4ka varuje pred podvodníkmi. Útočia na city

Zahraničné čísla začínajúce sa zvyčajne predvoľbou exotických krajín, otravujú Slovákov pravidelne. Mobilní operátori zvyčajne takéto nahlásené čísla blokujú. 4ka teraz upozorňuje, že podvodníci začali využívať na oklamanie obetí nový spôsob.

Mobilný operátor zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia. Na rozdiel od minulosti, podvodníci tentoraz použili novú, sofistikovanú schému a ľudí sa snažili oklamať prostredníctvom hlášky v českom jazyku. 

Namiesto prezváňania, pred ktorým sme vás varovali v lete, sa najnovšie po zodvihnutí hovoru ozve ženský hlas, ktorý v češtine naliehavo oznámi: "Ahoj. Toto je volanie od rodiny a priateľov, prosím, pozorne počúvajte. Rodina alebo priateľ požiadali o tento hovor. Táto služba je zdarma na použitie. Budeme vás teraz prepojovať, prosím, neskladajte tento hovor. Ďakujem." 

Za tento hovor, keďže je prichádzajúci, sa neplatí. No hovor sa vzápätí preruší a dôverčivý zákazník v obavách o svojich blízkych môže zavolať späť. A tu nastáva problém, hovor je spoplatnený sumou až 4 eurá za minútu. 

Podľa operátora obvolávali včera v podvečerných hodinách automaty tisíce zákazníkov 4ky. Operátor útok odhalil a okamžite zablokoval hovory z krajín, odkiaľ podozrivé telefonáty prichádzali. Išlo o Gabon, Guyana, Zimbabwe, Nauru, Cookove ostrovy a niektoré regióny Bosny a Hercegoviny.

4ka aj napriek rýchlemu zásahu upozorňuje všetkých zákazníkov, aby boli obozretní. Najmä ak sa na displeji telefónu objaví číslo so zahraničnou predvoľbou a nevolali automaticky na každý zmeškaný hovor späť. Ušetria si tak nepríjemné prekvapenie pri čítaní faktúry. 

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu