Solárny panel v displeji

Dosť bolo nabíjačiek! Možno toto si povedal tím francúzskej spoločnosti Wysips, keď začal pracovať na prototype technologickej novinky. Má ísť o solárny panel umiestnený na displeji mobilného telefónu. Pokusov na túto tému už bolo vo svete viac a čas ukáže, či práve Wysips bude firma s globálnym úspechom.

Prečítajte si: LG GD510 Pop: lacný dotykový mobil aj so solárnym nabíjaním? (1. 10. 2009)

Tenký (menej než 100 mikrónov), priehľadný fotovoltický film zachytáva slnečnú energiu alebo energiu z iného svetelného zdroja, takže už nebudete musieť na obed hľadať nabíjačku.

Medzi výhody by v budúcnosti patrila aj menšia hrúbka a nižšia hmotnosť telefónov, kedže by už výrobcovia nepotrebovali osádzať hrubú batériu. Podľa pracovníkov firmy Wysips fólia neovplyvní citlivosť displeja na dotyk a dokonca nebude rušiť pri prezeraní 3D obsahu na displeji.

Wysips

Vďaka novej technológii sa mobilné zariadenie dokáže plne nabiť v priebehu šiestich hodín a s príchodom novej generácie panelu, ktorej dostupnosť očakávame na budúci rok, by už po hodine nabíjania mal byť telefón schopný vydržať tridsaťminútový hovor.

Wysips očakáva, že výrobcovia mobilných telefónov nebudú mať s implementáciou solárnych panelov do displejov problém a ich prítomnosť by sa nemala odraziť ani v koncovej cene za telefón. Predpokladá sa, že taká istá technológia bude použitá tiež pri tabletoch alebo e-bookoch v priebehu dvanástich mesiacov.

Či si počkáme rok alebo dva, nič to nemení na tom, že používanie mobilného telefónu a iných zariadení bez nutnosti sledovania kapacity batérie počas dňa, je príjemná predstava.

Zdroj: blog.laptomag.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu