4ka spustila komerčnú prevádzku 5G siete

Najmladší operátor novinku oznámil na svojom facebookovom účte. Využívať ju môžu všetci Štvorkári, no musia splniť dve podmienky.

Oficiálne spustenie testovacej prevádzky 5G siete 4ky sa uskutočnilo v júli tohto roka. Teoretické rýchlosti môžu byť až 1 Gbit/s, v praxi však treba rátať s oveľa nižšou, približne 100 Mbit/s pre sťahovanie dát. Všetky podrobnosti sme vám priniesli v článku 4ka spustila prevádzku 5G siete, zatiaľ v Banskej Bystrici.

Dnes operátor pridal na svoj Facebook informáciu o spustení komerčnej 5G siete. Stále však funguje iba na malom území Banskej Bystrice, ďalšie lokality majú pribúdať postupne.

Na využítie najmodernejšej siete piatej generácie potrebujete byť nielen v pokrytí vysielačov, ale aj pripájať sa na mobilnú sieť zariadením s podporou 5G. Takých smartfónov zatiaľ nie je veľa, ich masívnejší príchod sa očakáva s rozmachom 5G sietí aj u zvyšných operátorov. 

5G sieť 4ky využíva 1,8 GHz frekvenciu pridelené operátorovi spolu s 3,7 GHz materského SWAN-u v 60 MHz šírke pásma. 3,7 GHz sa stará o prenos používateľských dát (hlasu, videa a pod.) 1,8 Ghz zas o obslužnú komunikáciu mobilu s vysielačom a nastavenie zvyšných parametrov. 

Zdroj: facebook.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu