Pred5rokmi: nové BenQ-Siemensy, Nokia 770, mobilná TV

pred5rokmiTýždeň spred piatich rokov patril viacerým témam. Nokia predstavila nové verzie Music Packov na Slovensku, Orange pripravoval tlačovú správu k spusteniu siete tretej generácie, T-Mobile spustil BlackBerry služby a začalo sa tiež hovoriť o mobilnej TV. Nezaostávali sme ani v testovaní mobilov. Priniesli sme recenziu Samsungu X700 a prvého vreckového počítača Nokia 770.

NseriesÚvod týždňa bol pomerne slabý, vrece s novinkami sa roztrhlo až neskôr. Kolega Rišo priniesol poznámky z prezentácie modelov N-Series, kde si v obytnom kamióne mohol vyskúšať okrem samotných noviniek aj bezdrôtovú tlač fotografií či prepojiť hudobnú Nokiu N91 s kvalitnými reproduktormi. Nokia tiež predstavila symbianovú aplikáciu Lifeblog 2.0. Tá zhromažďovala všetky fotky, videá, SMS, MMS do jedinečného denníka, ktorý ste mohli zdieľať aj s inými ľuďmi prostredníctvom internetu. Záverečná informácia z Nokie sa týkala nových Music Packov.

Novinkami nezaostávali ani ostatní výrobcovia. Samsung na výstave CeBIT predstavil niekoľko noviniek, ktoré sa neskôr dostali aj na európsky trh. Jeden dokonca obsahoval už v roku 2006 10-megapixelový snímač. Sony Ericsson ukázal nový Walkman fón, ten však bol určený iba pre japonské siete. Server SEmania.cz zasa ukázal zaujímavý dizajnérsky návrh. Ničoho ani len trocha podobného sme sa však dodnes nedočkali. Na záver sa o slovo prihlásil BenQ-Siemens EL71 s krátkym testom na SiemensMania.cz.

Operátori zaujali niekoľkými novinkami. T-Mobile chystal tlačovú správu k spusteniu BlackBerry služieb. Podnikatelia sa tak mohli tešiť na zaradenie BlackBerry telefónov do akciovej ponuky a zároveň možnosť využívať plnohodnotný e-mail prostredníctvom tejto výbornej služby. Pokiaľ sa vám nechcelo čakať na BlackBerry, mohli ste si radosť urobiť aj smartfónom MDA Vario II. Konkurenčný Orange chystal spustenie 3G siete, podmienky mali byť rovnaké ako v T-Mobile. Orange však už po pár mesiacoch predbehol T-Mobile veľkosťou svojej siete. Dodnes pritom ponúka väčšie pokrytie i prenosové rýchlosti.

V marci 2006 sa otvorila aj téma mobilnej TV. Európske prieskumy a vtedajšie pilotné projekty ukázali, že používateľov mobilných zariadení táto služba zaujala. My len nevieme, kde tí spokojní používatelia sú, keďže mobilná televízia sa akosi neuchytila. Kolega Richard však aj dnes používa myPhone 8810 TV. Uvidíme, dokedy mu bude analógový prijímač TV signálu v mobile na Slovensku fungovať.

Nokia N770V kategórii recenzií sa objavilo hneď niekoľko článkov. BenQ-Siemens totiž predstavil štyri nové telefóny, pričom najviac zaujal smartfón P51 s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou. Mnohých isto prekvapila recenzia Nokie 770 - prvého vreckového počítača od fínskeho výrobcu. Za cenu 349 eur ponúkala dotykový displej s rozlíšením 480 x 800 bodov, 64 MB RAM, 220 MHz procesor, 3,5 mm jack, silnú batériu a možnosť pripojiť sa na internet prostredníctvom Wi-Fi. V priebehu týždňa sme stihli otestovať aj sympatický mid-end od Samsungu. Model X700 ponúkal klasickú konštrukciu, megapixelový fotoaparát a možnosť rozšíriť pamäť pomocou microSD kariet.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu