Bezkontaktné platby mobilom čoskoro realitou?

Technológia NFC (Near Field Communication) sa čoraz častejšie dostáva do popredia záujmu výrobcov telefónov, a tak už zopár starších a hlavne mnoho novších telefónov má v sebe implementovaný NFC čip. Majiteľ zariadenia s týmto čipom tak bude môcť zaplatiť za tovar aj mobilom.

Platenie mobilným telefónom namiesto platobnou kartou môže byť pohodlné a po zverejnení dohody spoločností Google, MasterCard a Citigroup o využívaní technológie NFC sa môže stať v blízkom čase realitou. Zatiaľ iba v USA, neskôr sa plánuje rozšírenie do európskych krajín. Túto funkciu automaticky podporujú mobilné telefóny od verzie OS Android 2.3 (Gingerbread).

Plánovaný platobný systém by umožnil Google ponúknuť obchodníkom viac údajov o zákazníkoch a pomáhal im lepšie cieliť reklamu. Zákazník by mal mať pod dohľadom svoje výdavky prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Prečítajte si: Orange: nové SIM karty s podporou bezkontaktných platieb (16. 12. 2010)

Pre masové rozšírenie tejto možnosti platenia za tovar zatiaľ bráni aj chýbajúce vybavenie u predajcov. Tak ako na platenie kartou potrebujú mať platobný terminál, takisto pri NFC bude nutné mať bezkontaktnú platobnú čítačku. Firma VeriFone, ktorá bezkontaktné čítačky vyrába, nedávno vyhlásila, že všetky jej nové terminály budú štandardne dodávané s podporou pre NFC.

VeriFone

S technológiou NFC koketujú aj iné spoločnosti. Preto by sa mohla časom stať súčasťou aj zariadení s OS BlackBerry či iOS od firmy Apple.

Zdroj: online.wsj.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu