Motorola RAZR2 V8

RECENZIA mid-endu Elegantné véčko s veľkým externým a interným displejom, 2 Mpix fotoaparátom a pamäťou 420 MB.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný uzavretý alebo Linux Java (dve verzie)

procesor: 500Mhz ARM11

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 103 × 53 × 12 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 186 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: 118 g)

vonkajší displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 50 mm,

vnútorný displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (MPEG4, 176 x 144 b.),

pamäť: 420 MB (existuje aj verzia 2 GB),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+4, EDGE 4+4,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné: minializácia Java aplikácií, WAP 2.0, HTML,

batéria: 770 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 300 h pohotovosti / 11 h hudby,

SAR: 0,59 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, podpora pamäťových kariet, RSS, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka (microUSB), stereo slúchadlá (microUSB),

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola RAZR V8 zrejme stále nebude tým prelomovým modelom, na ktorý stále čakáme. Na StarTac sme už zabudli, po dlhých rokoch od týchto prekvapivo tenkých véčok prišla žiletka, Motorola RAZR V3. A na tú asi tiež už pomaly zabúdame, preto by to chcelo opäť niečo prevratné. Motorola RAZR2 V8 je naozaj akýsi dvojnásobný RAZR, ale asi len vo veľkosti externého displeja a inovácií softvéru. Neviem, čo by malo spokojného "motoroláka" ťahať ku vé-osmičke. Prelomovým elegánom bola V3-ka, funkčne nabitá bola zase Motorola V3x, a oproti nej neponúka V8 snáď nič navyše. To však neznamená, že RAZR2 V8 nie je pekný mobil. Práve naopak! Z krásneho balenia vytiahnete elegantné tenké véčko s veľkým externým aj hlavným displejom a krásnym lesklo-matným povrchom.

Motorola RAZR2 V8 má aj dvojičku RAZR2 V9, s podporou HSDPA a pamäťou 45 MB + pamäťové karty microSD...aspoň tak hovoria doterajšie informácie. Na trh sa dostane neskôr.

Motorole V8 zmizla "brada", teraz dizajnovku charakterizujú jemné tvary a línie. V zavretom stave môžete ľavým dvojitým tlačidlom zmeniť zvukový profil telefónu. Na stlačenie akéhokoľvek bočného tlačidla telefón reaguje jemnou vibráciou. Podržaním ľavého jednotlivého tlačidla bočné ovládacie prvky zablokujete. Podržaním žiadneho bočného tlačidla neaktivujete žiadnu funkciu, to ma trocha mrzí. Najmä, keď je hudobný prehrávač možné ovládať dotykom externej obrazovky. Aj ten je nutné spustiť po otvorení véčka.

Otvorenie jednou rukou nie je problematické, ale veľký mobil sa bude v malej ženskej ruke ovládať aj otvárať trocha horšie. Vnútorný displej mohol byť o čosi väčší, plocha tu na to je. Klávesnica je rozľahlé, jednoliata, opäť by som uvítal novší štýl s lepším hmatovým odlíšením jednotlivých tlačidiel. Otvor pre pamäťovú kartu chýba, príslušenstvo aj nabíjačku pripojíte pomocou microUSB konektora v ľavej bočnej stene. Motorolu V8 som bez problémov nabil aj microUSB nabíjačkou pre Bluetooth handsfree od Nokie.

EXTRA plus: použitie kvalitných materiálov a veľmi dobré spracovanie.

Klávesnica je perfektne podsvietená. Hudobný prehrávač má ako jediná funkcia priradené špeciálne tlačidlo. A s hudobným prehrávačom je spojené aj jeho ovládanie pomocou troch dotykových tlačidiel v spodnej časti externého displeja. Jedná sa len o posun vzad, vpred (stlačením skok o skladbu alebo podržaním aktivujete zrýchlený posun) a play / pause. V zavretom stave nespustíte ani playlist, ani iné funkcie hudobného prehrávača. Mrzí ma, že som neobjavil žiadnu ďalšiu funkciu, ktorá by bola ovládateľná v zavretom stave, resp. ktorá by nebola zavretím prístroja ukončená. Ľavým výberovým tlačidlom v pohotovostnom stave vyvoláte špeciálne menu Možnosti:

- uzamknúť externé tlačidlá

- vyfotografovať

- vytvoriť správu

- zmeniť štýl upozornenia (profil)

- zapnúť režim lietadlo (off-line)

- prispôsobiť základnú obrazovku

- nastaviť budík

Prispôsobenie základnej obrazovky zahŕňa aktiváciu zobrazenia ikon funkcií priradených štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla a zmenu týchto funkcií, ktoré spustíte len v pohotovostnom stave, ďalej tiež štýl či skrytie hodín a zobrazenie dátumu.

EXTRA plus: prispôsobenie ponuky menu, presúvanie jednotlivých priečinkov, tvorba nových...

Obidva displeje sú veľké, detailné a pekné. Vonkajší mi pripadá trocha nevyužitý, vnútorný je vďaka novému operačnému systému Linux Java využitý celkom dobre...určite lepšie než v predchádzajúcich modeloch s hrubým veľkým písmom s dvojitým riadkovaním. Pochvaľujem si zobrazenie štvorice ikon na domácej obrazovke, aj novú grafiku celej ponuky funkcií. Prítomné je zobrazenie hlavnej ponuky v štýle zoznamu aj deviatich ikon. Užívateľa určite poteší presun funkcií, vlastné usporiadanie, vytváranie nových priečinkov, ich úprava, voľba ikôn a pod. Viditeľnosť displejov na slnečnom svetle je celkom dobrá.

EXTRA plus: veľký externý displej s trojicou dotykových hudobných tlačidiel.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Operačný systém v testovanej verzii nebol Linux Java, na ktorý som sa tešil. Od bežného uzavretého OS ho vo V8 rozoznáte len ťažko, no ponúka niekoľko možností navyše. Veríme, že sa čoskoro dostaneme aj k Linuxovej verzii V8 a rozdiely napíšeme.

Fotoaparát je priemerný, dva megapixely sú dnes štandardom strednej triedy. Spustíte ho bočným tlačidlom len po otvorení prístroja, po následnom zavretí vidíte obraz aj na veľkom vonkajšom displeji. V8 poslúži takto ako výborné zrkadlo. Pri fotení v zavretom stave sa pripravte na výsledky zrkadlovo obrátené. V nastaveniach si môžete zvoliť automatické uloženie, automatické odoslanie, rozlíšenie (240 x 320 až 1 200 x 1 600 bodov) alebo kvalitu (3 stupne). Bez blesku to večer ide len ťažko, večerné zábery sú zašumené. Motorola V8 ponúka aj odfotografovanie série snímok či časovanú samospúšť. Snímky nájdete v kancelárske nástroje - správca súborov - obrázky. Ja som si správcu súborov radšej presunul do priečinka Multimédiá. Motorole RAZR2 V8 nechýba lupa a listovanie snímkami roztiahnutými na celú plochu displeja.

EXTRA mínus: slabé výsledky fotoaparátu, aj záznamu videí.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa ma trocha sklamal, jedná sa o rozlíšenie 176 x 144 bodov. Dĺžka môže byť obmedzená na jednu MMS. Videá môžete prezerať otočené a na celom displeji.

Parametre videa:

celkovo: 236 kbps (asi 1,8 MB / min., asi 10 s do 300 kB MMS)

obraz: 176 x 144 b. (tvári sa ako 320 x 240), 15 fps, 224 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Profily prepnete aj v zavretom stave, nechýba medzi nimi žiaden štandardný štýl.

EXTRA mínus: z profilov sa vytratilo pravidelné pripomínanie prijatej správy či neprijatého hovoru.

Hudobný prehrávač spustíte stlačením tlačidla s notou. Dokáže vyhľadávať playlisty, intepretov, albumy, žánre, všetko alebo len naposledy prehraté. Zo stereo efektov sú prítomné zváraznenie basov a priestorový efekt. Šikovnou funkciou môže byť hľadanie v rámci skladieb a intepretov. To funguje rýchlo a spoľahlivo. Prehrávač zobrazuje aj obrázok albumu. Najzaujímavejšie je asi prehrávanie v zavretom stave s dotykovým ovládaním. Na externom displeji sa v spodnej časti sa objavia tri dotykové tlačidlá, o ktorých som písal v časti venovanej displejom. Rýchly posun podržaním dotykovej šípky je naozaj rýchly, to sa mi páči.

EXTRA plus: vstavaná pamäť 420 MB

EXTRA mínus: chýba podpora pamäťových kariet.

Telefónny zoznam môže byť zobrazený vo forme zoznamu alebo miniatúr (peknejšie zobrazenie aj s číslami). Ku menu priradíte veľké množstvo položiek, viacero čísiel, e-mailov, hlasovú poznámku... Jednoduchým stlačením bočného tlačidla v zavretom stave stíšite zvonenie, dvojitým hovor odmietnete. Počas hovoru nevidíte jeho aktuálne trvanie, až do zmeny tohto nastavenia v nastaveniach hovoru. Po zložení zobrazí RAZR 2 V8 celkovú dobu hovoru. Nahrávanie je možné až po vstupe do menu - multimédiá - nahrávanie zvuku. Odmietnutý hovor nie je zobrazený na domácej obrazovke, aj keď ho V8 považuje za neprijatý. V registri sú jednotlivé typy hovorov (prijatý, neprijatý, volaný, odmietnutý) odlíšené naozaj nenápadne, keďže všetky typy hovorov majú drobnú ikonu rovnakej farby. Ak voláte dvakrát na jedno číslo, do registra hovorov sa zapíšu oba telefonáty (alebo aj "prezvonenia"). Motorola RAZR2 V8 zobrazuje aj dĺžku jednotlivých telefonátov. V Motorole RAZR2 V8 je prítomná aj rýchla voľba.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Jednotný editor pre tvorbu SMS a MMS správ je pre niekoho pozitívnou zmenou, pre iného naopak. Slovník iTap píše správy s diakritikou, a tak na jednu SMS máte len 70 znakov. Ale jeho reakcie sú prekvapivo rýchle a nemal som problém s jeho používaním. SMS zmeníte na MMS aj bez pridania obrázka, to je fajn. Páči sa mi odosielanie správ, pri ktorom sa ocitnete v zozname a jednoducho označujete mená, ktorým je správa určená.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Pochvaľujem pravidelnú kontrolu e-mailov, na každú kontrolu ste upozornení informáciou na externom displeji. Používal som 15-minútový interval a výber prvého kilobajtu každej správy. Neznáme prílohy (nepodporované formáty) môžete uložiť, odoslať e-mailom, správou alebo cez Bluetooth. Žiaľ, V8 nedokáže zobraziť ani HTML správy, HTML obsah zobrazí ako nepodporovaný typ prílohy. Po uložení prílohy som ju však v správcovi súborov bez problémov otvoril pomocou internetového prehliadača. Text nebol zalomený, čítanie dlhých riadkov teda nebolo práve najpohodlnejšie, preto bolo v prehliadači nutné zapnúť funkciu "prispôsobiť displej" stlačením hviezdičky.

EXTRA mínus: komplikované zobrazovanie HTML správ.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Internetový prehliadač Opera 8.50 zobrazí aj celé webové stránky, hodí sa aj na prezeranie WAP-u. V prehliadači funguje len niekoľko klávesových skratiek (hviezdička: normálne zobrazenie / prispôsobenie obrazovke), pre takmer každú zmenu zobrazenia treba vstúpiť do možností. Stránku môžete uložiť alebo z nej vybrať jednotlivé objekty (napríklad obrázok či linku uložiť, použiť, odoslať e-mailom, správou, cez Bluetooth...). To je veľmi zaujímavá funkcia. Prehliadač tiež dokáže pracovať s viacerými oknami. V nastaveniach zobrazenia určujete veľkosť textu, zobrazenie posúvačov, kontextového okna, obrázkov, zapnutie zvukov, JavaScriptov, doplnkov. Nechýba ani zobrazenie na celej obrazovke, ale toto si prehliadač nepamätá a je ho nutné komplikovane zapínať.

EXTRA plus: kvalitný internetový prehliadač.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Na lokálny prenos dát dobre poslúži Bluetooth a microUSB konektor. V balení nájdete USB kábel, ktorý pri mass storage mobil aj nabíja. Po pripojení ku PC sa RAZR2 V8 objaví ako externý disk s kapacitou 420 MB. Zápis dát z PC cez USB 2.0 prebiehal rýchlosťou 1,8 MB/s (zápis asi 15 Mbps, výrobca deklaruje max. 480 Mbps). Nebolo problém použiť microUSB-USB kábel z Nokie 6500 classic alebo aj Motorolu RAZR2 V8 nabiť nabíjačkou ku handsfree Nokia s microUSB konektorom. Na diaľkové prenosy poslúži len GPRS a EDGE, aj keď najvyššej triedy.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Budíky sú tri, opakované, podrobné. Páči sa mi, že pri nastavovaní budenia vidíte aktuálny čas. Určujete tiež dobu driemania, hlasitosť a melódiu. Kalendár je štandardný, nič sa nezmenilo. Nastavujete predvolené mesačné zobrazenie, automatické odstraňovanie udalostí, nastavenie začiatku, konca a priebehu dňa (páči sa mi oddelenie denného režimu po dvoch hodinách, čím vidíte celý deň na jednej obrazovke bez posunu).

Z ďalších funkcií sú prítomné: svetový čas, kalkulačka, zoznam úloh, poznámky. Priečinok Google v hlavnej ponuke je len záložkou internetového prehliadača.

Z Java aplikácií, ktoré jednotlivo môžete mať minimalizované (teda vždy len jednu), v novom telefóne nájdete: motorola backup, motorola setup, motorola text, hry football, sudoku a rough guides.

Výdrž Motoroly RAZR2 V8 nepatrí ku žiadnym rekordným hodnotám, spoľahnite sa na maximálne 2 dni bežného používania.

Výhody:

dizajn a spracovanie,

veľký externý displej,

prispôsobenie si menu,

dotykové ovládanie hudobného prehrávača.

Nevýhody:

málo funkčných noviniek,

veľké rozmery najmä pre ženy,

chýba podpora pamäťových kariet.

Orientačná cena: asi 12 000 Sk

Záver

Motorola RAZR2 V8 musí jednoznačne upútať svojim dizajnom. Je to krásne véčko s veľkým externým displejom, čistými líniami a odolným krytom. Budete ju často leštiť, ale to jej určite odpustíte. Veľmi silného súpera má v Nokii N76, smartfóne s množstvom technologických vylepšení, 3,5 mm konektorom a prekvapivo kvalitnou hlasnou reprodukciou hudby. Jej cena je vyššia len o asi 2 000 korún. Z telefónov klasickej konštrukcie bude silným súperom Sony Ericsson T650i aj Nokia 6500 classic. Z elegantných slajderov treba spomenúť lacnejší Samsung U600.

Dôležité odkazy:

produktová stránka (SK, aj s TV reklamou)

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.11.2007 - 01:43

bolek: V rss-feede a v nadpise prehliadaca je uvedene "Motorola RAZR2 V8 - Recenzia - Fony.sk" V perexe (Prvý kontakt s mid-endom) a v texte (Múdrejší budem až pri recenzovaní) zase nieco ine. Tak to nejako zosuladte. To by bola ta recenzia dajako rychlo;-)

anonymous29.05.2007 - 18:23 Trvalý odkaz

riso: v RSS spravach je vzdy na zaciatku:
Novinka: ...
Recenzia: ...
A to na zaklade skupiny clankov, do ktorej zapada. Stalemu citatelovi je to urcite jasne. Ono casom clanok id=501 bude casom Recenziou. ;) Teraz je to , ze ide o prvy kontakt, jasne uvedene v prvych riadkoch. Tak, ako vzdy.

anonymous29.05.2007 - 20:45 Trvalý odkaz

LoL: Konecne drzi fon niekto iny v rukach ako riso. A, ze su to ale pekne rucky...a nielen tie :))

anonymous29.05.2007 - 22:35 Trvalý odkaz

mazo: neviem ci zoznam tzch nepodporovanych veci je taky dlhy a hlavne ci tie veci v nom su take dolezite...
Mrzi akurat podpora microSD kariet. Aj ked osobne si myslim ze 2GB je na telefon (vratane mp3 prehravaca) dostacujuce az az...

anonymous30.05.2007 - 00:53 Trvalý odkaz

graffoo: mne by na nom chybal lepsi fotak s AF (ked uz to ma byt poriadny nastupca), FM radio a ten prehliadac dokumentov by sa tiez obcas zisiel... WiFi povazujem vo fone a zvlast na Slovensku zbytocnost, infra je prezitok, 3G sa hodi tak akurat na videohovor a pokial by som ho chcel mat aj ako modem (co nepotrebujem). Samozrejme 3,5 jack by potesil, pri takej velkej pamati si to ten fon priam pyta :) a aktivny pohotovostny mi nejak nechyba, stacia mi poznamky v standby na styl SE. ale to tato motka tiez tusim nema...

Celá diskusia 24 príspevkov