4ka smart tipy: Cestujete na dovolenku? Dnes si už letenky, hotel aj auto rezervujete online

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

 

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Na dovolenkový odpočinok sa väčšina z nás teší celý rok. Zaslúžené ničnerobenie ale neprichádza zadarmo a celý výlet musíte starostlivo naplánovať. Obzvlášť, ak cestujete s malými deťmi. 

V slovenských mestách stále prežívajú aj klasické cestovné kancelárie, ktoré všetko vybavia za vás, za ich služby si však poriadne priplatíte. Ak zvládnete použiť internet a neodradí vás trochu základnej komunikácie v cudzom jazyku, vezmite to do vlastných rúk!   

S týmito službami bude vaša dovolenka lacnejšia, zaujímavejšia a často aj oveľa pohodlnejšia.

Hľadáme lacné letenky

Že existujú nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré vás kdekoľvek po Európe dopravia za pár desiatok eur, asi viete. Kde však loviť ich ponuky? Vyhľadávač Pelikan.sk je plne v slovenčine. Zvolíte si tam cieľovú destináciu alebo priamo výber akciových ponúk, ktorý vás inšpiruje namiesto čítania bedekrov. 

Dátum cesty môžete doladiť podľa zobrazených cien, ceny leteniek totiž výrazne kolíšu podľa sezóny aj dní v týždni. Možno budete prekvapení a dovolenku v Berlíne, Paríži, Barcelone či Osle absolvujete namiesto každoročného Egypta či Chorvátska vôbec prvýkrát v živote. 

Na rovnakom princípe fungujú stránky Kayak.com, Kiwi,com a Skyscanner.net. Spomenúť musíme tiež čoraz populárnejšiu slovenskú facebookovú stránku Tour de svet, kde jej autor hľadá ponuky za vás. Pri nich je však pravdepodobné, že v kabíne lietadla ani v hotelovej lobby nebudete zďaleka jediní Slováci.  

Konečný výber leteckej spoločnosti je len na vás. Po Európe zrejme prežijete aj menší priestor na nohy v nízkonákladovkách, tie však s obľubou spoplatňujú väčšiu batožinu a lietajú na vzdialenejšie letiská.  

Ubytovanie na istotu alebo v zaujímavejších lokalitách

Ak už máte letenky, na rade je ubytovanie. Tu je jasným kráľom web Booking.com, ktorý ponúka výber hotelov, hostelov a súkromných ubytovaní úplne všade. Zoradiť si ho môžete podľa ceny, počtu postelí, hodnotenia ostatných alebo výbavy.

Potrebujete bezplatné parkovanie, vlastnú kúpeľňu, klimatizáciu, žehličku či bazén? Zaškrtnite ich vo filtri ponúk. 

Často bezplatné storno vás ochráni od zbytočných poplatkov pri problémoch a overená platobná brána zas pred podvodmi. Ak chcete mať istotu maximálneho komfortu, hľadajte ponuky overených hotelov s 24-hodinovou recepciou. 

Na Bookingu totiž pomaly pribúdajú aj ponuky individuálnych hostiteľov, ktoré nájdete na Airbnb.com. Aj táto služba má svoje čaro. Namiesto sterilného hotela si totiž vďaka nej môžete rezervovať celý dom, chatu alebo len malú izbu a budete sa tak cítiť ako jeden z miestnych obyvateľov. 

Hodnotenie poskytovateľov a prísne podmienky by mali byť zárukou bezpečnosti, riziko je ale oproti zabehnutým hotelom vždy vyššie. 

S autom z požičovne toho uvidíte viac 

Lietadlom doletieť do cieľovej destinácie, nasadnúť do auta s celou rodinou a namiesto nudného rezortu vidieť celý ostrov? Prečo nie? Autopožičovne síce v kvalite služieb zostali v minulom tisícročí a pri okienku si pred podpisovaním papierov určite chvíľu postojíte, no verte, že výsledok za to stojí. 

Monopol medzi vyhľadávačmi má služba Rentalcars.com, ale objektívne dokáže ponúknuť aj najnižšie ceny a zrušenie zadarmo takmer až do dňa dovolenky. 

Rentalcars ponúka platbu cez vlastný web aj s poistením, čo vám dáva výhodu a imunitu pred trikmi pracovníkov na v cieľovej destinácii. Ich garancie zdvorilo odmietnite a ukážte len vodičák, pas a kreditnú kartu.  

Nezabudnite na poistenie pre celú rodinu

Letenky, ubytovanie, auto… nezabudli ste na niečo? V prípade nečakaných udalostí, nevoľnosti z neznámeho jedla alebo nebodaj vážnejšej nehody by ste mali mať kvalitné poistenie. 

Našťastie, aj to už zvládnete vybaviť za pár minút priamo z domu. Zákazníci 4ky si môžu vybrať z dvoch poistení od Unionu alebo Allianzu uzatvorených priamo cez SMS. Informácie hľadajte na adrese www.4ka.sk/doplnkove-sluzby/poistenie.

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu