Nelegálna verzia aplikácie Walk and Time sa snaží vychovávať

Na blogu českého výrobcu antivírusového softvéru blog.avast.com sa objavila zaujímavá informácia o zvláštnej forme upozorňovania na pirátske sťahovanie aplikácií.

Pri stiahnutí nelegálnej verzie aplikácie IncorporateApps Android s názvom "Walk and Text" si používateľ stiahol do svojho mobilného zariadenia s OS Android aj tzv. Trójskeho koňa. To, že Trojan potichu získava osobné údaje o majiteľovi mobilného zariadenia, ako sú IMEI, telefónne číslo, kontakty z jeho telefónneho zoznamu a pod. sú známe veci. V tomto prípade pracovníci firmy Avast zistili, že údaje boli odosielané na adresu URL, ktorá zdanlivo patrí do IncorporateApps. Vedenie dotknutej firmy sa ale proti zisteniam Avastu ohradilo a tvrdí, že so spomínaným vírusom nemajú nič spoločné.

Najzaujímavejšie na použitom Trojanovi je jeho správanie. Po vniknutí do databázy Kontaktov rozosiela na všetky uvedené čísla SMS s oznamom: "Ahoj, práve som z internetu stiahol pirátsku aplikáciu Walk and Text pre Android. Som hlúpy a sprostý, stála by ma iba jeden dolár. Nekradnite ako ja!" Následne aplikácia vyzve používateľa, aby si skontroloval svoj účet za odoslané SMS.

Vyzerá to, ako keby sa niekto snažil takýmto spôsobom vychovávať ľudí, čo radi sťahujú nelegálny obsah z internetu. Veď verejná hanba v podobe odoslaných SMS môže byť pre mnohých dostatočným trestom. Alebo nie?

Diskusia k článku:

Začať diskusiu