HTC predbehlo v trhovej hodnote Nokiu

Taiwanský výrobca telefónov HTC stúpa vyššie a vyššie. Podľa zverejnených informácií z včerajšieho obchodného dňa na akciovom trhu, predbehol v trhovej hodnote fínskeho konkurenta Nokiu. Cena za jednu akciu sa včera vyšplhala na 1200 TWD dolárov (1 TWD = 0,0345 USD).

Hodnota firmy HTC tak stúpla na 33,8 miliardy amerických dolárov, zatiaľ čo Nokia má po prepočte hodnotu 33,6 miliardy dolárov. HTC predbehlo aj kanadskú spoločnosť RIM, ktorá vyrába obľúbené biznis zariadenia BlackBerry, ktorej hodnota dosahuje 28,5 miliardy dolárov. Pre zaujímavosť, trhová hodnota firmy Motorola je 15 miliárd. Na špici stojí Apple s 311 miliardami dolárov.

logo HTC

Globálne dodávky smatrfónov vzrástli v minulom roku o 72 %. HTC zaznamenalo v tomto roku nárast trhovej hodnoty o 33 %, pred ním sú iba spoločnosti Samsung a Apple. Nokii klesol trhový podiel na 28,9 % v minulom roku z 36,4 % v roku 2009. Napriek týmto číslam si fínsky výrobca udržiava vedúcu priečku v počte predaných kusov mobilných telefónov. V roku 2010 predala Nokia 461 miliónov zariadení, kým HTC predalo 24,7 miliónov mobilov.

Väčšina analytikov predpokladá, že rast predaja smartfónov bude pokračovať aj v roku 2011 a Android sa stane hlavným operačným systémom.

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu