4ka smart tipy: Novinky pri platení v obchodoch. Čo nás čaká už onedlho?

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Keď príde reč na peniaze, väčšine z nás sa v hlave stále vybavia klasické bankovky a mince. Už o pár rokov však bude všetko inak. 

Okrem platenia mobilom a cez internet sa budeme môcť pripraviť aj na ďalšie zmeny. Smerovať budú najmä k zvýšeniu pohodlia a bezpečnosti. Tu je niekoľko z nich.

Hotovosť? Už len v našich spomienkach!

Prvé zmienky o fyzickom platidle by sme našli ešte ďaleko pred našim letopočtom. V budúcnosti však na niečo podobné v žiadnom prípade priestor nie je

Možno by ste boli prekvapení, čo všetko sa za podaním mincí alebo bankoviek s nominálnou hodnotu 5, 10, 20 alebo ešte viac eur pracovníkovi pri pokladni v obchode skrýva. 

Nemecká banka N26 spočítala, že náklady na tlač a razenie peňazí, ich bezpečný prevoz, počítanie a držanie v trezoroch stoja približne 10 miliárd ročne! 

A to v tomto čísle nie sú zarátané postrácané mince a nešťastne vypraté bankovky. Budúcnosť je vo virtuálnych peniazoch, ktoré z vášho účtu odídu po priložení karty, mobilu, hodiniek alebo čokoľvek iného. 

Samozrejme, úplné ukončenie doby cashu si bude vyžadovať zmenu myslenia ľudí, ktorí za najbezpečnejšie miesto pre uloženie výplaty považujú vankúš alebo poličku v kuchyni. Pre mladú generáciu to ale nebude problém. 

V niektorých švédskych bankách by sme už hotovosť nenašli a obchody, kde sa dá platiť len kartou, nájdeme v mnohých krajinách už aj dnes. 

 

Bezpečnejšie platobné karty

Debetné a kreditné karty sú dnes chránené PIN-om, alebo trojmiestnym CVC/CVV kódom a SMS verifikáciou pri platbe na internete. 

V mobiloch a hodinkách sú karty uložené a prístupné až po overení odtlačku prsta alebo skenu tváre. Aj so samotnými plastovými kartičkami sa však ešte dá veľa spraviť. 

Ako na to, bankám ukázal napríklad Apple. Jeho Apple Card nemá žiadne číslo. Prípadným zlodejom je teda úplne na nič.  

Brad Pitt si síce vo filme Ad Astra na jednom z futuristických komerčných letov medzi planétami od letušky kupuje deku priložením prsta, čoho sa zrejme v realite až tak úplne nedočkáme, k platbám cez hodinky a mobil ale určite pribudne ešte niečo ďalšie. Možno podkožné čipy alebo prstene

 

Bitcoin, blockchain a virtuálne meny

Bitcoin sa v súčasnosti správach objavuje hlavne v súvislosti so špekulantami, ktorí chcú na raste jeho hodnoty oproti doláru či euru zbohatnúť. 

Komunita mu však verí hlavne kvôli decentralizovanému riadeniu. Každá transakcia musí byť overená viacerými počítačmi v sieti. Takáto kontrola v takzvanej blockchain databáze má byť teoreticky neoklamateľná a 100 % odolná voči chybám a podvodom. 

Jasné, najznámejší Bitcoin má svoje nedostatky, ťaženie jeho nových blokov totiž už dnes potrebuje mimoriadne výkonné grafické karty a spotrebúva veľa energie, čo je samozrejme neekologické. 

Okrem Bitcoinu sú tu však aj iné meny: Litecoin, Ethereum, Stellar či mnohé ďalšie. Niektoré odstraňujú veľa z nedostatkov Bitcoinu, napríklad platby zaúčtujú prakticky okamžite. 

Investovali do nich preto aj banky, ktorým blockchain technológia môže pomôcť znížiť náklady a skrátiť často niekoľkodňové čakanie na presun peňazí. 

Vlastnú menu Libra plánuje zaviesť aj Facebook. V posledných dňoch síce od projektu odskočili Visa, Paypal aj Mastercard, no stále môže zamiešať karty. 

 

Nová legislatíva a pravidlá - PSD2

Keďže sme členmi Európskej únie, klientov slovenských bánk sa budú týkať aj nové pravidlá. Tie majú za úlohu hlavne chrániť spotrebiteľov a ich vklady aj v prípade, že príde ďalšia finančná kríza. 

Od 14. septembra tohto roka začala platiť nová smernica o platobných službách PSD2

Spomínané overovanie platieb na internete SMS-kou sa už stalo povinným. SMS verifikáciu alebo kód zaslaný na e-mail (dvojfaktorovú autentifikáciu) museli banky zapnúť aj pri prihlasovaní sa do internetbankingu. 

V prospech spotrebiteľa sa tiež skrátili lehoty pre reklamovanie platieb, alebo jeho ochrana pri nákupe na internete. 

Klienti tiež budú môcť udeliť prístup k údajom vo svojom účte tretím stranám cez špeciálny chránený kanál. Hoci to znie hrozivo, v praxi to znamená napríklad, že mobilné aplikácie pomáhajúce so strážením mesačných výdavkov získajú prístup k výške zostatku na vašom účte. Samozrejme, peniaze si bez vašeho sťahovať nemôžu, takže výplata zostane v bezpečí.

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu