úspornú prevádzku – päť sekúnd až 1 minúta. Ako pozadie môžete nastaviť 7 predvolených pozadí, použiť fotografiu / obrázok v pamäti telefónu, alebo si vytvoriť vlastnú sériu 2 – 9 obrázkov s pohyblivými efektami. V nastavení “Displej volania” môžete nastaviť i jeden zo štyroch typov písma pri vytáčaní, 3 veľkosti písma, nespočetné množstvo kombinácií farieb pozadia a čísel. Pri písaní SMS-iek máte k dispozícii päť riadkov pre text. Viditeľnosť hlavného displeja na slnku je slabá. Vonkajší displej má čiste informatívny charakter. V pohotovostnom režime zobrazuje dátum a čas, úroveň signálu a batérie, symbol zvonenia, či budíka. Počas prehrávania skladieb nám ukazuje názov pesničky.

Aj tento Samsung si pamätá poslednú navštívenú polohu v každej ponuke aj úrovni. Pri vstupe do menu je kurzor na poslednej použitej funkcii.

EXTRA mínus: v Samsungoch som si zvykol na kalendár ako tapetu, čo Z240-ke chýba.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Podržaním bočného tlačidla sa spustí fotoaparát s maximálnym rozlíšením 1280 x 1024 bodov (SXGA), ktorý možno prepnúť na interný fotoaparát (VGA). Vo všetkých rozlíšeniach má fotoaparát sériové a mozaikové snímanie, časovač (3-10 sekúnd), efekty (čiernobiely, negatív, sépia), 20 druhov orámovaní, päť druhov vyváženia bielej, 4 režimy hľadáčika, a zoom, ktorý funguje len pri rozlíšení 800 x 600 a menšom. Pravým tlačidlom voľby vyvoláte menu režimu, kde prepínate medzi fotoaparátom a videokamerou, zobrazíte priečinky uložených súborov alebo rozšírené nastavenia pre fotoaparát (kvalita, motívový program, meranie expozície, režim snímky, zvuk uzávierky, zvuk transfokátora a regulátora jasu, rýchlosť sériového snímania, použitú pamäť a predvolený názov fotografie). Pri fotení môžete použiť číselné skratky, ktoré sú totožné s modelom Z230. Displej pri voľbe hľadáčik so štandardným pomerom strán nevyužíva celú plochu displeja, ale len jeho polovicu. V ostatných voľbách zobrazenia hľadáčika nikdy nevidíte náhľad na celú fotku, ale len jej stred. Jedná sa o typický problém Samsungov vyriešený len v niektorých modeloch fotiacich na ležato.

EXTRA mínus: chýba fullscreen prezeranie obrázkov a hľadáčik fotoaparátu tiež nedokáže využiť celú plochu displeja.

Snímky nie je možné prezerať na celej obrazovke. Ich priblíženie však prítomné je, a to až do najmenších detailov. Samsung Z240 ponúka tiež úpravu fotiek, v ktorej nechýba úprava jasu, kontrastu, zmena veľkosti, otočenie snímky aj uskutočnenie výrezu. Šikovná aplikácia.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA plus: takmer dokonalý nástroj na úpravu fotiek priamo v mobilnom telefóne.

Záznam a prezeranie videa

Samsung Z240 dokáže zaznamenávať videá len v rozlíšení 176 x 144 alebo 128 x 96 pixelov. Priblíženie je trhané, viacstupňové.

Jednoduché a bezplatné 3GPP a MPEG4 prehrávače: Total Video Player (2,7 MB) alebo Rules Player (1,1 MB).

Melódie a prehrávač hudby

V telefóne je 20 zvonení vo formáte *.mid (64 hlasov) a v pamäti telefónu je aj jedna MP3-ka (ktorú môžete tiež nastaviť ako zvonenie), 4 tóny správ a 2 tóny tlačidiel – Pípnutie a Xylofón (pri vytáčaní čísla a 3 znaky majú zvukovú škálu jeden a pol hudobnej oktávy). Samsung Z240 "sa naučil" súčasne zvoniť a vibrovať. Z240-ka má i profily známe z Nokií. Podržaním mriežky spustíte tichý režim, ostatné profily upravíte/aktivujete v menu "Nastavenia".

EXTRA plus: dokáže vibrovať a zvoniť súčasne a ponúka aj profily, čo v Samsungoch nie je vôbec bežné.

V telefóne je i MP3 prehrávač bez ekvalizéru. Môžete si vytvoriť zoznamy skladieb, či zapnúť opakované prehrávanie skladby / albumu. MP3 prehrávač funguje pri zatvorenom telefóne, ale nie na pozadí.

Pamäť

Pamäť telefónu je 58 MB. Škoda že k baleniu nebola pribalená microSD karta. Použil som teda inú pamäťovú kartu, ale Z240-ka používa vlastný systém súborov, takže uložené priečinky z Nokie 5300 sa nezobrazili. Do telefónu uložíte 1000 kontaktov , 500 SMS správ. MMS správy a e-maily sú limitované veľkosťou internej pamäte. Kalendár ponúka limity: 100 plánovaných činností (pripomienok), 50 výročí, 50 sviatkov, 20 dôležitých úloh, 20 súkromných poznámok,

EXTRA mínus: Z240 si na pamäťovej karte vytvára vlastné zložky a nerozumie napríklad zložkám z Nokie.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite cez hlavnú ponuku a položku Kontakty. V kontaktoch sa dá vyhľadať kontakt podľa viacerých začiatočných písmen. Ku kontaktu môže byť priradených viacero telefónnych čísel, e-mailov, URL, adries, pracovná funkcia, prezývka, tón správy, zvonenie, skupina, číslo videohovoru, poznámka, ale len v prípade ak je kontakt uložený v pamäti telefónu. V telefóne je prítomná i rýchla voľba.

Pri zadaní viacmiestneho čísla (napr. 444) v pohotovostnom režime sa vám zobrazí zoznam čísel, v ktorých je použitá kombinácia týchto čísel (napr 0915444xyz). Táto urýchlená voľba nejde vypnúť, a veľakrát som vytočil iné číslo ako som mal v úmysle . Kontakty sa v zozname zobrazujú naraz (SIM karta + telefón).

EXTRA plus: novinkou je viacero e-mailov uložených ku jednému kontaktu.

Hovor

Hovor môžeme prijať alebo odmietnuť otvorením a zatvorením vyklápacej konštrukcie. Nastavenie môžete vypnúť a používať zelené a červené tlačidlo. Počas hovoru môžete mať zapnuté minútové oznámenie, Pri spojení / ukončení hovoru môžete byť taktiež varovaní zvukom. Počas hovoru sú prístupné nasledujúce funkcie: zapnúť reproduktor, režim šepkania, podržať, tichý, vytočiť ďalšie číslo zo zoznamu, použiť SIM toolkit alebo prepnúť na videohovor.

Písanie textov

Písanie textov (umiestnenie znakov) je podobné ako na Sony Ericssonoch. Škoda že slovník T9 bol v testovanej vzorke len v českom jazyku. Nechýba tiež kopírovanie textov.

Správy

Do správy môžete pridať viac príjemcov, editor je jednotný pre SMS a MMS. V SMS správe poteší označenie textu a jeho následné kopírovanie. Po pridaní obrázku alebo zmene písma sa vám SMS-ka automaticky zmení na MMS-ku. Chýba teda podpora štandardu EMS. Limit MMS je 300 kB. Do multimediálnej správy dokonca môžete pridať akýkoľvek súbor. Potvrdenie o doručení vyzerá ako bežná SMS. Pri čítaní správy vidíte až 8 riadkov textu.

EXTRA plus: pri pridávaní adresáta do správy sa zobrazí aj trojica naposledy použitých čísiel.

E-mail

E-mailová správa môže obsahovať len 2 000 znakov. Ku správe nebol problém pripojiť ani fotku veľkú 446 kB, ale limit v nastaveniach môže byť len 500 kB, a tak som väčšiu (ďalšiu) fotku priložiť nemohol. Odpoveď na e-mail môže obsahovať aj pôvodný text a ku každej správe pridá aj váš podpis. Limit pre e-maily je 100, 300 alebo 500 kB, podľa vášho nastavenia. Nechýba tiež automatická kontrola schránky (interval 30 min. až 24 hod.). Pamäť pre MMS aj e-maily je zdieľaná s celkovou.

WAP, internetový prehliadač

Prehliadač môžete spustiť pomocou špeciálneho tlačidla multitaskingu, alebo cez hlavnú ponuku (položka Internet). V telefóne je použitý prehľadávač NetFront (verzia 3.4). Stlačením ľavého tlačidla voľby počas prezerania stránky spustíte menu "Možnosti" a v tejto ponuke máte k dispozícií tieto možnosti:

prejsť na (prejdete na odkaz, na ktorom máte nastavený kurzor), prejsť dopredu / dozadu, znovu načítať, nastavenie pracovnej plochy (stránku zobrazí v originálnom rozložení a kurzorom sa po nej pohybujete) / zobrazenie s inteligentným prispôsobením (stránka sa prispôsobí displeju telefónu), veľkosť stránky (ZOOM), prejsť na domovskú, pridať a zobraziť záložky, odoslať adresu (e-mailom, správou alebo cez bluetooth), zadať adresu, kopírovať adresu (do správy / e-mailu), Uložiť (obrázok, webovú stránku), zobraziť uložené stránky, históriu a spresniť (nastavenia načítania obrázkov, JavaScriptu, prehranie zvukov, zmazanie vyrovnávacej pamäte...).

Bočným tlačidlom pre ovládanie hlasitosti sa pohybujete po celých obrazovkách. Prehliadač považujem za dobre spracovaný i vďaka veľkému množstvu nastavení.

V hlavnom menu je prítomná i položka "Google", pod ktorou máte dve funkcie: Search a Mail. Po ich potvrdení sa spusti klasický vyhľadávač Google v rámci internetového prehliadača (google.com/xhtml) a Gmail (gmail.com). Keď si tieto adresy uložím do záložiek internetového prehliadača môjho telefónu, mám v ňom akoby túto funkciu Search.

Prenos dát

Prenos dát je na mid-end celkom bohatý. Poteší najmä podpora Bluetooth príslušenstva s A2DP. Pri posielaní objektov musia byť telefóny spojené (spárované). V telefóne nechýba ani podpora GPRS, EDGE a UMTS. Vďaka slotu pre pamäťové karty môžete použiť aj ako čítačku pamäťových kariet.

Organizačné funkcie

Budík - v telefóne môžete vytvoriť až 10 budíkov, ktoré majú nasledujúce nastavenia: aktivácia upozornenia, čas alarmu, typ alarmu (melódia, vibrácia…), tón zvonenia (polyfonické alebo zvuková nahrávka), hlasitosť budíka, dni budenia, posunúť budík a opakovať budík. Pri vypnutom telefóne vás zobudí až po nastavení Automatické zapnutie.

Kalendár - prítomné je mesačné, týždenné a denné zobrazenie. Zaznamenať doň môžeme poznámky v znení : plánovanú činnosť, výročie, sviatok, dôležité a súkromné. Pre všetky druhy pripomienok sa dajú nastaviť i upozornenia s budíkom.

Picsel File Viewer - prehliadač dokumentov bez možnosti editácie. DOC a PDF som aj vyskúšal a dočkal sa nadštandardnej ponuky funkcií (klávesové skratky, fullscreen zobrazenie, otočenie, priblíženie, prispôsobenie dokumentu obrazovke...). V Eseries od Nokie som zvyknutý, že sa text prispôsobí obrazovke, zalomí sa podľa riadkov. Tu je dokument akoby obrázkom v pôvodnom štýle a vy po texte "beháte".

EXTRA plus: prehliadač dokumentov v tejto cenovej kategórii nenájdete snáď v žiadnom konkurentovi inej značky.

Ďalšie funkcie: poznámka, úloha, hlasový záznamník (60 min.), svetové hodiny, kalkulačka, prevodník, časovač, stopky, SIM toolkit

Hry

V telefóne neboli žiadne predinštalované JAVA hry alebo aplikácie. Ak som poslal Java aplikáciu cez bluetooth, tak sa uložila do priečinka ""Hry a iné", ale priečinok je prázdny. Avšak veľkosť na pohľad prázdneho priečinka sa zväčšila o veľkosť prijatej aplikácie.

Výdrž, batéria

3.7V, 750 mAh výdrž batérie pri bežnom používaní bola 3-5 dní. Pri nabíjaní však zostáva svietiť displej tlmeným podsvietením a telefón vás neupozorní ak batéria je už nabitá a pri opätovnom zastrčení nabíjačky dobíjanie pokračuje.

Výhody

výdrž na jedno nabitie,

klávesnica,

vymeniteľné kryty, 3 v balení,

prehliadač dokumentov,

slušná výbava

Nevýhody

chýba otvor pre pútko,

jednotný editor správ,

prehrávač hudby nefunguje na pozadí,

v testovanej vzorke zlý preklad,

slabší fotoaparát,

nemožno prijať Java aplikáciu cez BT,

Záver

Po dvoch týždňoch používania som si Samsung Z240 zamiloval. Tento elegantný model eliminuje veľa chýb z predchádzajúcich low-end Samsungov (vstup do menu, zvonenie a vibrovanie naraz, profily...) a má aj svoje ďalšie prednosti (podpora 3G, zmena podsvietenia vonkajšieho displeja, tri vymeniteľné kryty v balení, prehliadač dokumentov...). Cenovými konkurentmi v tejto triede sú mu Nokia 6131, 5300 či Sony Ericsson K550i.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.06.2007 - 13:26

LoL: nemožno prija? Java aplikáciu cez BT - nevyhoda, ktora mna osobne mrzi viacej ako chybajuci otvor pre putko :DD

anonymous04.06.2007 - 18:39 Trvalý odkaz

RemuS: ze vraj je konkurencia k550i - Ha Ha Ha!

anonymous04.06.2007 - 19:16 Trvalý odkaz

LoL: no co sa tyka toho prehliadaca dokumentov, tak k550i ako aj zvysne menovane daleko presahuje :-) a samoska ze k550i je vo svojej triede co sa tyka fotaku nepremozitelna :))

anonymous04.06.2007 - 19:22 Trvalý odkaz

Palino P.: Z240 a K550i su skratka v rovnakej cenovej kategorii. Su to dva odlisne telefony. SE K550i ma ovela lepsi fotoaparat + radio, zatial co Z240-ka ma UMTS a mala by sa objavit v ponuke u "oranzoveho"...

anonymous04.06.2007 - 21:05 Trvalý odkaz

Status1: V nadpise clanku su spominane aj vymenitelne kryty, avsak v podnadpise "OBSAH BALENIA" nie su uvedene...

Celá diskusia 43 príspevkov