Nokia 2600

Recenzia jedného z najjednoduchších fónov Ide o mobil s minimálnym množstvom funkcií, jednoduchým dizajnom a návratom k slávnemu tlačidlu Navi-key.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 108 x 46 x 20 mm,

hmotnosť: 95 gramov,

displej: pasívny, 128 x 128 b, 4 096 farieb,

pamäť: 200 kontaktov, 60 SMS,

správy: SMS, CB,

prenos dát: -

zábava: polyfónne zvonenia,

batéria: BL-5C, Li-Ion 820 mAh

výdrž: do 3,5 h hovoru/250 h pohotovosti

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nokia 2600 je veľmi jednoduchý, ale o to sympatickejší telefón bez rušivých prvkov a s použitím osvedčených farebných kombinácií. Okolo displeja na oči príjemne pôsobí elegantné pochrómované orámovanie. Na pravom boku sa nachádza otvor pre výstup zvukov hlasného reproduktora. Do oboch horných rohov umiestnil výrobca otvory na pútko. V spodnej časti sa nachádzajú len dva konektory (nabíjačka a ostatné príslušenstvo), vedľa ktorých vidno drobný otvor mikrofónu. Telefón nepatrí k najľahším ani k najmenším, ale tradičné rozmery môžu byť v tejto triede telefónov len výhodou. Trocha mi prekáža hladký povrch použitého materiálu, takže sa prístroj ľahšie z ruky vykĺzne. Okrem bočných stien a klávesnice je vymeniteľný celý obal telefónu, a to pomocou niekoľkých jednoduchých pohybov. Zadná časť sa pri výmene batérie či SIM karty odstraňuje celá. Logo na zadnej stene sa podobá prvku použitom na známej 3510-ke, ale v tomto prípade už nie je vytvorené z protišmykového materiálu, čo hodnotím jednoznačne kriticky. Vŕzganie sa vďaka výmenným krytom pravdepodobne dostaví neskôr, na novom prístroji som ho ani po niekoľkých dňoch nespozoroval.

Klávesnica

Jednoduchá klávesnica z tvrdého plastu s perfetným podsvietením a primeraným odstupom tlačidiel. Ich rozmery sú taktiež dostatočné, väčšie byť už vlastne ani nemohli. Novinkou je opätovné použitie Navi-key , ktoré sa nachádza nad štvorsmerným ovládacím tlačidlom. Po jeho ľavej strane je tlačidlo "c" pre mazanie a návrat späť, po pravej zase tlačidlo pre vypnutie/zapnutie telefónu a prepínanie profilov. Jeho umiestnenie do bloku klávesnice je v prípade Nokie novinkou.

Jednotlivým číslam je možné v položke Kontakty priradiť rýchlu voľbu. Nechýba ani automatické blokovanie klávesnice. Proti klávesnici Nokie 2600 nemám takmer žiadne výhrady. Zvyk si však vyžaduje nové rozmiestenie ovládacích tlačidiel.

Displej

Zobrazí len 4 096 farieb na ploche 128 x 128 bodov, pochváliť však musím antireflexnú vrstvu, ktorá zvyšuje čitateľnosť údajov na priamom slnku. Nokia sa tak displejmi s touto vrstvou radí k už viacerým výrobcom, ktorí si uvedomili situáciu, ktorá nastáva v letných dňoch. Načo mi je 65 tisíc farieb, keď nevidím ani jednu?

V nastaveniach displeja si môže užívateľ zvoliť jednu z 13-tich grafických tém, ktoré je možné ešte čiastočne doupravovať (tapeta na pozadí, pozadie pri listovaní menu, štýl zobrazenia indikátora stavu signálu a akumulátora). Hlavná ponuka môže byť v štýle zoznamu (vtedy je listovanie pekne animované, ale aj dostatočne rýchle) alebo ikôn. Východzou je v oboch prípadoch položka Správy. Samozrejmosťou je šetrič displeja. Nastaviteľný je aj jas.

V ďalších úrovniach menu sú naraz zobrazené 2položky pod sebou, v zoznamoch správ či kontaktov vidíte pod sebou naraz 4 položky. Pri písaní aj čítaní správ zobrazí 6 riadkov textu.

Melódie

Profily, ako sme už spomínali, je možné meniť pomocou tlačidla pre vypnutie/zapnutie telefónu. V telefóne sa nachádza 60 rôznych MIDI melódií, ktoré môže sprevádzať rytmické vibrovanie. Špeciálne zvonenie je možné priradiť aj k prijatej SMS správe, budíku alebo pripomienke v kalendári.

Pamäť:

200 kontaktov,

60 SMS,

60 melódií,

10 pripomienok.

Telefónny zoznam

Do zoznamu už tradične vstúpite šípkou nadol. Zobrazenie kontaktov je možné 3 spôsobmi: meno a číslo, zoznam, len mená). Pri zobrazení mien bez telefónnych čísiel sa toto zobrazí po stlačení mriežky. Zaujímavou novinkou je zoznam blokovaných kontaktov. Telefón si zapamätá 200 jednopoložkových záznamov. Jednotlivým kontaktom je možné priradiť vlastné zvonenia (nie skupinám). Podobný systém funguje v Sony Ericssonoch. Zobrazený môže byť buď zoznam na SIM alebo v telefóne.

Hovor

Vytáčanie čísla aj ukončenie hovoru sa uskutočňuje pomocou potvrdzovacieho tlačidla. Posledné volané čísla zobrazí telefón po stlačení šípky nahor v pohotovostnom stave. Počas hovoru umožňuje prístroj zobraziť jeho aktuálnu dĺžku, ďalšou možnosťou je zapnutie zobrazenia dĺžky hovoru po jeho ukončení. Telefonovanie je príjemné vďaka oblým tvarom a dostatočnej hlasitosti reproduktora. Nokia 2600 umožňuje využiť funkciu hlasného handsfree. Počas hovoru je možné vypnúť mikrofón, vstúpiť do telefónneho zoznamu či hlavnej ponuky funkcií.

SMS

Písanie SMS spríjemňuje slovník T9, kvalitná klávesnica a zobrazenie až 6 riadkov textu. Reakcie telefónu sú rýchle, ale na to sme si v prípade Nokií už akosi zvykli a prekvapil by skôr opak.

Organizačné funkcie

Budík ? je súčasťou hlavnej ponuky funkcií. Umožňuje výber vlastnej melódie a niekoho možno prekvapí aj možnosť opakovania budenia vo vybraných dňoch v týždni.

Pripomienky ? Nokia 2600 si zapamätá 10 pripomienok obsahujúcich 35-znakový text s dátumom a časom zvukového pripomenutia. Nechýba ani mesačný náhľad na kalendár a možnosť hromadného mazania všetkých pripomienok.

Ďalšie funkcie

- kalkulačka ? veľmi jednoduchá aplikácia s jednoduchou sprievodnou animáciou.

- zápisník ? akýsi zaznamenávač výdavkov za jedlo, dopravu, reštaurácie, zábavu a iné. V telefóne sa nachádza denný a mesačný účet. Kategórie výdavkov je možné pridávať aj vymazávať.

- premena jednotiek ? teplotné, hmotnostné, dĺžkové, plošné, objemové a vlastné jednotky.

- odpočítavanie času a stopky si nevyžadujú podrobnejší popis.

- skladateľ ? jednoduchý skladateľ známy už zo starých modelov.

- hry ? Mobile Soccer, Bounce a Nature Park.

Výhody:

jednoduchosť,

triezvy, elegantný dizajn,

spĺňa svoje určenie.

Nevýhody:

absencia MMS, obrázkových funkcií (galéria), WAP-u,

jednopoložkový zoznam s malou pamäťou.

Nokia 2600 je veľmi jednoduchý model určený nenáročným užívateľom, ktorí vyžadujú prístroj na telefonovanie a prácu s textovými správami. Dnes by som však uvítal v každom modeli aj prítomnosť MMS-iek. Nokia však potrebuje nasýtiť trh lacným a pekným modelom, a tým 2600-ka istotne aj je. Telefonovanie a písanie správ zvláda na výbornú, ponúka doplnkové funkcie ako hlasné handsfree či slovník T9. Nesmieme zabudnúť na kvalitnú klávesnicu. Nakoniec musím vyzdvihnúť skutočne vydarený dizajn a veľmi vhodne zvolenú farebnú kombináciu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

ondrejko: Predam ju za 690 korun.Vynikajuci stav,neblok.Okres Prievidza.mail: kukecZAVINACzoznam.sk

Celá diskusia 1 príspevok