Samsung F300

RECENZIA mid-endu Netradičný hudobný obojstranný mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, obojstranná,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 104 x 44 x 9 mm,

hmotnosť: 77 g (zistená: 80 g)

malý displej: aktívny, 176 x 65 b., 65 536 farieb, 33 x 14 mm, uhlopriečka 35 mm,

veľký displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 33 x 41 mm, uhlopriečka 52 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

pamäť: 128 MB + microSD (do 2 GB), 1000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS, 3 x 100 pripomienok,

správy: SMS (T9), EMS, MMS (do 300 kB),

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 1.2, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio,

ostatné: WAP, Bang Chr(38) Olufsen's Ice Power Sound,

batéria: vstavaná Li-Ion, 620 mAh,

výdrž: do 4,5 h hovoru / 210 h pohotovosti,

SAR: 0,679 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt fotoaparátu, CB, e-mail, RSS, instant messaging, UMTS, HSDPA, Java, prehliadač dokumentov, IrDA, Wi-Fi,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

SWver 1.1, HWver 0.4, F300XXGCB

Obsah balenia:

mobil, adaptér na 3,5 mm, slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Samsung F300 je vyslovene hudobný mobil s unikátnym obojstranným riešením. Z jednej strany je to jednoduchý telefón so širokým a krátkym displejom, a veľkou klávesnicou, z druhej strany sa jedná o hudobný prehrávač a fotoaparát s dotykovou ovládacou plochou.

Samsung F300 je malý a tenký prístroj. Pri jeho opise budem považovať za jeho prednú stranu práve tú telefonickú, keďže sme server o telefónoch. Tá je typická veľkou, pohodlnou klávesnicou a malým displejom. Nad ním je objektív fotoaparátu. V hornej stene je len otvor pre pútko, presnejšie v ľavom hornom rohu (nelogické umiestnenie). V ľavej bočnej stene je posuvný blokovač všetkých ovládacích prvkov a prepínač displejov. Pod nimi sú dva kryty - pamäťovej karty a dátového konektora. V pravej bočnej stene sa nachádza dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti, otvor pre zresetovanie prístroja, externá anténa a SIM karta pod krytom. Dole sa nachádza konektor pre pripojenie do špeciálneho stojanu. Ten nenájdete ani v balení a predpokladám, že ho budete márne hľadať aj v obchode. Stojan je vlastne dvojica reproduktorov s ovládaním prehrávača hudby a hlasitosti.

Samsung F300 je veľmi dobre spracovaný pevný mobil. Príjemné rozmery zaručujú pohodlné držanie v ruke. A určite ním zaujmete každého v okolí.

Klávesnica

Telefónna časť ponúka veľmi kvalitnú mechanickú klávesnicu. Je perfektne podsvietená, ponúka všetky základné možnosti a zaujme tiež tlačidlom pre rýchle spustenie fotoaparátu. Všetkým štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla môžete priradiť vlastné funkcie pre pohotovostný stav. Podržaním mriežky v pohotovosti aktivujete tichý režim, nechýba tiež možnosť rýchleho vytočenia deviatich kontaktov. Ovládanie hlasitosti je pohodlné, blokovanie klávesnice chce cvik - posuvné tlačidlo v bočnej stene vyžaduje dostatok sily na zmenu polohy. Bez nechtov nemáte šancu.

Opačná strana zaujme dotykovou plochou okolo mechanického tlačidla PLAY / PAUSE. Dotykový štvorec sa rozsvieti spolu s displejom. Jeho možnosti sú zdanlivo nevyužité, až kým si nespustíte prehliadku (nájdete ju v nastaveniach prístroja). Tá vás naučí plnohodnotne aj efektne prístroj používať. Celá plocha však slúži fakticky len na posun, vyvolanie menu, potvrdzovanie volieb a krok naspäť. Písanie príspevku na wap.fony.sk listovaním v abecede nie je vôbec pohodlné. Reakcie prístroja na dotykové príkazy v hudobnom prehrávači by mohli byť tiež o čosi rýchlejšie. No štýl Samsungu F300 v žiadnom prípade nechýba.

EXTRA plus: efektné a návykové je ovládanie multimediálnych funkcií posúvaním prsta po dotykovej ploche.

Displej

Telefonický displej je malý, zobrazí len 2 riadky textu a postačí akurát na prácu s SMS, telefónnym zoznamom a pod. MMS-ky s ním skomponujete veľmi ťažko. Na prezeranie často slúži druhý displej, ktorý okamžite prepnete bočným tlačidlom. Aj rozpísanú SMS môžete prezrieť na druhej strane. Wapový prehliadač funguje len na veľkom displeji, ako hľadáčik fotoaparátu tiež poslúži lepšie ten. Rovnako je tomu aj v prípade hudobného prehrávača, záznamu zvuku a fotografovaní. No i tak som párkrát narazil na problémy - kalendár nepozná kvôli malému displeju mesačný náhľad, na Java aplikácie zabudnite, kalkulačka chýba tiež. Keby bol displej dvojnásobne natiahnutý na výšku, nebol by problém so žiadnou zo spomínaných funkcií. Tu spravil Samsung základnú chybu.

EXTRA mínus: telefonický displej mal byť dvakrát väčší.

Nechýbajú dva štýly ponuka - biely a čierny. Upraviť môžete jas oboch displejov, samostatne. Podsvietenie regulujete na oboch displejoch samostatne, najprv definujete dobu osvetlenia, potom dobu do úplného zhasnutia, po ktorom musíte telefón oživiť stlačením niektorého tlačidla. To je dôležité napríklad pre zablokovanie dotykovej plochy.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát používa ako hľadáčik jeden alebo druhý displej. Malý poslúži na autoportréty, veľký na bežné použitie. Pozor však na nastavenie hľadáčika so štandardným pomerom strán, pretože v inom prípade neuvidíte na displeji celý snímaný obraz. Toto je typický nedostatok starších Samsungov, ktoré ešte nefotia na ležato. Prítomné je dostatočné množstvo nastavení, napríklad 5 rôznych rozlíšení, ISO a pod. Netešte sa na reguláciu jasu, tá len fotku pokazí.

Prezeranie fotiek má zmysel najmä na multimediálnej strane. Stlačením PLAY sa fotka pootočí a roztiahne na celú obrazovku. Takto však nie je možné fotkami listovať, vždy sa musíte vrátiť do klasickej polohy.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam QVGA videí prekvapil, takmer nepoužiteľný zoom naopak sklamal. Video šetrí dátami, vidno to na silnejšej kompresii. Záznamy si môžete prezrieť pekne na celej plochy obrazovky.

Parametre videa:

celkovo: 561 kbps (asi 4 MB / min.)

obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 549 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1,9 MB)

Jednoduché a bezplatné 3GPP a MPEG4 prehrávače: Total Video Player (2,7 MB) alebo Rules Player (1,1 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Profily chýbajú, prítomný je tichý režim s vibráciami alebo bez.

Samsung F300 je hudobný telefón, počas počúvania vašich obľúbených skladieb môžete bežne pracovať (na druhej strane) so správami, kalendárom a pod. Prehrávač ovládate aj pohybmi po dotykovej ploche. Jasnejšie to uvidíte vo videorecenzii. Hudobný prehrávač ponúka všetky očakávané funkcie. Dokonca zobrazuje aj obal CD. Nechýba ekvalizér. V balení nájdete slúchadlá rozdelené na dve časti, prvá končí 3,5 mm konektorom, druhá na ňu nadväzuje. Dodávané slúchadlá sú priemernej kvality, odporúčam kúpu lepších.

EXTRA mínus: aj tomuto Samsungu chýbajú profily, k dispozícii je len tichý režim. Nedokáže tiež zvoniť a vibrovať súčasne.

FM rádio

Samsung F300 po pripojení slúchadiel (adaptéra s 3,5 mm konektorom) ponúka aj možnosť počúvať FM rádio. A to buď nahlas alebo v slúchadlách. Možnosti rádia sú priemerné, prítomné je automatické ladenie aj pridávanie ďalších frekvencií do pamäte ručným spôsobom.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

EXTRA plus: tento Samsung bez problémov zvláda prehrávanie hudby či počúvanie rádia na pozadí, pri používaní telefonickej časti.

Pamäť

128 MB internej pamäte rozšírite pomocou microSD karty. Po pripojení ku PC sa mobil správa ako čítačka kariet. Súbory v telefóne môžete na kartu (a naopak) presunúť len na malom displeji v telefonickej časti.

Telefónny zoznam

Jednoduchý telefónny zoznam môžete prezerať na malom aj veľkom displeji. Samsung zobrazuje čísla na SIM aj v mobile súčasne. Nechýba hromadné kopírovanie a mazanie kontaktov. Nový kontakt v telefóne môže obsahovať niekoľko čísel, jeden e-mail aj 50-znakovú poznámku.

Hovor

Telefonovanie s F300 je šikovné, nemal som k nemu výhrady. Po stlačení zeleného tlačidla vidím všetky posledné hovory. Pri zadaní čísla telefón ponúka všetky jeho zhodné kombinácie. To je zaujímavá funkcia. Pre vyhľadanie čísla "domov" mi stačí zadať z hlavy +4219491... a mobil mi ponúkne len mená vyhovujúce tomuto začiatku.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Samsung F300 pri písaní správy reaguje okamžite, s dobrou klávesnicou píšete text rýchlo aj bez T9. Spomínaný slovník však nechýba, len si musíte zvyknúť na trochu iné ovládanie než u konkurenčných značiek.

SMS

Písanie SMS na pohodlnej klávesnici trochu kazí malý displej. Ale aj dva riadky stačia na písanie dôležitého odkazu. Rovnako aj pri čítaní správ by som uvítal väčší displej, no všetko som sa nakoniec dočítal aj tu. A komu by malý displej veľmi vadil, môže si obraz správy presunúť na veľký. Do správy môžete vkladať aj objekty EMS. Samozrejmosťou je potvrdenie o doručení správy.

EXTRA plus: Samsung F300 ponúka aj možnosť odoslať núdzovú správu pri štvornásobnom stlačení bočného tlačidla. Na vybrané čísla sa odošle nastavený text a následne bude hovor z tohto čísla automaticky prijatý.

MMS

Do MMS-ky môžete vložiť video aj obrázok, paradoxne však chýba možnosť vložiť melódiu či hlasovú nahrávku. Správa môže byť limitovaná 95 alebo 295 kB.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

WAP

Wapový prehliadač je použiteľný len na prezeranie WAP stránok v multimediálnej časti, zadávanie príspevkov je veľmi komplikované, trpezlivosť potrebujete aj pri zadávaní novej adresy.

EXTRA mínus: na písanie diskusných príspevkov s F300 zabudnite, prezeranie WAP-u je ešte ako-tak pohodlné.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Na lokálny prenos poslúži Bluetooth a dodávaný dátový USB kábel. Na diaľkové prenosy využijete GPRS a EDGE. Nečakám však, že by F300 slúžila ako pracovný mobil, či dokonca modem.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - GAVDP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - tri opakované budíky, ktoré sa môžu zapnúť aj z vypnutého stavu. Určujete čas budenia a melódiu.

Kalendár - jednoduchý kalendár so základnými funkciami, opakovaním udalostí, ale bez mesačného náhľadu, ktorý sa na tak malý displej akosi nezmestil.

EXTRA mínus: kvôli malému displeju úplne chýba mesačný pohľad do kalendára.

Ďalšie funkcie: stopky, časovač, svetový čas, poznámky (100 znakov).

Výdrž, batéria

Samsung F300 so vstavanou batériou svojou výdržou na jedno nabitie nijak nevyniká. Ja som dosahoval štandardne s niekoľkými krátkymi hovormi a občasným počúvaním hudby 2 dni výdrže.

Výhody:

- jedinečnosť,

- rozmery,

- slušný hudobný prehrávač s 3,5 mm konektorom a FM rádiom.

Nevýhody:

- veľmi malý telefonický displej,

- takmer žiadne pracovné funkcie,

- vysoká cena.

Orientačná cena: 12 000 Sk

Záver

Samsung F300 je netradičný a luxusný hudobný mobil, ktorý sa musíte chvíľu učiť ovládať. Nahradí MP3 prehrávač aj prijímač FM staníc a jedná sa o sympatický telefón. Problémy mi nerobilo ani písanie správ, nevadilo mi zobrazenie dvoch riadkov textu, hlavne, že je k dispozícii pohodlná klávesnica. Fotoaparát je slušný, záznam QVGA videí som ani nečakal. S ostatnými funkciami je to horšie. Kalendár je slabý, telefónny zoznam ponúka len základné parametre, mnohé funkcie kvôli malému displeju neboli ani použité. Samsung F300 nie je masový mobil, ale unikát pre zopár nadšencov, ktorí hľadajú štýlový MP3 prehrávač a mobil používajú maximálne na telefonovanie a zopár správ denne.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.05.2007 - 02:24

warior: No tu cenu fakt prestrelili, no te ze to ma co to ma...

anonymous10.05.2007 - 04:11 Trvalý odkaz

Atlis: No mal som ho v rukach na stretku, kde sa stretol s pomerne vlaznymi reakciami, no mne sa ako imidzofka paci, konstrukcia je dobra... kocke do kabelky, velmi elegantna vec...

anonymous10.05.2007 - 12:13 Trvalý odkaz

Quo: mne sa na stretku tiez velmi pacil, hned by som ho ako imageovku bral. Riso, toto je prvy kontakt, ci real recenzia. Na prvy kontakt je tu dost textu

anonymous10.05.2007 - 12:32 Trvalý odkaz

graffoo: no ako druhy fon - imidzovka, preco nie. aj ked skor pre babu ako atlis povedal. ale dorazila ma na fotkach lokalizacia. neviem kde pani zo samsungu studovali slovencinu ale prelozit Volume ako Objem a nie ako Hlasitost :D to ma dorazilo :)

anonymous10.05.2007 - 13:43 Trvalý odkaz

riso: zacal som ako prvy kontakt a skoncil ako recenziu. :) idem to v uvode opravit. ;) dakujem.

Celá diskusia 10 príspevkov