4ka smart tipy: Buďte v bezpečí aj pri nákupoch na internete! Čo dodržať a čomu sa vyhnúť?

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Dnes je na internete už úplne všetko. Zábava, informácie aj obchody. Práve pri e-shopoch však hrozí najväčšie nebezpečenstvo. Zadávame totiž čísla svojich platobných kariet, adresu a ešte aj chceme bezchybný tovar. 

Neznamená to však, že treba na on-line nakupovanie zabudnúť. Stačí len dodržať pár nasledujúcich pravidiel a budete v bezpečí, s vysnívaným tovarom v rukách.

Radšej známe meno, než pár ušetrených eur

Cenové porovnávače vedia odporučiť tú najnižšiu cenu, no pokiaľ je v e-shope, o ktorom ste v živote nepočuli, treba zbystriť pozornosť. Niečo napovedia samotné hodnotenia obchodu, niečo tiež prosté vloženie jeho názvu do Googlu.

Nižšia cena môže byť vymazaná drahším poštovným alebo pochybným pôvodom tovaru. Pri nákupe z Číny zas tovar môže skončiť na colnici a vy budete musieť doplatiť nepríjemne vysoké clo a DPH

Zrejme tiež budete chcieť mať istotu, že obchod bude existovať aj o dva roky, pre prípad potrebnej reklamácie. 

Skryte svoju identitu za platobné brány

Overeným pomocníkom pri nákupe na internete je napríklad PayPal. Ide o peňaženku, kam vopred pošlete svoje eurá, ale spárovať ju môžete aj priamo s platobnou kartou.

V e-shope potom ako metódu platby vyberiete priamo PayPal a suma za nákup vám bude strhnutá odtiaľ. Prípadne rovno z karty, ale prostredníctvom tejto služby, ktorá skryje vašu identitu a citlivé údaje. 

Obchodník síce dostane vaše peniaze, nebude mať však nič, čo by mohol ďalej zneužiť. A vy často získate páku pre prípad, že vám nákup nedorazí. 

Ak už kartou, tak čo najopatrnejšie

Pokiaľ sa už naozaj rozhodnete pre platbu kartou, poriadne sa porozhliadnite a zapnite si všetky dostupné bezpečnostné prvky.

Samotná platba musí prebiehať na webstránkach s bezpečnostným certifikátom. Vo svojom prehliadači teda hľadajte logo zámku alebo prefix “https” pred adresou e-shopu.

Vo svojej banke by ste tiež mali mať zapnutú autentifikáciu platieb cez tzv. 3D Secure. To znamená, že vaša platba neprebehne ani po vyplnení čísla karty a CVC kódu z jej zadnej zadnej strany. Všetko potvrdí až opísanie kódu, ktorý vám na mobil príde SMS-kou. 

Skúste preferovať platenie kreditnou kartou namiesto debetnej a po zaplatení predsa len znova skontrolujte obraty na svojom bankovom účte cez internet alebo mobilnú aplikáciu. 

Virtuálne karty len pre platby na internete

Niektoré alternatívne banky, napr. Revolut umožňujú vydávanie takzvaných virtuálnych platobných kariet. Majú svoje číslo aj CVC a normálne nimi zaplatíte, no po nákupe ich môžete opäť deaktivovať, respektíve zmraziť.

Takto môžete mať špeciálnu kartu len na občasné on-line nákupy. Mimo týchto niekoľkých minút však budú nepoužiteľné a potenciálnym útočníkom budú na nič aj v prípade, že sa dostanú k všetkým potrebným informáciám. 

O ďalšiu platobnú kartu môžete kedykoľvek požiadať aj svoju tradičnú banku. Takáto služba je obvykle zadarmo alebo za malý jednorazový či ročný poplatok, ktorý sa v rodinnom účtovníctve rýchlo stratí.

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu