Sony Ericsson T650i

RECENZIA high-mid-endu Tenký 3G fón s 3 Mpix fotoaparátom, autofocusom, QVGA displejom a slušnou výbavou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 104 x 46 x 13 mm (K800i: 106 x 48 x 22 mm, K810i: 106 x 48 x 19 mm,)

hmotnosť: 95 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 48 mm, asi 29 x 40 mm,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, makro, autofocus, záznam videí (176 x 144 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 16 MB + 256 MB karta MS Micro, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, (do 300 kB) CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, UMTS (do 384 kbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 (A2DP), Fast Port, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio s RDS, TrackID, 3,5 mm adaptér v balení,

ostatné: Java 2.0 (multitasking), WAP/HTML, videohovor, FOTA,

batéria: 900 mAh,

výdrž: do 7 hovoru / 350 h pohotovosti,

SAR: 1,8 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, EDGE, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

V balení nájdete:

Batéria, nabíjačka, Memory Stick Micro s kapacitou 256 MB, exkluzívny stolový stojan, kábel USB, slúchadlá HPM-75, prenosné vrecko, CD a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson T650i prekvapí už pekným a bohatým balením. Škatuľu ani jej presný obsah som však nenafotil, nechal som ho ako prekvapenie reálnym majiteľom T650-ky.

EXTRA plus: bohaté balenie.

Sony Ericsson T650i je dizajnovo výnimočný telefón. Prísne tvary, odvážne farby, netradičná klávesnica a tenký dizajn. Je pevný a pekný. Objektív fotoaparátu vyčnieva z rovnej zadnej steny, je chránený tvrdeným sklom a vraj vydrží veľa. Pamäťovú kartu vymeníte len po odňatí celej zadnej steny. To sa uskutočňuje posunutím poistky v hornej stene vedľa vypínacieho tlačidla. V ľavej bočnej stene je len Fast port, v pravej dvojitý ovládač hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Dole je zase otvor pre pútko.

EXTRA plus: tenký mobil s kvalitným fotoaparátom.

Klávesnica je na prvý pohľad nepohodlná, ale po skúsenosti s K810i sa niet čoho obávať. Na siahodlhé texty to nie je, ale s písaním SMS-iek, MMS-iek ani e-mailov nebudete mať problém. Podsvietenie klávesnice je jasné, bielej farby a v prípade niektorých tém vytvára zaujímavé svetelné efekty. Veľmi pohodlné je aj štvorsmerné ovládacie tlačidlo s potvrdzovacím tlačidlom v strede a dve výberové tlačidlá pod displejom. K dispozícii je aj rýchla voľba, vytočenie vybraných kontaktov stlačením číslice a následným "volať". Skratky nastavujete všetkým štyrom smerom stredového tlačidla pre pohotovostný stav. Automatický zámok klávesnice sa aktivuje po 20 sekundách. Samozrejmosťou je tlačidlo menu činností, resp. multitaskingu.

EXTRA plus: multitasking - viacero aplikácií a funkcií spustených na pozadí.

Displej je jasnejší než na modeloch K800i a K810i, ktoré sú T650-ke funkčne veľmi podobné. T650i má oproti K810i zopár hardvérových (foto) odlišností, ale vnútorne sú takmer identické. Displej T650-ky však zobrazuje jasné a pekné farby. Aj fotky sú farebnejšie, aj keď sa v PC takmer vôbec nelíšia od fotiek z K800i.

EXTRA plus: jasné farby na displeji.

V pohotovostnom stave môže byť na tapete zobrazená jedna poznámka, to čiastočne nahrádza chýbajúci aktívny pohotovostný režim u konkurencie. Regulovať môžete len jas. Po zhasnutí displeja nevidíte na ňom nič, ani hodiny. Na priamom slnečnom svetle sa displej T650-ky správa veľmi dobre. V novom prístroji nájdete štyri pripravené témy, niektoré spojené aj s vibráciami. Zaujímavosťou témy Under water je zmena farby podľa času, cez deň (od 10.00 do 19.00) je zelená, v noci (19.00 - 10.00) je modrá.

EXTRA plus: pekné grafické témy a svetelné efekty podsvietením klávesnice.

EXTRA mínus: stále chýba regulácia doby podsvietenia a deaktivácia úplného vypnutia displeja.

TIP: Kalendár (najbližšie udalosti) ako Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát v T650i je dobrý - autofocus, makro, celkom silný LED blesk s funkciou použitia ako svietidla. Ale stále je prítomný slabý záznam videí a hlavne som si zvykol na, v tomto prípade chýbajúci, aktívny kryt objektívu. Ten je dôležitý najmä pri momentkách. Ak mám zablokovanú klávesnicu na K800i, odsuniem zadný kryt a fotím. V prípade T650i musím klávesnicu najprv odblokovať a potom až spúšťou spustiť fotografické funkcie. Pri bežnom fotení to neprekáža. Rovnako som si zvykol na xenónový blesk a dve pomocné tlačidlá nad displejom. T650-ka ponúka klávesové skratky, to je už u tejto značky samozrejmosťou. Páči sa mi aj pohodlné ovládanie jasu (EV) Prezeranie fotiek je zhodné s ostatnými modelmi tejto značky a kategórie.

EXTRA plus: účinné svietidlo vďaka silnému LED blesku.

EXTRA mínus: chýbajú foto-vymoženosti K810i.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je slabý, vhodný akurát do MMS-ky. Môžete však zaznamenávať pohybujúci sa blízky aj vzdialený objekt. Ak zaostríte na detail, počas záznamu už objektív nezaostrí na vzdialený...a naopak.

Parametre videa:

celkovo: 156 kbps (asi 1 MB / min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 142 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 14 kbps

UKÁŽKA VIDEA 01 (makro, 3GPP, 150 kB)

UKÁŽKA VIDEA 02 (3GPP, 400 kB)

EXTRA mínus: stále slabý záznam videí vhodný len do MMS či e-mailu.

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Nechýbajú profily, ich zoznam vyvoláte aj vypínacím tlačidlom. V rámci profilu nastavíte aj blokovanie hovorov, táto užitočná funkcia sa nachádza ešte v Nokiách radu S60. Hudobný prehrávač je jednoduchý, nejedná sa o Walkman. Nechýba vyhľadávanie podľa intepretov ani ekvalizér. Výrobca predáva T650i s kvalitnými slúchadlami s obmedzením okolitého hluku.

TIP: Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

FM rádio s RDS je už v Sony Ericssonoch tejto kategórie samozrejmosťou. Pohybom šípky doprava alebo doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom bleskovo vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc, ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Nechýba tiež funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Na priloženú pamäťovú kartu s kapacitou 256 MB uložíte bez problémov 2 - 3 bežné albumy vo formáte MP3 a ostane vám ešte miesto aj na pár fotiek a videí. Po pripojení káblom ku PC sa môže objaviť aj ako externý disk (čítačka karty M2), ale vtedy sa vypne rádiová časť (neuskutočníte tak žiaden hovor).

EXTRA mínus: pri mass storage sa odpája rádiová časť, neprijmete žiadny hovor ani SMS.

Pri listovaní telefónnym zoznamom sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Ak vytočíte alebo prijmete nové telefónne číslo, Sony Ericsson vám už tradične ponúkne jeho uloženie. Nechýba zálohovanie čísiel na kartu aj obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth sa zíde pri kúpe nového mobilu. Nokie S60 dokážu medzi sebou prenášať okrem kontaktov aj kalendár či SMS-ky, ale na kompatibilitu tejto funkcie medzi rôznymi výrobcami si musíme ešte počkať. Kontakty začínajúce písmenom s diakritikou zaradí T650i na koniec zoznamu.

EXTRA plus: ponúkanie uloženia každého nového použitého čísla, zálohovanie kontaktov na pamäťovú kartu a odosielanie všetkých kontaktov cez Bluetooth.

Hlasné handsfree môžete aktivovať ešte pred spojením, k dispozícii je aj vstup do menu počas hovoru. Záznam hovoru je obmedzený len veľkosťou pamäte. Ak často nahrávate telefonáty, odporúčam priradiť záznamník šípke doprava a hovor sa začne ihneď zaznamenávať. Odmietnutý hovor považuje za zmeškaný a patrične na to aj T650i upozorňuje. Tak ako aj ostatné Sony Ericssony, aj T650i sa pred prijatím hovoru v pripojenom Bluetooth slúchadle na displeji opýta, či nechcete preniesť hovor do telefónu. To vás minimálne upozorní na spojenie s handsfree, na ktoré aj ja osobne niekedy zabudnem. Kompletnému registru hovorov pod ľavým funkčným tlačidlom v pohotovostnom stave chýba len pamäť dĺžok jednotlivých hovorov. V registri sa každé meno (číslo) môže vyskytnúť len trikrát, ako odchádzajúci, prijatý a neprijatý hovor. Ak ste známemu volali včera večer, on vám zase dnes ráno a vy ste mu zase volali dnes na obed, tak budete mať v registri prijatý hovor z rána a odchádzajúci z obeda, ktorým sa prepíše včerajší odchádzajúci hovor.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Pri tvorbe novej správy sa po novom Sony Ericsson opýta: SMS, MMS, hlasová správa, e-mail? Editor textových správ je jednoduchý, nezmenený. Zoznam prijatých správ môže byť v tvaroch: stručne (len mená / čísla), vlastnosti (mená a začiatok správy), dátum a čas (mená s časom odoslania), veľkosť (mená a veľkosti správ). Nechýba ani hromadné mazanie správ, automatické však Sony Ericsson stále neponúka. Užitočná je možnosť premeny rozpísanej SMS na MMS. Diakritika pri písaní s T9 je deaktivovateľná, a vôbec, slovník T9 v Sony Ericssonoch musím pochváliť. Nechýba ani možnosť kopírovať vyznačený alebo všetok text. V nastaveniach môžete MMS-ke priradiť automatický podpis, potvrdenie o doručení aj prečítaní, nastaviť režim vytvárania (neobmedzený, s upozornením, obmedzený). Vkladaná snímka môže byť automaticky zmenšená na 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b. Editor MMS je vynovený, v spodnej časti vidíte malé ikonky pridať obrázok, video, zvuk, fotoaparát (novú snímku, nové video), nahrať zvuk, ukážka.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Prezerač RSS správ pracuje bezchybne, v pravidelných intervaloch kontroluje nové články v obľúbených internetových periodikách. Pri prezeraní webu (napríklad aj fony.sk) vstavaným prehliadačom tento ponúkne aj vloženie RSS linku (www.fony.sk/rss.xml) do čítačky.

EXTRA plus: RSS čítačka je medzi bežnými mobilmi stále výhradou Sony Ericssonu.

E-mailový klient podporuje prácu s prílohami (obrázkami, zvukmi, videami), nechýba automatická kontrola schránky a množstvo ďalších detailov. E-mailom priraďujete aj špeciálny tón. V nastaveniach zadávate aj meno, podpis, preberanie len predmetov, alebo aj správ do zvoleného limitu v kB. Interval kontroly môže byť už od 5 minút do 12 hodín.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Zabudovaný prehliadač NetFront je veľmi vydarený. S jednoduchšími stránkami si poradí veľmi dobre (www.fony.sk/text), nehovoriac o WAP-e (wap.fony.sk). Displej s takýmto rozlíšením má však s bežnými web stránkami (www.fony.sk) problémy.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Podpora EDGE Sony Ericssonu T650i naozaj chýba...ale na druhej strane je aspoň pokrytie Slovenska signálom UMTS Orangeu dostatočné. Bluetooth a IrDA sú na lokálny prenos dát dostatočné, pri spojení s PC veľmi pomôže podpora Mass storage, teda, mobil sa tvári ako externý disk a kopírovanie súborov medzi zariadeniami je tak naozaj jednoduché.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - A2DP-Source - BNEP - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-Keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - PAN-User - PBAP-PSE - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS).

T650i ponúka 5 rôznych budíkov s množstvom samostatných nastavení (čas, opakovanie v určitých dňoch v týždni, melódia, text, obrázok a správanie v tichom režime). Budík pri budení zosilňuje hlasitosť až do najvyššej úrovne.

V kalendári nechýba ani opakovanie udalostí alebo "celodenná udalosť". Typ pripomienky je stále iba jeden. K dispozícii je hľadanie udalostí a hromadné mazanie udalostí starších ako jeden deň. Kritiku si zaslúži slabé odlíšenie dňa, v ktorom je nejaká udalosť.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie:

- úlohy,

- časovač,

- stopky,

- kalkulačka,

- pamäť kódov,

- diaľkové ovládanie cez Bluetooth (cez profil HID),

- diktafón (záznamník hovoru),

- Java predpoveď počasia.

EXTRA plus: zobrazenie poznámky na tapete domácej obrazovky.

Nezabúdajte, že Sony Ericssony sú zatiaľ jediné telefóny mimo smartfónov s OS, ktoré ponúkajú multitasking - spustenie viacerých aplikácií súčasne, aj viacerých Java aplikácií.

EXTRA plus: šikovná online Java predpoveď počasia (aj pre BA a KE) v angličtine (zistenie trojdňovej predpovede = asi 2 kB).

Výdrž silnej batérie je dobrá, pomáha jej aj kritizované zhasínanie displeja po krátkej dobe nečinnosti. Počas nabíjania vidíte časť obnovenej batérie, takže si pohodlne vyrátate čas potrebný pre ďalšie nabitie do konca.

Výhody:

- dizajn, rozmery, spracovanie

- kvalitný fotoaparát v mobile

Nevýhody:

- neponúka okrem dizajnu nič prevratné

Orientačná cena: 13 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson T650i sa mi páči, ale už som si veľmi zvykol na model K800i s xenónovým bleskom a aktívnym krytom objektívu, funkcií, ktorých by som sa nerád vzdal. Kto však hľadá výborne vybavený, trendový mobil s kvalitným fotoaparátom, mal by určite porozmýšľať aj nad T650i. V tejto cenovej hladine má niekoľko konkurentov. Napríklad veľmi štýlový Walkman Sony Ericsson W880i za 14 000 Sk, Nokia 7390 za 12 000 Sk, Samsung U600 za 11 000 Sk alebo hlavne Sony Ericsson K810i za 11 000 Sk.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.09.2007 - 23:25

LoL: myslim si ze na dnesnu high end dobu, pre high end narocneho zakaznika je displej po 2 palce uz nedostacujuci....aj pre mna osobne je velkost dispu na prvom mieste

anonymous08.05.2007 - 23:41 Trvalý odkaz

LoL: ...a este aby na mna nikto :) "neutocil" :)tento fon vyzera super aj po vizualnej ako aj technickej stranke a isto bude mnam mnam len ked sa nad tym tak zamyslim, v sucasnosti zacinaju kralovat mobily s velkymi displejmi :)

anonymous09.05.2007 - 00:26 Trvalý odkaz

RemuS: musim pochvalit vasu rychlost, ste na svetovej urovni :)

anonymous09.05.2007 - 00:31 Trvalý odkaz

People: po technickej stranke je to super, ale co sa tyka dizajnu??? neviem neviem, velmi sa mi nepaci, myslel som ze blbsie vyzerajuca klavesnica ako ma k810 sa neda spravit... mylil som sa. :)ale asi je krajsi ako w880

anonymous09.05.2007 - 00:33 Trvalý odkaz

LoL: a to ma akurat ta klavesnica vo forme "susnavych" stvorcekov na nom najviac zaujala :DD

Celá diskusia 87 príspevkov