4ka: rýchla 4G sieť čoskoro dostupná už pre 97 % populácie Slovenska

Aj vďaka partnerskej spolupráci s Orangeom budú môcť zákazníci 4ky využívať v národnom roamingu namiesto 3G siete rýchlejšiu 4G technológiu. Okrem toho operátor rozširuje pokrytie vlastnou 5G sieťou.

Zákazníci operátora mohli doteraz na Slovensku využívať 4G sieť dostupnú pre viac než 87 % populácie, mimo pokrytia 4G mali k dispozícii pomalšiu 3G sieť v národnom roamingu. 

Orange už dávnejšie avizoval, že postupne vypne na území Slovenska staršiu 3G technológiu. 4ka už niekoľko rokov využíva sieť Orangeu na národný roaming, a tak v miestach, kde nemá 4ka vlastné pokrytie, môžu Štvorkári používať sieť oranžového operátora. 

Postupným vypínaním siete tretej generácie Orangeu, ktoré prebehne v niekoľkých vlnách až do konca februára 2024, dostali možnosť pripojiť sa v národnom roamingu do rýchlejšej 4G siete. 

Po prechode z 3G na 4G bude 4G sieť vo 4ke dostupná až pre 97 % obyvateľov. Zrýchlenie siete tak pocítia takmer všetci zákazníci 4ky po celom Slovensku. Prvou lokalitou, v ktorej Orange vypne 3G, bude 18. januára bratislavská Petržalka. Preto budú služby obmedzené v čase od polnoci do 6:00 ráno a na konkrétnom vysielači by nemala zmena trvať dlhšie než 30 minút. 

Zákazníci 4ky v nasledujúce dni a týždne dostanú od operátora textovú správu, ktorá ich bude deň vopred informovať o prechode z 3G siete na 4G sieť obchodného partnera. Informačnú SMS bude 4ka rozposielať postupne podľa regiónu, v ktorom aktuálne príde ku zmene z 3G na 4G. Viac o zmene z 3G na 4G nájdete aj na webe operátora.

V najbližšej dobe plánuje 4ka pokryť 5G sieťou nové dve mestá na západnom Slovensku – Piešťany a Malacky. Pokrytie aktuálne dosahuje 10 % populácie. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu