Nokia 6500 slide

RECENZIA high-mid-endu 3G mobil s 3 Mpix fotoaparátom a autofocusom, TV Out výstupom, FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Series 40 5th Edition, Feature Pack 1

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS,

rozmery: 97 x 47 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 126 mm,

hmotnosť: 125 gramov (zistená: 124 g),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 17 777 216 farieb, 33 x 44 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, makro, autofocus, záznam videí (3GPP, 640 x 480 b.),

predná kamera na videohovory 176 x 144 b.,

pamäť: 20 MB + 256 MB microSD (do 4 GB),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, push e-mail, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 2,5 mm AV, FM rádio s RDS,

ostatné: Java (max 1 MB / aplikácia), WAP, videohovor, TV Out výstup, PictBridge, Flickr, Adobe Photoshop,

batéria: BP-5M, Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: 1,10 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, RSS, IrDA, Wi-Fi, HSDPA, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

nabíjačka AC-4, slúchadlá HS-47, kábel CA-101, video-out kábel CA-92U, CD, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6500 slide je veľmi očakávanou novinkou, plnohodnotným nástupcom úspešnej Nokie 6280. Ponúka kvalitnú konštrukciu, použitie kovových materiálov, no i napriek tomu sa z nej, pri jej pevnejšom uchytení, ozvú vŕzgavé zvuky. Nokia 6500 slide neponúka len pekný dizajn, ale aj veľmi dobrú funkčnú výbavu. Práve z tohto dôvodu očakávam jej veľký úspech. Ľudia chcú "všetky možné funkcie", aj napriek ich minimálnemu využívaniu. A Nokia 6500 slide, ktorá "dokáže takmer všetko a má aj to 3G, čo stále spomínajú v telke" bude určite v tomto smere zaujímavá pre množstvo potenciálnych používateľov.

Nad displejom Nokie 6500s vidíte kameru pre videohovory a svetelný senzor. Ľavá bočná stena je prázdna, pravá obsahuje spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. V hornej stene sa nachádza niekoľko dôležitých prvkov - konektor pre tenkú nabíjačku, microUSB konektor, 2,5 mm audio/video konektor a otvárač zadného kovového krytu. Otváranie je presné, mechanizmus sa zdá byť kvalitný. Telefón dokáže ležať na ľavej bočnej stene (aj keď nie až tak pevne), to využijete pri fotení časovanou samospúšťou.

Klávesnica Nokie 6500 slide je veľmi kvalitná, a to sa týka oboch jej častí. Výhrady mám len ku spúšti fotoaparátu. Podsvietenie je biele, tlačidlá sú dostatočne veľké. Obom výberovým tlačidlám môžete pre pohotovostný stav priradiť ľubovoľné funkcie, odporúčam jednému priradiť Ísť na. Obidve sú veľké, s jasnou odozvou. Rovnako chválim veľké štvorsmerové tlačidlo s veľkým potvrdzovacím tlačidlom.

Displej je pekný, jasný a výborne viditeľný za každých okolností. Nechýba aktívny pohotovostný režim. Ako aj v iných aktuálnych Nokiách S40, tak aj tu môžete usporiadať a zmeniť hlavnú ponuku menu. Nastavujete aj šetrič obrazovky (sada listov, digitálne hodinky, analógové hodinky, úsporný režim...spolu s časom oneskorenia). Veľkosť písma nastavujete pre správy, kontakty, web.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je pýchou Nokie 6500 slide. Maximálne rozlíšenie 3 Mpix, automatické zaostrovanie, dvojitá LED dióda...to znie veľmi dobre. Stále chýbajú klávesové skratky, všetky nastavenia musíte robiť po každom spustení a pomocou špeciálnej ponuky. LED blesk blízke predmety prepaľuje (použite minimálnu hodnotu jasu!), účinný je na vzdialenosť asi 30 - 100 cm. Názvy snímok sú stále zložené z textu a poradového čísla. Pri prezeraní fotiek ich otočíte a roztiahnete na celú plochu pomocou hviezdičky. Nechýba ani zoom. Úpravy fotiek sa uskutočňujú len v malom rozlíšení (najviac do rozlíšenia displeja).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je prekvapením. Video vo formáte 3GPP zaznamenáte s rozlíšením 352 x 288 bodov, a dokonca tiež 640 x 480 bodov. Najvyššie rozlíšenie má však veľmi veľkú dátovú spotrebu, odporúčam kúpu veľkej pamäťovej karty alebo voľby nižšieho rozlíšenia. Na prezeranie videí v mobilnom telefóne bude CIF (352 x 288) úplne stačiť. Milo prekvapený som ostal pri sledovaní videí z Nokie E61i (MPEG4, AAC zvuk) na tomto prístroji. Nový prehrávač si teda poradí aj s MPEG4, a to ma teší.

UKÁŽKA VIDEA 01 (4,1 MB, 3GPP, 640 x 480 b.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (1,4 MB, 3GPP, 352 x 288 b.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Parametre videa:

celkovo: 2 107 kbps (asi 16 MB / min.)

obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 2 095 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

EXTRA plus: záznam VGA videí.

Nechýbajú mnou obľúbené časované profily. V Nokii 6500 slide nájdete nový prehrávač hudby, resp. mediálny prehrávač. Vyhľadáva súbory aj podľa umelcov, albumov a žánrov, dokonca zvláda prezeranie videí. Dodávané slúchadlá HS-47 sú priemernej kvality. Hlasná reprodukcia je skutočne hlasná, kvalitou patrí k priemeru.

Veľmi zaujímavou funkciou je TV výstup. Dodávaným káblom (2,5 mm, 4 piny, audio/video výstup) s tromi RCA konektormi (2 x audio, 1 x video) spojíte mobil s TV, na diaľkovom ovládači stlačíte A/V a už vidíte na obrazovke televízora obraz z displeja mobilného telefónu. Funguje tu prezeranie fotiek, videí, počúvanie skladieb, skrátka všetko podľa mojich predstáv.

EXTRA plus: TV výstup je veľmi praktická funkcia.

Nokia 6500 prekvapila aj ako prvá Nokia s FM rádiom so službou RDS. Tá zobrazuje názov a ponúka aj dodatok AF. Nokia 6500 slide poslúži aj ako tranzistor...v parku či na chate. Páči sa mi aj druhé grafické prostredie FM rádia.

EXTRA plus: prvá Nokia s FM rádiom s RDS.

Telefónny zoznam je tradičný. Ponúka hromadné označovanie, presúvanie a kopírovanie zo SIM a naopak, skupiny volajúcich, rýchlu voľbu... Pri zobrazení mien a čísiel súčasne, vidíte naraz 4 kontakty s hlavným číslom, to je šikovné. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte aj volané, aj prijaté hovory. Nokia už zachovala rozumný systém nových modelov. Dĺžky jednotlivých hovorov si Nokia 6500 slide pamätá tiež. Aj odmietnutý hovor priraďuje medzi prijaté, a nie neprijaté, ako konkurencia. Potešilo ma aspoň možné nahrávanie hovoru v dĺžke až 1 hodina.

V nastaveniach prístroja sa nachádza nová položka Synchronizovať a zálohovať. Tá obsahuje aj prenos všetkých dôležitých údajov medzi dvoma telefónmi (kontakty, kalendár, SMS, MMS, poznámky). Tiež je tu prítomná tvorba zálohy údajov telefónu na pamäťovú kartu. Odosielanie bolo úspešne uskutočnené len na novú Nokiu 6500 classic. Nokia E61i údaje neprijala, SOny Ericsson P1i sa pri tomto úkone s Nokiou 6500s ani nespojil.

EXTRA mínus: odmietnutý hovor považujú Nokie tradične za prijatý.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Prácu so správami zvláda 6500 na výbornú. Pohodlná klávesnica poteší, jednotný editor pre SMS a MMS možno trochu sklame...ale nechýba možnosť ručne zmeniť SMS na MMS.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mailový klient sa pýši novými funkciami, napríklad automatickou kontrolou schránky (od 5 minút pre IMAP4 alebo 30 minút pre POP3), či určením veľkosti obrázka pridávaného do správy v nastaveniach. Podarilo sa mi pre moju e-mailovú schránku nastaviť len protokol sťahovania pošty IMAP4. Ten v mojom prípade pri hlavičkách nezobrazoval veľkosť prílohy, tak som nikdy nevedel, akú veľkú správu sťahujem. Z príloh pozná TXT a obrázky či videá, v prípade dokumentov (DOC, PDF) ponúkne len ich uloženie. E-mailový prehliadač si poradil len s prílohami do 600 kB. Maximálna veľkosť prílohy (príloh) pri odosielaní môže byt 594 kB.

EXTRA plus: jedna z prvých Nokií s pravidelnou kontrolou schránky.

Vstavaný internetový prehliadač odporúčam len na prezeranie WAP stránok, pre surfovanie internetom používajte výrobcom pripravenú Operu Mini priamo medzi Java aplikáciami. Vstavaný prehliadač ponúka zmenu veľkosti písma, zobrazenie stránky na celom displeji, určenie kódovacej znakovej sady, podporu JavaScript a iné funkcie. Na surfovanie internetom dobre poslúži podpora UMTS aj EDGE. Na lokálne pripojenie mobilu ku PC zase poteší microUSB konektor. Pripojenie mobilu ako čítačky kariet microSD ku počítaču pomocou tradičného USB kábla považujem za veľmi šikovné riešenie.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Použitie microUSB konektora, ktorý slúži na pripojenie všetkého typu príslušenstva, bolo očakávané. Neviem, prečo Nokia v balení oddelila samostatnú nabíjačku od konektora microUSB, a dokonca ani mobil nenabijete káblom ku PC. Nokia 6500 classic obsahuje len microUSB konektor a ten ju aj nabíja (aj pomocou USB kábla). Počas spojenia s PC pri použití mass storage má telefón aktívnu aj rádiovú časť (príjem hovorov).

Medzi organizačnými funkciami nájdete opakovaný budík, tónom môže byť aj FM rádio. Kalendár je šikovne prepojený s aktívnym pohotovostným režimom, aj jeho samotná aplikácia je prehľadne graficky vytvorená. Pod mesačným zobrazením vidíte aktuálne poznámky. Nechýba automatické mazanie udalostí, napríklad po mesiaci.

Poznámky v Nokiách patria k najvydarenejším, najmä vďaka písaniu s diakritikou a limitu až 3 000 znakov na poznámku. Odošlete ich ako textový súbor,cez MMS alebo Bluetooth.

Ďalšie funkcie: úlohy, kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času, hry (Backgammon II, Highroller Casino, Golf Tour, Rally 3D, Soccer 3D, Snake III), Java aplikácie Hľadanie, Načítajte!, Opera Mini, Presenter, Prevody, Sensor, Svetové hodiny a Yahoo! Go.

Zaujímavá je kalkulačka s vedeckou, bežnou aj úverovou verziou. Možnosti kalkulačky ma prekvapili. Podobne sa zväčšili možnosti časovača a stopiek (okruhy).

EXTRA plus: prepracovaná kalkulačka, časovač, stopky.

Výhody:

- veľmi pohodlné ovládanie,

- TV výstup,

- záznam VGA videí.

Nevýhody:

- chýba HSDPA a Wi-Fi,

- microUSB nenabíja?

- ovládanie fotoaparátu

Orientačná cena: predpokladaná 14 000 Sk

Záver

Nokia 6500 slide je plnohodnotným nástupcom dobre vybavených slajderov od Nokie (6280, 6288), ktoré mali problémy s kvalitou spracovania. Nokia sa poučila a nová testovaná vzorka bola skutočne prekvapivo dobre spracovaná. Netrúfam si hodnotiť kvalitu konštrukcie po mesiaci používania. Páči sa mi funkčná výbava tohto prístroja, od kompletnej ponuky zábavných po dostatočnú ponuku pracovných funkcií. Chýba zopár nadštandardných funkcií (Wi-Fi, HSDPA), ale priaznivci zábavných telefónov budú spokojní. Najväčším ťahákom je audio/video kábel v balení a prezeranie fotiek či sledovanie zaznamenaných VGA videí na televíznej obrazovke.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

www.nokia6500series.com

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.10.2007 - 12:22

heheh stary a dobry asi najlepsia s40 na trhu o d nokie...tie 6600sa mozu strcit su to cerepy...tento telefon fotakom predcilan n82 ato je uz co povedat...ODPORUCAM KAZDEMU

anonymous31.05.2007 - 21:40 Trvalý odkaz

Mato: Nevyzera to zle, a keby to bol smart

anonymous31.05.2007 - 21:50 Trvalý odkaz

RemuS: super vec (ale kedy uz bude nieco taketo + WiFi + Symbian a cena pod 10k...?)

anonymous31.05.2007 - 23:57 Trvalý odkaz

Mulano: ...velmi dobra cena .. :) a celkom susna vybava :)

Celá diskusia 174 príspevkov