4ka: na Štedrý deň preniesli zákazníci rekordné množstvo dát

Operátor sa podelil o vianočné štatistiky v komunikácii svojich zákazníkov. Volania a posielanie SMS-siek tento rok tento rok predbehlo dátovanie. Štvorkári v sviatočný deň preniesli takmer 183 TB dát.

Zvýšená prevádzka počas Štedrého dňa je u mobilných operátorov pravidlom. Viac voláme, píšeme SMS správy aj využívame dátové pripojenie. Či už na zasielanie želaní cez sociálne siete, čítanie správ alebo sledovanie videí. 

V tomto roku sa prejavil výrazný posun v spotrebe dát na úkor volaní a SMS. Počet odoslaných SMS správ klesol oproti minulému roku takmer o štvrtinu. Menej sa uskutočnilo aj hovorov. Zákazníci 4ky pretelefonovali spolu 2,08 milióna minút, pričom dĺžka hovorov zostala približne na úrovni cez dve minúty (134 sekúnd). 

Štvorkári si na Vianoce poslali 1,37 milióna SMS-iek, tu sa trend nárastu využívania komunikácie cez internet prejavuje najvýraznejšie. Rovnako ako predchádzajúce roky si najviac ľudia medzi sebou volali medzi 10:00 hod. a 11:00 hod., keď v danú hodinu celkovo spolu prevolali 214,5 tisíc minút. Útlm nastal medzi 17:00 hod. a 19:00 hod. Hlasová komunikácia sa opäť rozbehla až okolo ôsmej hodiny večer. 

V spotrebe dát sa zákazníci 4ky nijako nešetrili a tieto Vianoce spoločne preniesli rekordných 182,68 TB dát, čo je nárast oproti minulému roku o viac než 36 %. Rekordná bola aj spotreba dát v medzinárodnom roamingu, ktorá počas Vianoc narástla v medziročnom porovnaní na viac ako dvojnásobok. 

Mobilná dátová prevádzka dosiahla začala kulminovať už okolo 10-tej hodiny ráno, jej vrchol bol zaznamenaný medzi 20. a 21. hodinou, a mierne klesla až po polnoci. 

Zdroj: tlačová správa 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu