Samsung C300

RECENZIA low-endu Jednoduchý mobil bez fotoaparátu s vysúvacou konštrukciou.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, uzavretý systém,

frekvencie: 900 / 1800 MHz

rozmery: 92 x 44 x 19 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 125 mm,

hmotnosť: 94 gramov (zistená: 90 g)

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm,

pamäť: 2 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 512 kB pre Java, 1,5 MB pre obrázky a zvuky,

správy: SMS (T9), EMS, MMS (do 44 kB), CB,

globálny prenos dát: GPRS 4+2,

lokálny prenos dát: kábel,

hudba: polyfonické melódie,

ostatné: Java, WAP,

batéria: Li-Ion 750 mAh,

výdrž: do 400 h pohotovosti,

SAR: 0,476 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim (len mesačný náhľad na tapete), fotoaparát, e-mail, EDGE, UMTS, HSDPA, IrDA, Bluetooth, mass storage, Wi-Fi, MP3 prehrávač, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Podržaním tlačidla pre ukončenie hovoru na dve sekundy C300-ku zapnete. Po zapnutí sa vám zobrazí úvodná obrazovka s nápismi SGH-C300 a logom Samsungu, počas ktorej môžete mať nastavenú jednu z dvoch uvítacích melódií (v položke "Nastavenia zvuku"). Potom vás telefón vyzve na zadanie PIN kódu ( nepodporuje offline režim ) a následne sa zobrazí animované logo FUNclubu, alebo maximálne 64-znakový pozdrav, ktorý vám odporúčam si nastaviť, pretože telefón sa rýchlejšie spustí. SIM karta je umiestnená pod batériou. Pri častej výmene SIM-ky sa mi kartu podarilo mierne zodrať.

Dizajn

Čierna testovacia vzorka Samsungu SGH-C300 mi na prvý pohľad pripomenula jej vyspelejšieho brata D600. Nenechajte sa však zmiasť pekným zovňajškom. Stále ide o low-end. Telefón má takmer dokonalú vysúvaciu konštrukciu, zaoblené hrany, ale výrobca opäť pozabudol na otvor pre šnúrku. Ako už býva pri slajdroch zvykom, je i na tomto modeli vyvýšenina pod displejom pre pohodlnejšie otvorenie telefónu. V tesnejších nohaviciach sa mi telefón pri vyťahovaní zopárkrát otvoril. Na pravej bočnej hrane sa pod krytom nachádza otvor pre handsfree (2,5 mm konektor) a otvor nad reproduktorom. Pravá strana neobsahuje žiaden otvor, ba ani tlačidlo na ovládanie hlasitosti. V spodnej časti sa nachádza otvor pre nabíjačku so starým konektorom, na ktorom je takisto kryt pripevnený k telu prístroja.

Klávesnica

Na vysunuteľnej časti je umiestnených 5 plastových tlačidiel a štvorsmerné so stredovou voľbou prehliadača WAP-u. Všetkým štyrom smerom môžete pre pohotovostný stav priradiť vlastné funkcie. Po otvorení telefónu máte k dispozícii alfanumerickú časť klávesnice vyrobenej z gumy, no napriek tomu ju považujem za jednu z najlepšie spracovaných medzi low-end slidermi. Obe časti klávesnice majú biele podsvietenie, ktoré sa pri slabej batérii vypne. Nechýba ani rýchle vytočenie ôsmich kontaktov podržaním tlačidiel 2 - 9 v pohotovostnom stave.

EXTRA plus: veľmi dobrá alfanumerická klávesnica.

Displej

Displej s rozlíšením 128 x 160 bodov má päť úrovní nastavenia jasu, podsvietenie s časovým nastavením 10 sekúnd až 10 minút, tlmené podsvietenie od piatich sekúnd až po 3 minúty, 9 tapiet, medzi ktorými môžete nastaviť ako pozadie kalendár alebo digitálne i analógové hodiny. Pri písaní správy je zobrazených 7 riadkov postačujúcich. V nastaveniach nájdete aj 12 farebných škál číslic pri vytáčaní čísla. Menu tvorí matica animovaných ikon 3 x 3, v ktorých sa môžete pohybovať pomocou číselných skratiek. Viditeľnosť na slnku je slabá, môžete sa ju pokúsiť upraviť zmenou jasu, v tme displej už pri nastavení jasu na úrovni 4 / 5 je oslepujúci.

Fotoaparát a prezeranie fotiek

V telefóne sa nenachádza fotoaparát, ktorý by som pri tejto cenovej kategórii uvítal. Obrázky a prijaté fotografie sa nachádzajú v menu “Zábava“ .

EXTRA mínus: chýba fotoaparát.

Melódie a prehrávač hudby

V telefóne je pripravených 11 zvonení (podpora polyfonických melódií) , 10 tónov správ a 4 tóny tlačidiel. Ani tento Samsung nedokáže zároveň zvoniť a vibrovať. Profily známe z telefónov iných značiek sa v mobile nenachádzajú a zvonenie sa vypína podržaním mriežky v pohotovostnom režime sprevádzané vibráciou, ktorú vypnúť nemôžete.

EXTRA mínus: nedokáže vibrovať a zvoniť súčasne.

Pamäť

Pamäť telefónu asi 2,1 MB, maximálny priestor pre zvuky a obrázky je 1 624 kB, pre hry - 512 kB a 100 kB pre hlasové poznámky. C300-ka nemá žiadne prídavné pamäťové zariadenie. Kapacitu na až 1000 kontaktov a 200 SMS správ v pamäti telefónu môžeme nazvať štandardom pre low-end od Samsungu.

Telefónny zoznam

Telefónnemu zoznamu je pridelená samostatná položka v hlavnej ponuke a vstúpite do neho aj pravým výberovým tlačidlom. Tu môžete vyhľadať kontakt podľa viacerých začiatočných písmen (nie však podľa druhého slova v kontakte). Ku kontaktu môžu byť priradené tri telefónne čísla a jeden e-mailový kontakt. Kontakty je možné prideľovať do skupín a jedine takto im môžeme priradiť inú melódiu. V telefóne funguje i rýchla voľba.

Hovor

Hovor môžeme prijať / odmietnuť otvorením / zatvorením telefónu. Obe voľby sa dajú deaktivovať. Počas hovoru je možné mať zapnuté minútové upozorňovanie, upraviť hlasitosť reproduktora (stláčaním 4-smerného tlačidla hore / dolu) , zapnúť reproduktor alebo vytočiť ďalšie číslo zo zoznamu. Hovor zaznamenáte len vtedy, ak sa dostanete do hlavnej ponuky, následne do organizéra, a potom môžete nahrať hlasovú poznámku (maximum 30 sekúnd).

Zeleným tlačidlom v pohotovostnom režime spustíme protokol všetkých hovorov, zatiaľ čo v hlavnom menu a ponuke "Záznamy hovorov" sú hovory rozdelené do zmeškaných, prijatých a volaných. V zložke “prevolaný čas“ si môžete pozrieť trvanie len posledného hovoru a celkový prevolaný čas prijatých /volaných hovorov.

Písanie textov

Pri písaní vám môže byť nápomocný slovník T9. Kopírovanie textu chýba. Na klávesnici C300 sa mi písalo veľmi dobre.

SMS

Ako som už spomenul, klávesnica je ako stvorená na písanie textov za predpokladu, že si zvyknete na prehmaty pri zmene režimu písania (písmená, T9, čísla, znaky), kedy musíte stlačiť pravé tlačidlo voľby pod displejom. Veľkosť písma zmeníte stlačením hviezdičky.

MMS

Aj pri tomto slideri sa mi do MMS správy podarilo natlačiť len 44 kB v podobe zvuku (len hlas. poznámka vo formáte *.amr) , obrázku, či textu. V MMS-ke môžeme využiť i stránkovanie.

WAP, internetový prehliadač

C300-ka nie je určená na prezeranie webových stránok. WAP prehliadač je veľmi pomalý, pri väčších stránkach sú reakcie oneskorené. Počas prehliadania stránok máte k dispozícii dve tlačidlá - vybrať a domov. Pre zadanie inej adresy musíte podržať hviezdičku na tri sekundy, čím sa dostanete do menu, v ktorom môžete: znovu načítať prezeranú stránku, ísť na domovskú, zobraziť adresu stránky, zmazať vyrovnávaciu pamäť, či upraviť domovskú stránku. Podržaním mriežky vyvoláte menu obľúbených stránok, ktoré môžete upravovať. Kvôli absencii bočného tlačidla pre nastavenie hlasitosti sa nemôžete posúvať na stránke po obrazovkách. Pre rýchle spustenie wapového prehliadača v pohotovostnom režime môžete stlačiť stredové tlačidlo, kedy sa telefón ihneď bez potvrdenia pripája na domovskú stránku.

Prenos dát

Prenos dát je obmedzený na pomalé GPRS. V telefóne nie je Bluetooth ani infračervený port. V balení nie je priložený ani USB kábel.

Organizačné funkcie

Budík - tri budíky sú pre mňa postačujúce - denný a denné budenie v pondelok - piatok alebo v pondelok - sobotu. Melódie pri budení sú totožné s melódiami pre upozornenie hovoru. Budík vás vo vypnutom stave zobudí až po nastavení “Povoliť automatické zapínanie” .

Kalendár - prehľadný kalendár môže byť zobrazený i ako pozadie, je farebne rozlíšený, možno do neho písať poznámky i s budíkom. Poznámku môžeme zobraziť/vymazať po kliknutí na deň, pre ktorý je zaznamenaná, takisto môžeme všetky naraz zobraziť alebo vymazať.

EXTRA plus: mesačný náhľad na kalendár môžete mať ako tapetu.

Ďalšie funkcie: kalkulačka, menová konverzia, úlohy, hlasové poznámky

Hry

SnowBallFight - hra zo starších samsungov, kde do súperov hádžete snehové gule

Minesweeper - obdoba hry Míny vo Windowse

P.Sudoku - demo matematicko-logickej hry Sudoku, ktorú si môžete zakúpiť

Tetris - demoverzia

Výdrž, batéria

3.7V, 750 mAh výdrž batérie pri bežnom používaní bola 3-5 dní, pri slabej batérii telefón upozorňuje v intervale 5 minút, pri nabíjaní však zostáva svietiť displej tlmeným podsvietením. Telefón vás neupozorní ani graficky, ani zvukom, ak je už batéria nabitá a pri opätovnom zastrčení nabíjačky dobíjanie pokračuje. Starý konektor nabíjačky, ktorý je nekompatibilný napr. s modelmi F300, E250, i600, D900, U600 s novším konektorom.

Výhody

malý, ľahký, elegantný,

s dobrou klávesnicou,

kalendár ako tapeta,

výdrž batérie a pevná konštrukcia oproti iným sliderom.

Nevýhody

neschopnosť súčasne zvoniť a vibrovať,

chýba otvor pre šnúrku,

MMS do 44kB,

telefón neupozorní pri nabitej batérii,

chýba rádio,

chýba fotoaparát.

Orientačná cena: 3 490 Sk

Záver

Samsung C300 je smerovaný pre nenáročných zákazníkov a určený predovšetkým na hovory a SMS správy. Funkčne je tento telefón podobný X530-ke, v ktorej nájdete naviac fotoaparát. Avšak lepšou voľbou v tejto kategórii bude Sony Ericsson K320i, ktorý má navyše VGA fotoaparát, profily, vibrovanie so zvonením, vstavaný e-mail klient, IrDA, bluetooth i väčšiu pamäť. Samsung C300 naopak láka vzhľadom a konštrukciou.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.05.2007 - 14:43

LoL: co to, co to, novy recenzent? :)pekny mydielkovy fonik :-)

anonymous18.05.2007 - 22:06 Trvalý odkaz

OMG: NECHAPEM NACO VYRABAJU TAKE SHITNE TELEFONY .. OMG!! (je to basnicka otazka)

anonymous21.05.2007 - 05:27 Trvalý odkaz

mental.disease: By si sa divil ko?ko ?udí, by chcelo také pekné volátko

anonymous23.05.2007 - 16:45 Trvalý odkaz

shrek: nezdaju sa vam vsetky tie samsungy rovnake? a to nehovorim len o dizajne...

anonymous23.05.2007 - 19:36 Trvalý odkaz

LoL: dizajn ano, co mozem posudit z fotiek, dostastia som inu skusenost so samsungom nemal :))

Celá diskusia 11 príspevkov