Pred5rokmi: nové BenQ-Siemensy, MWC 2006, Nokia 7360

pred5rokmiTýždeň spred piatich rokov bol bohatý na novinky. Isto každý očakáva "novinky" z barcelonského MWC 2006, no info o predstavených mobiloch boli prekonané novinkami od operátorov. Tí počas februára viedli tichú vojnu o zákazníkov prostredníctvom množstva akcií. K slovu sa dostali aj nové BenQ-Siemensy, Nokia či Sony Ericsson.

Úvod týždňa patril hneď niekoľkým zásadným novinkám. T-Mobile zaradil do svojej akciovej ponuky očakávaný smartfón MDA Vario - sympatické vajíčko s Windows Mobile 5, QVGA displejom a megapixelovým fotoaparátom. Kúpiť ste si ho mohli dotovaný za 9 990 / 11 990 Sk, resp. nedotovaný za 21 990 Sk. Dnes tento telefón kúpite v inzercii za smiešnych 30 eur. Operátor v rovnaký deň predstavil aj novú 128 kB VIP SIM kartu, ktorá umožnila uložiť až 1 000 čísel a obsahovala aplikácie ako Extra zoznam, Peňaženka a Tajné SMS. T-Mobile myslel aj na zaľúbených. Dva týždne od Valentína ste mohli posielať MMS správy siete za korunu. Samozrejme, od 6:00 do 18:00 a len v rámci siete. No aj takýto darček potešil. V rovnaký týždeň tiež zvýšil operátor maximálnu veľkosť odosielanej MMS správy na 300 kB. Za rovnakú cenu ste tak mohli odoslať viac dát.

Konkurenčný Orange zverejnil svoje hospodárske výsledky za rok 2005. Tie hovorili o prekročení hranice 2,5 milióna zákazníkov a výnosoch 21 miliárd korún. Operátor zároveň predstavil i nový vernostný program, ktorým sa rozhodol odmeňovať zákazníkov od 20. februára 2006. Nešlo o nič iné, než nové Orange karty s rôznymi výhodami.

V týždni od 13. februára do 20. februára 2006 sa skončili aj dohady o platení koncesionárskych poplatkoch za využívanie FM rádia v mobiloch. Prezident Slovenskej republiky podpísal novelu zákona, ktorá oslobodila majiteľov mobilných telefónov a počítačov od platenia poplatkov. Cenné boli aj informácie a dojmy z uskutočnenia videohovoru v testovacej sieti Orangeu.

Benq-Siemens EF91Tento týždeň však nebol len o operátoroch, ako sa na prvý pohľad zdá, ale i o predstavených novinkách. BenQ-Siemens na MWC 2006 v Barcelone predstavil trojicu nových telefónov - S81, EF91 a EF51. Najzaujímavejší z nich bol model s označením EF91, ktorý bol prvým HSDPA telefónom na trhu. BenQ-Siemens teda jasne ukázal svoje plány (zameranie na dizajn a rýchle prenosy), škoda však, že mu nakoniec nevyšli. Sagem sa rozhodol aktualizovať svoj model myX-8 a pridal podporu pre DVB-H. Telefón však prišiel v čase, kedy sme o digitálnom vysielaní ani nepremýšľali. V Barcelone boli vyhlásení aj víťazi ankety GSM Association Awards 2006. Najlepším GSM mobilom sa stala Nokia 8800 a najlepším 3G mobilom Motorola RAZR V3x. Nakoniec sme týždeň zakončili miernym sklamaním pre fanúšikov Sony Ericssonu - model P990i sa oneskoril a na trh sa mal dostať až v druhom štvrťroku.

V sekcii recenzie pribudlo niekoľko základných informácií o práve predstavených novinkách. Nečudo, veď v tomto týždni prebiehal Mobile World Congress. Motorola predstavila model V195 - jednoduché véčko s dvojicou displejov. Nokia prišla s modelom 6136 - véčkom s podporou Wi-Fi a megapixelovým fotoaparátom. No a nakoniec Sony Ericsson so svojím modelom J100i sa snažil zaujať nenáročných zákazníkov. Rukami nám prešli i dva menej rozšírené modely - slajder Siemens CF110 a štýlový mid-end od Nokie z kolekcie L'Amour 7360. A čo sa týka noviniek na serveri Fony.sk, pribudla sekcia Aukcie, ktorú dodnes využívate na predaj svojich telefónov či príslušenstva.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu